marcos
845 poze   286102 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITICCaini rasa MALINOIScainii familieiCapre la pascut linga gospodaria noastraCAPRE- totul e de vanzare   1-LAPTE DE CAPRA   2 CAPRE ANGLONUBIENE      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV      3 Tiganca n 1 mai 2015      4-Sura n febr 11-2016      5-Caprioara n 8 martie 2016      6-Tereza n 22 mai 2016      9- TAP Cezar-vandut SV         7-Serena      Vanzari 2015-anglonubiene   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca      2-Galbena-n 15 august 2012      3-Alpina      4 Berlina n 11 febr 2015      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti      6-Bella n 1 sept 2014-matca      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui      Vanzari 2015-mets angb x sannen   5-CAPRE SANNEN matca      1-Bunicuta n 5 iunie 2010      3 Printesa n 24 apr 2015   PASUNE      Lucerna 2015   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015   VANZARI IEZI-tapisori 2013Cazare la mareCONSTRUCTII NOI 2012 2013   Adapost maternitate crestere iedute   Gardul construit in febr 2013CONTACT MARIAN CIRNUDE VANZARE-LACUL LUMINITA   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARIExtindere cotete gainiFAMILIA CIRNU M si MFanar-ocbr 2013fructe de padureGaini outoareGradina de zarzavat-2015HRANA pasari si animaleINDAGRA 2012INDAGRA 2013Investitii 2010 adaposturi pasariInvestitii 2012 magazie furajeINVESTITII 2012-lacul LUMINITALAPTE CAPRA-BENEFICII   CASCAVAL DE CAPRALivada noastra   Cultura de Mur-2 mai 2015   Cultura de zmeur-mai 2015   Primavara 2015-taieri pomi   Vita de vie-2015Lucrari de amenajare a fermeiOASPETI LA FERMAParcul nostruPasarile pt oua si carnePASTRARE LAPTE DE CAPRA   Laptele de capra   Vand cas si brinza de capra      Prepararea saramurii pt brinza de capraPENTRU TOTI CONTESTATARII MEIPestii prinsi in lacul Luminita in 2011PORCI   Porci rasa VIETNAMEZI      Porci vietnamezi- linie noua      Vand purcei vietnamezi   Porci rasa PIC   Porci- vieri de vanzaree   PURCEI SUGARI 2014      INTARCAREA PURCEILOR   SCROAFE DE REPRODUCTIE      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain         2-PIC-Corina-se vinde         4-PIETRAIN-Dooly-se vindeTRATAMENTE CAPRE   TRATAMENTE IEZI SI MIEI      Boli ale caprelor si oilor         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 840
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
adipet 9 august 2017  
domle marcos ..am o capra care mananca.. rumega ..pare totul ok dar o slabit foarte tare i se vad toate oasele ii din rasa alp fran..ce ii de facut va rog..trat le are toate la zi ..ii drept ca are aprox 4 l la zi de lapte dar nu o fost tot timpu asa..mult
Răspunde Raportează
marcos 9 august 2017  
La 4 litrii trebuie dat CA furajer o lingurita jilnic in manare 2 kg combinat de cereale fara grau dar cu tarata,si un 10 % strot fls.soarelui sau soia.Sa aiba un bloc de minerale la dispozitie si melasa.Cat ii oferiti din ce v-am scris eu ?
Răspunde Raportează
anonim
adipet 13 august 2017  
sincer ...ca furajer le dau la capre si porumb intreg nu macinat si bloc de minerale au si in rest nutret mai mult lucerna ,,pt ca eu le tin pe stabulatie..
Răspunde Raportează
anonim
Elnica 30 iulie 2017  
Se vaccineaza oiele si caprele de rasfug alb in timpul lactatie?si cu ce?
Răspunde Raportează
marcos 31 iulie 2017  
Da cu AGALAXIN FORTE,are ambele tulpini pentru cele 2 forme de rasfulg
Răspunde Raportează
mirelaelena 27 iulie 2017  
Multumesc mult
Răspunde Raportează
mirelaelena 27 iulie 2017  
Cred ca a mancat uruiala cu pofta nu stiu...
Răspunde Raportează
marcos 27 iulie 2017  
Cautati un Digestone II DATI PE GAT SI O PLIMBATI MULT,sa nu stea jos.
Răspunde Raportează
mirelaelena 27 iulie 2017  
Buna,am o capra si este umflata rau in burta si nu mananca nimic,cum se procedeaza ,este posibil sa moara
Răspunde Raportează
anonim
mihaela 18 iulie 2017  
Am un tap alpin francez care are testicule ,dar si doua tite mici atrofiate.Merita sa il pastrez?
Răspunde Raportează
marcos 19 iulie 2017  
Toti tapii au 2 tate mici ca un creion grosime..
Răspunde Raportează
anonim
soryna 14 iulie 2017  
dmle marcos a o capra al f si io aparut cateva unflaturi sub piele si nu erup sa ceva de gen la inceput o avut 1 si acuma are mai multe asa ca si n ou de pormbel..ma puteti ajuta..multumesc
Răspunde Raportează
marcos 19 iulie 2017  
UNGETI CU IOD DE 3 ORI PE ZI,Spargeti buboiu colectati mizeria si ii dati foc,faceti o dezinfectie urgent in adapost ,vine de la asternut murdar bacteria
Răspunde Raportează
anonim
soryna 22 iulie 2017  
multumesc mlt toate cele bune
Răspunde Raportează
anonim
maria 11 iulie 2017  
Buna ziua am o caprita de 2,5ani la prima fatara. Ieri dimineata am observat ca urina f greu..mai mult se prelingea. Si toata ziua a urinat f des. Ce sa fac? Precizez ca nu a stat in ploaie.
Răspunde Raportează
marcos 12 iulie 2017  
Faceti un Penstrep urgent.
Răspunde Raportează
anonim
Cătăuță Nicolae 10 iulie 2017  
Hei dar mia nu mi-ați răspuns?
Răspunde Raportează
marcos 12 iulie 2017  
Pai unde esti ?
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 8 iulie 2017  
Și încă ceva, eu agalaxinul îl fac din 6 în 6 luni, e ok?! Pt că îmi zice un dr că se face la un an?! Că cică acum scad la lapte!?
Răspunde Raportează
marcos 9 iulie 2017  
Se face Agalaxin forte cu repetare la 21 de zile,apoi se face anual,ai citit rubrica Tratamente ?
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 8 iulie 2017  
Am și eu la capre. La ugere la început niște duluri mai nici care nu se văd, după care se fac bube și coc și de sparg. Am avut la una și acum am la peste 20. Cum scap de problema asta?! Vă mulțumesc!
Răspunde Raportează
marcos 9 iulie 2017  
Simplu le speli cu apa calda si sapun ,le stergi apoi le ungi cu mibazolo amestecat cu albastru de metil.Boala o duce mulgatorul de la o capra la alta.
Răspunde Raportează
marcos 8 iulie 2017  
Boala o duce mulgatorul de la o capra la alta,in general cele afectate se mulg la urma.Dimineata sau seara dupa muls se spala ugerul cu apa calduta si un sapun usor de maini,se clateste apoi se pune un amestec din mibajol si albastru de mewtil.In cateva zile scapati.Spalati odata la 2 zile.Succes !
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 8 iulie 2017  
Bine, mulțumesc! Am să vă zic rezultatul. mă speriasem pt că se fac și duluri mai mari!!.
Răspunde Raportează
anonim
soryna 5 iulie 2017  
dmle marcos recomandatimi un tip de cheag care sa potriveasca mai bine cu laptele de capra..ca,tot am incercat mai multe feluri de cheag da nu sant multumita de rez
Răspunde Raportează
anonim
Cătăuță Nicolae 25 iunie 2017  
Bună ziua D.Doctor am si eu un ied de 3luni si are o umflatura la cercelul stang fix de deasupra pe el .
Răspunde Raportează
anonim
blifam 19 iunie 2017  
Am o capra,si azi am vazut ca are un glod mare intre burta si piciorul din spate. O afecteaza cu ceva pe ea sau are laptele cv? Va rog sami raspundet. Si a avut iezi aseara iam taiat iezii si acuma nu mai mananca si nici macar apa nu bea
Răspunde Raportează
marcos 19 iunie 2017  
Normal,e trista nu isi mai are copii.Buboiul trebuie uns cu iod dimineata si seara pana se sparge
Răspunde Raportează
anonim
adipet 18 iunie 2017  
buna domle marcos ..ajutatima cu un caz va rog ..la una dintre capre io aparut o buba in spatele piciorului di spate...si zamuie buba rescpectiva si acuma se intinde pe picior ...iam tot pus sprei cu anti..si mibazon si inca un fel de iod car se evapora mio dat vet da nu ii trece si acuma io aparut si la alta..multumesc
Răspunde Raportează
marcos 18 iunie 2017  
FACETI penstrep 3-5 zile
Răspunde Raportează
anonim
adipet 18 iunie 2017  
multumesc din suflet
Răspunde Raportează
anonim
dina 14 iunie 2017  
DOMLE MARCOS UN CAZ ..MA PUTETI AJUTA DACA STITI ..O APUCAT CATEVA PERNITE DE OTRAVA DE SOBOLANI LA CAPRE NU STIU CATE EXACT DA OR MANCAT ..LE.AM FACUT VIT K3 SI CALCIU INJECTABIL ..AU VREO SANSA SA SCAPE CARE OR MANCAT DEOCAMDATA NU PREZINTA NICI N SIMPTON..MULTUMESC
Răspunde Raportează
marcos 15 iunie 2017  
Dina pernutele au rolul de a cuagula sangele ,cumpara de la uman cu anticuagulant si le dai in functie de greutate 1-3 zile
Răspunde Raportează
anonim
dina 15 iunie 2017  
multumesc ...deocamdata nici azi nu prezinta nici n simpton..nustiu acuma dupa ce or beut apa ca de ieri dupa masa nu le.am dat apa..dar Pro coogulant k3 nu ii bun.
Răspunde Raportează
anonim
vichi 14 iunie 2017  
caprele mele in lactatie dimineata au lapte iar seara dau zer daca le mulg 2-3 zile isi revin dar au mai putin lapte si vad ca se cam muta de la o capra la alta ma pute ti ajuta cu un sfat
va rog frumos
Răspunde Raportează
marcos 15 iunie 2017  
Poate fi o forma de mamita,faceti o tilozina 3 zile injectabil.Ati facut tratamentele obligatorii?
Răspunde Raportează
anonim
Vali 12 iunie 2017  
Buna dimineata! Am si eu cativa iezi care au tot slăbit constant pana au ajuns scheletici au si diaree.nu stiu ce sa le fac sau ce pot avea le-am pus cît in apa le-am dat albetazol pe gât,penstrep enteroguard, art un raspuns multumesc
Răspunde Raportează
marcos 12 iunie 2017  
Nu ati facut COGLAVAXUL la mame,dar puteti avea si boala in adapost.CURENT,UMEZEALA MANCARE PROASTA,CE VARSTA AU ?ESTE UMEZEALA MARE ?II TRECETI PE FAM USCAT FARA VERDEATA..
Răspunde Raportează
marcos 1 iunie 2017  
Faceti penstrep ,masati ugerul imflat de 3 ori pe zi cu mibazol
Răspunde Raportează
anonim
soryna 31 mai 2017  
va rog daca doriti sa ii raspundeti ca nu stiu ce sa fac ...si tilozina nu gasesc
Răspunde Raportează
anonim
soryna 31 mai 2017  
dmle marcos un rasp va rog si daca are mamita vreo una din iele cum reusesc sa depistez care are ca laptele ii la fel adica alb ..
Răspunde Raportează
marcos 1 iunie 2017  
DACA AVETI SANGE AVETI MAMITA DATI CU PENSTREP ,INJECCTABIL
Răspunde Raportează
anonim
soryna 30 mai 2017  
domle marcos cand strecor laptele ramane pe tifon mici cheaguri de sange ii normal sau una sau mai multe din capre au o problema.multumesc ......................pt exema ii bun mibazon ca,la una din capre in spatele piciorului io aparut o exema si zamuie asa pana la carne..multumesc
Răspunde Raportează
marcos 1 iunie 2017  
AVETI O CAPRA CU MAMITA....
Răspunde Raportează
marcos 1 iunie 2017  
DA DATI ALBASTRU DE METIL CU MIBAZOL PE TATA.
Răspunde Raportează
anonim
soryna 1 iunie 2017  
multumesc mult
Răspunde Raportează
anonim
Tatiana 30 mai 2017  
Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie, am 3 capre si le-am dat la monta la sfarsitul lunii octombrie si nu au fatat nici pana acum.Care ar fi motivul de nu a fatat nici una din 3?Multumesc.
Răspunde Raportează
marcos 1 iunie 2017  
NU SUNT GESTANTE
Răspunde Raportează
anonim
Maria 29 mai 2017  
O iedița târzie,
Răspunde Raportează
anonim
Maria 29 mai 2017  
Buna ziua ,mi a fatat o iedita tataie ,am vazut ca nu crestea.Am observat ca ieduta care acum e cu lapte se suge singura,.Stiti cumva vreo solutie pentru astfel de problema?
Răspunde Raportează
marcos 30 mai 2017  
LEGATA STRANS LA STABULATIE ,ASTFEL INCAT SA NU II PERMITA LANTUL SA AJUNGA CU CAPUL LA UGER,SAU PUSA O CAPITA CU TINTE IN FATA
Răspunde Raportează
anonim
Mihaela 27 mai 2017  
Poate cineva sa mi spuna de unde pot cumpara o capra bolnava de artritra am inteles ca laptele ei poate vindeca diferite afectiuni
Răspunde Raportează
marcos 28 mai 2017  
Cineva a ras de dvs....
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 24 mai 2017  
multumesc de ajutor tare moolt capra a decedat (((((((((((((((((((((((((((
Răspunde Raportează
marcos 28 mai 2017  
EU INTRU RAR PE CALCULATOR,SUNT PLECAT LA SERV SI LUCREZ PANA SEARA TARZIU,ERA DE MERS SI INTREBAT LA FARMACIE,EU NU SUNT CADRU MEDICAL,STIU DOAR DIN EXPERIENTA MEA DE A CRESTE CAPRE DAR NU AM O CULTURA MEDICALA AVANSATA
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 21 mai 2017  
de care vitamina va rog frumos
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 20 mai 2017  
nu stiu motivu bolii are 3 ezi si o sugeau in continuu poate sa fie de la ezi este foarte sllaba
Răspunde Raportează
marcos 20 mai 2017  
CAUTA URGENT UN DOCTOR PE ZONA SA II BAGE VITAMINE DIRECT IN VENA
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 23 mai 2017  
de care vetamine va rog
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 20 mai 2017  
ajutatima va rog frumos
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 20 mai 2017  
i dau apa cu sticla nu maninka nimic abia mai tine okii in cap sta culkata
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 20 mai 2017  
nu se tine pe picioare cum so plimb ce fel de digestiv sa cer nam idee?
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 18 mai 2017  
buna ziua domn doctor am dat lucerna proaspata la capra ce se poate intinpla a cazut la pamint si nu masninka deloc ::?
Răspunde Raportează
marcos 19 mai 2017  
cauti un digestiv si ii dai pe gat,de la farm vet,cand se mai intampla asa ceva sa o plimbi sa nu stea jos
Răspunde Raportează
anonim
sergiu 18 mai 2017  
ce ne puteti recomanda ?? are deja 2 zile nu se poate scula de la pamint :?
Răspunde Raportează
marcos 19 mai 2017  
digestiv de la farm vet si plimbata
Răspunde Raportează
anonim
Alin 16 mai 2017  
Bună ziua am o capra care laptele nu mai este alb este roșu ce pot sa fac
Răspunde Raportează
marcos 19 mai 2017  
are mamita,tilozina 5 zile injectabil ,mulsa de 3-4 ori pe zi
Răspunde Raportează
anonim
Liudmila 9 mai 2017  
Buna ziua domnule Marcos,de o luna in urma capra o fatat doua iedute de o luna nu am muls capra lasam sa manince ele,acum vreau sa o mulg da putin lapte poate100 gr dar pulpa la capra tot mare ramine, ce sa fac sa ii intorc laptele ca ea nu pre da voie la iedute sa o suga...ajutatima.multumesc
Răspunde Raportează
marcos 19 mai 2017  
urgent masata pe uger si o mulgem de 2-3 ori pe zi,masam ugerul cateva zile,masam-mulgem,masam-mulgem
Răspunde Raportează
marcos 10 mai 2017  
E POSIBIL CA IEDELE SA O RANEASCA CU DINTII,ACA ARE RANA DATI CU MIBAZOL..
Răspunde Raportează
marcos 10 mai 2017  
MULGETI DE 3 ORI PE ZI,MASATI USOR DIMINEATA,PRINZ SI SEARA INAINTE DE MULS,CU PUTINA APA CALDUTA.
Răspunde Raportează
anonim
gaby 2 mai 2017  
Am un ied și are in jur de o lună ,dabea ia cazut buricu ,si îl hranesc cu lapte special caprelor dar ieste o problemă ,fecalele lui sun mai mult apoase și nici nu mai vrea să suga lapte ce pot săi dau să nu mai fie in starea aceasta dabea se mai tine pe picioare vă rog să ma ajutati
Răspunde Raportează
anonim
maria 1 mai 2017  
buna ziua , am cateva capre care lacrimeaza abudent sise albesc ochi , leam facut tratament injectabil cu tetravet cateva sia revenit dar mai am care lea ramas ochi albi cu o pelica pe ei si nu mai vede . ce sa le fac? va rog frumos?
Răspunde Raportează
anonim
dina 1 mai 2017  
dmle marcos ce zicei 6 capre care le mulg deocamdata .dau 20 liti pe zi si sant laprima fatare din rasa alpina franceza si au un an jumate ca,leam bagat la monta in primu an ..is capre bune sau treia sa deie mai mult sau am facut afacere buna cand le.am cumparat..multumesc
Răspunde Raportează
anonim
cristian 29 aprilie 2017  
am o ieduta fatata de o saptamana si nu are pofta de mancare. la nastere erau fecale in lichidul amniotic si a fost o nastere putin greuta. ce imi recomandati? va multumesc
Răspunde Raportează
anonim
stoian elena 25 aprilie 2017  
AM O IEADA DE 1 AN SI IMI FACE SPUME LA GURA . I-AM DAT APA CU ZAHAR SI SI-A REVENIT O ZI DOUA. ACUM FACE IAR.. CE POT SA FAC?
Răspunde Raportează
anonim
Maria 24 aprilie 2017  
După ce tata mulge capra la fundul oalei este sânge ușor rozalii,dc?
Răspunde Raportează
marcos 24 aprilie 2017  
inceput mamita,aruncati laptele urgent tilozina 5 zile injectabil,e mulsori pe zi ..
Răspunde Raportează
anonim
Mariana 23 aprilie 2017  
Buna ziua domnule Marcos!Am cumpărat acum trei zile două ieduțele de saanen,fătate pe 8 Martie.Pot sa l-e fac acum ivomec?
Răspunde Raportează
marcos 24 aprilie 2017  
cititi rubrica tratamente..
Răspunde Raportează
anonim
Alin 23 aprilie 2017  
Scuzati deranju domule Marcus , am cumparat o capra in urma cu 3 zile , in prima zi cand am mulso seara a avut 2 l lapte dimineata la fel dar aseara a dat doar un 1, 5 litri , azi doar 1 litru . Am observat ca nu mananca (nu paste , nici lucerna uscata nici tarate ) nu rumega si sta mai mult culcata , doar din cand in cand mai rupe cate un fir de iarba , ce trebuie sa ii dau . Va multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 15 aprilie 2017  
Un ied de o lună l-am tăiat și avea pe ficat niște noduli, bube. Care ar fi cauza?! Mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 16 aprilie 2017  
LIPSA TRATAMENTE MAMA,UMEZEALA SI CURENT IN ADAPOST,AGLOMERATIE....
Răspunde Raportează
anonim
dina 14 aprilie 2017  
DOMLE MARCOS UN SFAT VA ROG ..AM CERUT LA FARM VET EVOMEC SI MIA DAT romavermectin...si le/em facut un vacin pe cap de capra 1 ml ..si dupa am vazut ca pe prospect scria sa nu se administreaza caprelor in lactatie pt consum uman..daca nu pun laptele la consum 10 zile le trece efectu sau sa astept mai mult ..multumesc va rog ras
Răspunde Raportează
marcos 14 aprilie 2017  
e bine 10 Zile
Răspunde Raportează
anonim
dina 15 aprilie 2017  
multumec din suflet..
Răspunde Raportează
anonim
Pop Mircea 12 aprilie 2017  
Buna,de curand mi-a fatat o capra 2 iezi ambi cu ganglionii mariti, unul a decedat imediat dupa nastere si celalalt la 12 ore aproximativ. Poate cineva sa imi spuna care ar fi causa?. Va multumesc.
Răspunde Raportează
marcos 13 aprilie 2017  
GANGLIONII LIMFATICI SUNT SITUATI LA NIVELUL GATULUI SI REPREZINTA O INFECTIE PARAZITARA,SAU DE ORIGINE BACTERIANA VIRALA,[EU NU SUNT MEDIC].Mai putem vorbi de o infectie respiratorie sau streptococica.Pun pareu ca nu ati citit rubrica mea ..TRATAMENTE ..din comoditate,si nici nu ati facut Coglavaxul care previne infectiile cu cele 8 anaerobioze.....
Răspunde Raportează
anonim
ichimioan 11 aprilie 2017  
Nu,dar se face primavara înainte de a scoate caprele la pășunat,dau ce recomandați la ieșirea din stabulație?Am văzut că scrie ivermectin plus,dar am câteva care tusesc
Răspunde Raportează
marcos 12 aprilie 2017  
EU FAC CU FASCIOZIONE ,SA RAMANA LAPTELE BUN
Răspunde Raportează
Ichimioan 11 aprilie 2017  
Salut domnu Marcos,vreau să fac vermitan pentru gălbează,pot sa fac și la iezi?Și dacă da ce cantitate de face? Mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 11 aprilie 2017  
Nu am folosit produsul,aveti galbeaza in card?
Răspunde Raportează
Ichimioan 11 aprilie 2017  
Este un produs pe baza de albendazol, împotriva formelor adulte de trematode și ainfestatiei cu protostrongyloidae spp
Răspunde Raportează
anonim
soryna 11 aprilie 2017  
dm marcos am o capra ne fatata din rasa alp f..si are o tita enorm de plina de colostru si ii foarte mare titi..si cealalta titi nu are mai nimic..so mulg daca inca nu o fatat ..sau cum sa fac un sfat va rog..multuesc
Răspunde Raportează
marcos 11 aprilie 2017  
DACA NU A FATAT CUM SA O MULGETI/>
Răspunde Raportează
anonim
Robert 8 aprilie 2017  
Salutare! Am capre saanen, vreau sa stiu o alimentatie buna, pentru productie mare de lapte. multumesc anticipat
Răspunde Raportează
marcos 9 aprilie 2017  
MINIM 1,5 KG CEREALE PE ZI DIN CARE MIN 500 GR TARATA,cA FURAJER 1 LINGURITA LA ZI,BLOC DE MINERALE ROSU SAU ALB LA DISCRETIE,FERITA DE VANT SI UMEZEALA,MINIM 2,5 mp de podea,fan sau lucerna de buna calitate,tratamente obligatorii,deparajitare la iesirea pe pasune
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.