marcos
845 poze   279656 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITICCaini rasa MALINOIScainii familieiCapre la pascut linga gospodaria noastraCAPRE- totul e de vanzare   1-LAPTE DE CAPRA   2 CAPRE ANGLONUBIENE      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV      3 Tiganca n 1 mai 2015      4-Sura n febr 11-2016      5-Caprioara n 8 martie 2016      6-Tereza n 22 mai 2016      9- TAP Cezar-vandut SV         7-Serena      Vanzari 2015-anglonubiene   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca      2-Galbena-n 15 august 2012      3-Alpina      4 Berlina n 11 febr 2015      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti      6-Bella n 1 sept 2014-matca      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui      Vanzari 2015-mets angb x sannen   5-CAPRE SANNEN matca      1-Bunicuta n 5 iunie 2010      3 Printesa n 24 apr 2015   PASUNE      Lucerna 2015   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015   VANZARI IEZI-tapisori 2013Cazare la mareCONSTRUCTII NOI 2012 2013   Adapost maternitate crestere iedute   Gardul construit in febr 2013CONTACT MARIAN CIRNUDE VANZARE-LACUL LUMINITA   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARIExtindere cotete gainiFAMILIA CIRNU M si MFanar-ocbr 2013fructe de padureGaini outoareGradina de zarzavat-2015HRANA pasari si animaleINDAGRA 2012INDAGRA 2013Investitii 2010 adaposturi pasariInvestitii 2012 magazie furajeINVESTITII 2012-lacul LUMINITALAPTE CAPRA-BENEFICII   CASCAVAL DE CAPRALivada noastra   Cultura de Mur-2 mai 2015   Cultura de zmeur-mai 2015   Primavara 2015-taieri pomi   Vita de vie-2015Lucrari de amenajare a fermeiOASPETI LA FERMAParcul nostruPasarile pt oua si carnePASTRARE LAPTE DE CAPRA   Laptele de capra   Vand cas si brinza de capra      Prepararea saramurii pt brinza de capraPENTRU TOTI CONTESTATARII MEIPestii prinsi in lacul Luminita in 2011PORCI   Porci rasa VIETNAMEZI      Porci vietnamezi- linie noua      Vand purcei vietnamezi   Porci rasa PIC   Porci- vieri de vanzaree   PURCEI SUGARI 2014      INTARCAREA PURCEILOR   SCROAFE DE REPRODUCTIE      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain         2-PIC-Corina-se vinde         4-PIETRAIN-Dooly-se vindeTRATAMENTE CAPRE   TRATAMENTE IEZI SI MIEI      Boli ale caprelor si oilor         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 768
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
stoian elena 25 aprilie 2017  
AM O IEADA DE 1 AN SI IMI FACE SPUME LA GURA . I-AM DAT APA CU ZAHAR SI SI-A REVENIT O ZI DOUA. ACUM FACE IAR.. CE POT SA FAC?
Răspunde Raportează
anonim
Maria 24 aprilie 2017  
După ce tata mulge capra la fundul oalei este sânge ușor rozalii,dc?
Răspunde Raportează
marcos 24 aprilie 2017  
inceput mamita,aruncati laptele urgent tilozina 5 zile injectabil,e mulsori pe zi ..
Răspunde Raportează
anonim
Mariana 23 aprilie 2017  
Buna ziua domnule Marcos!Am cumpărat acum trei zile două ieduțele de saanen,fătate pe 8 Martie.Pot sa l-e fac acum ivomec?
Răspunde Raportează
marcos 24 aprilie 2017  
cititi rubrica tratamente..
Răspunde Raportează
anonim
Alin 23 aprilie 2017  
Scuzati deranju domule Marcus , am cumparat o capra in urma cu 3 zile , in prima zi cand am mulso seara a avut 2 l lapte dimineata la fel dar aseara a dat doar un 1, 5 litri , azi doar 1 litru . Am observat ca nu mananca (nu paste , nici lucerna uscata nici tarate ) nu rumega si sta mai mult culcata , doar din cand in cand mai rupe cate un fir de iarba , ce trebuie sa ii dau . Va multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 15 aprilie 2017  
Un ied de o lună l-am tăiat și avea pe ficat niște noduli, bube. Care ar fi cauza?! Mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 16 aprilie 2017  
LIPSA TRATAMENTE MAMA,UMEZEALA SI CURENT IN ADAPOST,AGLOMERATIE....
Răspunde Raportează
anonim
dina 14 aprilie 2017  
DOMLE MARCOS UN SFAT VA ROG ..AM CERUT LA FARM VET EVOMEC SI MIA DAT romavermectin...si le/em facut un vacin pe cap de capra 1 ml ..si dupa am vazut ca pe prospect scria sa nu se administreaza caprelor in lactatie pt consum uman..daca nu pun laptele la consum 10 zile le trece efectu sau sa astept mai mult ..multumesc va rog ras
Răspunde Raportează
marcos 14 aprilie 2017  
e bine 10 Zile
Răspunde Raportează
anonim
dina 15 aprilie 2017  
multumec din suflet..
Răspunde Raportează
anonim
Pop Mircea 12 aprilie 2017  
Buna,de curand mi-a fatat o capra 2 iezi ambi cu ganglionii mariti, unul a decedat imediat dupa nastere si celalalt la 12 ore aproximativ. Poate cineva sa imi spuna care ar fi causa?. Va multumesc.
Răspunde Raportează
marcos 13 aprilie 2017  
GANGLIONII LIMFATICI SUNT SITUATI LA NIVELUL GATULUI SI REPREZINTA O INFECTIE PARAZITARA,SAU DE ORIGINE BACTERIANA VIRALA,[EU NU SUNT MEDIC].Mai putem vorbi de o infectie respiratorie sau streptococica.Pun pareu ca nu ati citit rubrica mea ..TRATAMENTE ..din comoditate,si nici nu ati facut Coglavaxul care previne infectiile cu cele 8 anaerobioze.....
Răspunde Raportează
anonim
ichimioan 11 aprilie 2017  
Nu,dar se face primavara înainte de a scoate caprele la pășunat,dau ce recomandați la ieșirea din stabulație?Am văzut că scrie ivermectin plus,dar am câteva care tusesc
Răspunde Raportează
marcos 12 aprilie 2017  
EU FAC CU FASCIOZIONE ,SA RAMANA LAPTELE BUN
Răspunde Raportează
Ichimioan 11 aprilie 2017  
Salut domnu Marcos,vreau să fac vermitan pentru gălbează,pot sa fac și la iezi?Și dacă da ce cantitate de face? Mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 11 aprilie 2017  
Nu am folosit produsul,aveti galbeaza in card?
Răspunde Raportează
Ichimioan 11 aprilie 2017  
Este un produs pe baza de albendazol, împotriva formelor adulte de trematode și ainfestatiei cu protostrongyloidae spp
Răspunde Raportează
anonim
soryna 11 aprilie 2017  
dm marcos am o capra ne fatata din rasa alp f..si are o tita enorm de plina de colostru si ii foarte mare titi..si cealalta titi nu are mai nimic..so mulg daca inca nu o fatat ..sau cum sa fac un sfat va rog..multuesc
Răspunde Raportează
marcos 11 aprilie 2017  
DACA NU A FATAT CUM SA O MULGETI/>
Răspunde Raportează
anonim
Robert 8 aprilie 2017  
Salutare! Am capre saanen, vreau sa stiu o alimentatie buna, pentru productie mare de lapte. multumesc anticipat
Răspunde Raportează
marcos 9 aprilie 2017  
MINIM 1,5 KG CEREALE PE ZI DIN CARE MIN 500 GR TARATA,cA FURAJER 1 LINGURITA LA ZI,BLOC DE MINERALE ROSU SAU ALB LA DISCRETIE,FERITA DE VANT SI UMEZEALA,MINIM 2,5 mp de podea,fan sau lucerna de buna calitate,tratamente obligatorii,deparajitare la iesirea pe pasune
Răspunde Raportează
anonim
Adriana anghel 8 aprilie 2017  
Buna ziua.am o capra fatata de doua saptamani si inca are corastla.va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat
Răspunde Raportează
marcos 9 aprilie 2017  
SA MIROSI SA VEZI DACA NU E MAMITA,NORMAL CAM 7 ZILE ARE COLASTRU
Răspunde Raportează
anonim
Anghel adriana 10 aprilie 2017  
Nu are miros deloc si la gust e normal.capra mananca nu are nici o simtoma ca ar fi bolnava doar ca acum e a treia saptamana si inca are colastru.nu stiu ce sai fac.are vaccinurile facute inclusiv vitaminele.nu inteleg de ce are asa mult timp colastru
Răspunde Raportează
anonim
viky 4 aprilie 2017  
am capre care au fatat la termen dar nu au strop de lapte ce se intimpla un tratament ceva
Răspunde Raportează
marcos 5 aprilie 2017  
LIPSA TRATAMENTE,MULGETI SI MASATI DE 3-4 ORI PE ZI,DATI CEREALE.
Răspunde Raportează
anonim
adrian 4 aprilie 2017  
am o capra din rasa saanen cumparata in decembrie. cand am cumparat-o tusea des asa ca i-am facut ivomec si la ceva timp i-am dat si solutie pentru parazitii din plamani. Acum este gestanta si trebuie sa fete dar tusea nu a incetat. Capra este vioaie si mananca foarte bine dar nu se ingrasa in ciuda faptului ca le dau porumb boabe zilnic. Zilele astea am observat ca are un harait cand respira si uneori respira mai greu. Ce as putea sa fac ca sa o ajut sa fie bine?
Răspunde Raportează
marcos 5 aprilie 2017  
Incercat un antibiotic,de unde stiti ca erau paraziti la plamini si nu o banala raceala ?
Răspunde Raportează
anonim
Adrian 5 aprilie 2017  
I-am facut deparazitarea de toamna, nestiind daca a fost facuta sau nu. Merge antibioticul in perioada gestatiei, nu sunt sigur dar cred ca in cateva saptamani va fata, sau sa astept sa fete. Va multumesc pentru ca mi- ati raspuns
Răspunde Raportează
marcos 5 aprilie 2017  
INTREBATI UN MEDIC VET
Răspunde Raportează
anonim
maria 30 martie 2017  
am descoperit ca caprele si oile au paduchi au fatat ce le pot face?
Răspunde Raportează
marcos 30 martie 2017  
URGENT BOTUX DE LA FARMACIE DIZOLVAT IN APA CALDUTA SI FRECATE USOR CU O PERIE SI UN BURETE,LA OI FACI IVOMEC LA CELE CU MIEI MAI MARI,CONDITII PRECARE IN ADAPOSTURI,EVITATI AGLOMERATIA ,1 ANIMAL LA 2 MP
Răspunde Raportează
anonim
dina 29 martie 2017  
dmle marcos daca nu am facut in ianuarie pt rasfugu alb si rasfugu negru ..mai pot face ceva acuma ?ca,la o capra cand o mulg simt la mana pe tite asa niste noduli si ugeru cam tare...pot sa le mai vacinezz..afecteaza iezi ca,inca nu iam separat..multumesc
Răspunde Raportează
marcos 1 aprilie 2017  
Chiar daca faceti acum nu rezolvati boala in curs,faceti Tilozina 5 zile,ungeti cu mibazol de 4-5 ori pe zi .masati usor
Răspunde Raportează
anonim
dina 26 martie 2017  
buna dmle marcos ..ce ziceti de ugere foarte mari si lapte putin ati mai intalnit..multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 27 martie 2017  
Înseamnă că au pulpă, trebuie frecat ugerul fb, și muls până la ultima picătură
Răspunde Raportează
marcos 27 martie 2017  
Pai femeia spune ca nu e lapte,ce sa mai mulgi...
Răspunde Raportează
anonim
dina 27 martie 2017  
sant la prima fatare ..si sant din rasa alpina franceza..itradvar ugerele is foarte carnoase.
Răspunde Raportează
marcos 28 martie 2017  
Mulgeti de 3 ori pe zi,incercati stimularea lactatiei,datri cantitatea de cereale marita la 1 kg,nu uitati sa puneti tarata in amestec.CA furajer o lingurita /zi
Răspunde Raportează
anonim
dina 28 martie 2017  
multumesc mult
Răspunde Raportează
marcos 26 martie 2017  
Probleme de hrana,varsta,consistenta pot fi ugere carnoase,faza lactatie,tratamente la timp,vedeti ce nu faceti .....ce rasa sunt? O CAPRA SA DEA 3-4 LITRII LAPTE ARE NEVOIE DE 1,2-1,5 KG ZILNIC CEREALE,PORUMB,TARATA,ORZ PLUS 27 GR CALCIU FURAJER
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 27 martie 2017  

Domn Marcos ?!
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 24 martie 2017  
Mie nu mi-ați mai răspuns...
Răspunde Raportează
anonim
dode vasile 24 martie 2017  
Am o capră cu probleme la fătare. Au inceput muncile in urmă cu 16 ore, a fătat un ied viu, peste doua ore a mai fătat unul mort, dar nu şi-a eliminat casa și încă mai are munci. I-am făcut 3ml de Oxitocina, 5 ml de Selevit inj. și 2,5ml Borgal. Ce trebuie să mai fac?
Răspunde Raportează
marcos 24 martie 2017  
MERGI SI CUMPARA DE LA FARMACIE PENTRU ELIMINAT CASA
Răspunde Raportează
adipet 22 martie 2017  
dmle marcos inca ceva daca va rog cu un sfat.treb.sa le dau ceva calciu sau vitamine la caprele care or fatat..ca mi se pare ca ,cam slabesc tot mai mult,,macar ca nu au numa cate un ied..si mancare le dau lucerna de calitate ..urluiala cu de toate dim si seara..sare cu vitamine au ..sau rasa ii de vina asa is alpinele franceze
Răspunde Raportează
marcos 24 martie 2017  
ISI REVIN SINGURE
Răspunde Raportează
adipet 22 martie 2017  
dmle marcos o intebade am muls una dintre capre si dintro parte a ugerului o venit rozaliu laptele ..sa fie mamita ..sau ca nu am mai vazut asa...multumesc
Răspunde Raportează
marcos 24 martie 2017  
DA ESTE O INFECTIE,URGENT TILOZINA-injectabil,muls de 3-4 ori pe zi si aruncat departe de grajd,masaj pe ugerul afectat cu mibazol
Răspunde Raportează
adipet 24 martie 2017  
dmle marcos ..din toate bolile ce le aveti mentionate in rubrica dmv de tratamente este periculos laptele pt consum ..sincer ma sperie gandu pt ca am 3 copii si le dau lapte de capra sa bea ..sa fac analize la lapte? la capra respectiva ii fac tratament si nu o mai adaug la consum..da no nustiu cum sa fac ca am si abonati si nu asi vrea sa am nepaceri..var rog sa ma ajutati cu un raspuns..si imi cer scuze pt insistenta
Răspunde Raportează
adipet 24 martie 2017  
tilozina nu am gasit ..veterinaru m/a dat GENTA JECT 10%
Răspunde Raportează
adipet 24 martie 2017  
...am lapte depozitat in frigider sa il arunc..va rog raspuns multumesc? ca am muls si de la ia pana am observat..sincer intro prima seara cand am observat o fost asa rozaliu adoua zi dim nu mai era asa..
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 20 martie 2017  
Și să fac la restul de fată mai târziu și să facă 2 luni iezi și miei. Tot cu rompervac. E bine așa?!
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 20 martie 2017  
Am citit în rubrica dv și recomandați și rompervac și nu trebuie neapărat coglavax
Răspunde Raportează
marcos 25 martie 2017  
Ionut eu nu sunt medic,ocupatia mea este de economist,pe capre pot da recomandari ce vin din experienta mea de crescator de capre.Caprele crescute de mine sunt mai scumpe asa ca eu am facut ce recomandau medicii,habar nu am de medicamentul folosit de tine.Daca ai rabdare sa citesti rubrica tratamente vei gasii multe raspunsuri.
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 27 martie 2017  
Ok. Mulțumesc! Atunci o părere pot să v-o cer oricând?!
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 20 martie 2017  
Mulțumesc! Eu le făcui azi rompervac la cele fătate. Și vreau să fac repetarea la 21 zile. E ok?!
Răspunde Raportează
anonim
corina 19 martie 2017  
buna ziua am o caprtita care are fecale normal doar ca are un miros urat .
Răspunde Raportează
anonim
Ionuț 18 martie 2017  
Și să vă mai întreb, la miei și iezi începând cu ce vârstă putem să le dăm deparazitare internă ?! Mulțumesc!
Răspunde Raportează
marcos 19 martie 2017  
4 sapt
Răspunde Raportează
anonim
ionut 16 martie 2017  
când se face rompervac la capre contra anaerobiroză? deja credem că azi avuserăm un caz, și muri capra. o luă dintr-o dată așa se întindea, apoi căzu jos și se încorda așa. nu le-am făcut niciodată acest tratament. v-ă mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 19 martie 2017  
Pentru cele 8 anaerobioze se face tratament cu COGLAVAX,SI LA IEZI IDENTIC CAND FAC 2 LUNI.
Răspunde Raportează
anonim
alexx 15 martie 2017  
cam ce cantitate trebue de oferit
Răspunde Raportează
anonim
alexx 15 martie 2017  
buna seara se poate de dat mere la capra dupace fata..as vrea sa stiu dacaa nu se umfla .rog rs...mersi anticipat
Răspunde Raportează
marcos 19 martie 2017  
Dupa ce fata se da doar lucerna si daca aveti o mana de tarata oparite timp de o sapt.fara cereale in primele zile..
Răspunde Raportează
anonim
dragos 15 martie 2017  
salut mi-a fatat o capra si i-am dat cum ai spus tu tarate oparite 400 gr si acuma a dat-o in diaree si nu mai are pofta de mancare.
Răspunde Raportează
marcos 15 martie 2017  
Nu e de la tarate,SA II DAI NUMAI FAN O SAPT
Răspunde Raportează
anonim
vlad 15 martie 2017  
cele care se vindeca devin neeconomice ce inseamna asta
Răspunde Raportează
marcos 15 martie 2017  
nu renteaza o capra trebuie sa dea 3 litrii/lapte la zi ca sa fie convenabil
Răspunde Raportează
anonim
vlad 15 martie 2017  
cu 2 ani in urma tot greu statea la muls cutimpu starea se inrautatea tot mai tare ...e capra la 4 fatare
Răspunde Raportează
anonim
vlad 15 martie 2017  
da dar greu kear astazi am mulso putin dar am legato in acel timp ca sa stee si cind trageam de tite vroia sa ma muste si aproape ca zbera si fugea dintro parte in alta dupa ce am terminat iam dat drumul si ezii vroiau sa suga dar ea nui primea ca credea ca vrei sa o mulgi asta toamna am vazut ca starea sa agraveaza fata de cum era si am lasato sa interce crezind ca se va indrepta in primavara dar din pacate nu sa indreptat e mai rau fata de cum era la a 2a si 3a fatare demult am observat ca cewa nu era in regula pina sa ajuns aici
Răspunde Raportează
anonim
maria 14 martie 2017  
Cu
Răspunde Raportează
anonim
maria 14 martie 2017  
Dacă capra a stat în porci în același încăpere și capra a avut paralizie se poate lua și la porci
Răspunde Raportează
marcos 14 martie 2017  
NU,DAR DE CE CHINUITI ANIMALELE ?
Răspunde Raportează
anonim
vlad 14 martie 2017  
e la a 4 dar e asa de la a 2 fatare sau poate de la prima nustiu ca mia daruito ssi asaaaa era dar statea greu tare pina cind nu o poti mulge mai delok treebue cu deasila ssi greu da drumul la lapte nustiu dc introparte are mai mult lapte iar intro parte mai putin cred ca nu asa trebue sa fie am auzit de o boalaa daa nustiu daca se trateaza si e buna de lapte pacat de ia dar nustiu cum sa o tratez poate imi dati un sfat..mersi anticipat
Răspunde Raportează
marcos 14 martie 2017  
Pe o tata a facur rasfulg,continua sa o masezi usor pana se va obisnui
.Ati citit rubrica tratamente ?
Răspunde Raportează
anonim
vlad 14 martie 2017  
buna seara de ce nu sta capra la muls am impresia ca o doare ugeru caci aproape zbiara dacaa simte cavrei sa o mulgi nici nuti da voe sa te apropii de ia o tita e mai mare iar una mai mica nustiu dc
Răspunde Raportează
marcos 14 martie 2017  
Ati mai mulso pana acum?poate o stringeti prea tare ,daca este iada se va obisnui..
Răspunde Raportează
anonim
Maria 12 martie 2017  
Deci nu ii dau
Răspunde Raportează
marcos 12 martie 2017  
NU DELOC.
Răspunde Raportează
anonim
Maria 12 martie 2017  
Am un ied la naștere a murit capra cât calciu pot săi dau la un biberon de 250
Răspunde Raportează
anonim
Elena 12 martie 2017  
O capra fatata de 3 saptamani, 2 iezi, de cateva zile a ramas fara lapte. Ce pot face?
Răspunde Raportează
marcos 12 martie 2017  
unsa si masaj cu mibazol
Răspunde Raportează
anonim
George 12 martie 2017  
Buna ziua domnule Marcos,sunt un fermier la inceput de drum,detin un numar mic de capre si cateva oi,le.am achizitionat in iarna,unele au fost crescute raubaltele mai bine,le.am furajat bine cu porumb lucerna si fan,le.am facut evomec cu repetare la 10 zile, apoi calciu furajer vitamijizat aproape zilnic,fatarile au venit majoritatea cate doi iezi...bine sanatosi mananca bine caprele avand in ugere si 3 l de lapte..dar am o problema.Dupa fatare sunt foarte slabe desi manaca 1kg de boabe zilnic pe cap de animal. Am inteles k un medicament injectabil Multivitamene Holand..ar fi bun?.multumesc pentru sfat o zi buna
Răspunde Raportează
marcos 12 martie 2017  
Daca maninca nu va faceti probleme...
Răspunde Raportează
anonim
George 12 martie 2017  
Multumesc mult!
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 12 martie 2017  
Dl Marcos sfaturile dvs sunt fff utile am respectat tot ce v-am intrebat si mi-a fost de folos ,insa acum as vrea sa imi spuneti va rog frumos pt caprele care fata cum sa ma pregatesc (astept sa inceapa sa fete ,am 4 capre de un an ). Va multumesc tare mult
Răspunde Raportează
marcos 12 martie 2017  
Succes !
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 12 martie 2017  
dl Marcos astept si eu sfatul dvs, multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 10 martie 2017  
buna ziua dl Marcos ,o intrebare ,la caprele gestante este bine sa le dau porumb boabe?Multumesc
Răspunde Raportează
marcos 10 martie 2017  
Minim 350 grame/zi
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 10 martie 2017  
va multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Maria 5 martie 2017  
Colostru e galben si gros
Răspunde Raportează
marcos 5 martie 2017  
Este foarte bun
Răspunde Raportează
anonim
Maria 5 martie 2017  
Buna ziua , mi a fatat o caprita aseara doi ieduti frumosi ,le am dat la supt ,au supt ceva ,dar unu din ei nu reuseste sa se ridice .Am gandit ca nu poate suge si am muls sa i dau un pic cu seringa .Am observat ca ,COLOSTRU ESTE GALBEN si gros .Nu am vazut niciodata asa ceva .Capra e la a doua fatare anul trecut ia murit iedutu .Stiti ceva ce poate avea ? Celalat ied suge asa ,e vioi dar eu nu inteleg ce e .capra nu are noduli e curat ugerul
Răspunde Raportează
marcos 5 martie 2017  
il hraniti dvs pana se inzdraveneste
Răspunde Raportează
anonim
Maria 5 martie 2017  
Eu vreau sa intreb daca e normal sa fie asa gris laptele ,am capre de vreo 3ani dar nu am intalnit culoarea asta la colostru .
Răspunde Raportează
marcos 5 martie 2017  
Asa trebuie sa fie gras si galben
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.