marcos
845 poze   273384 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
Capre la pascut linga gospodaria noastra
CAPRE- totul e de vanzare
   1-LAPTE DE CAPRA
   2 CAPRE ANGLONUBIENE
      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti
      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV
      3 Tiganca n 1 mai 2015
      4-Sura n febr 11-2016
      5-Caprioara n 8 martie 2016
      6-Tereza n 22 mai 2016
      9- TAP Cezar-vandut SV
         7-Serena
      Vanzari 2015-anglonubiene
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca
      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca
      2-Galbena-n 15 august 2012
      3-Alpina
      4 Berlina n 11 febr 2015
      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti
      6-Bella n 1 sept 2014-matca
      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      3 Printesa n 24 apr 2015
   PASUNE
      Lucerna 2015
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Cazare la mare
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
   CASCAVAL DE CAPRA
Livada noastra
   Cultura de Mur-2 mai 2015
   Cultura de zmeur-mai 2015
   Primavara 2015-taieri pomi
   Vita de vie-2015
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Vand cas si brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         2-PIC-Corina-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI
      Boli ale caprelor si oilor
         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 656
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
radu 21 februarie 2017  
buna seara, domnul marcos pot face acum evomecul la capre ? intr-o saptamana ar trebui sa inceapa fatarile dar au paduchi sau ce sa le fac ? multumesc.
Răspunde   Raportează
anonim
monika 20 februarie 2017  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
monika 20 februarie 2017  
Dl Marcos va rog sami spuneti mia fatat niste capre si nau lapte deloc ce tratament putem face
Răspunde   Raportează
marcos 20 februarie 2017  
LIPSA TRATAMENTE OBLIGATORII SAU AU FATAT INAINTE DE TIMP,LE MULGETI PE USCAT DIM,PRINZ SI SEARA ,MASATI UGERELE IN SPERANTA CA VA REVENII LACTATIA
Răspunde   Raportează
anonim
Ciprian 19 februarie 2017  
Dl.Marcos spunetim va rog la caprele fatate le dau 500 grams porumb dimineata so 200 grame seara as putea as le mai administrez si alt furaj combinat pt.a ontine I cantitate mai mare. de lapte Multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos 20 februarie 2017  
TREB SA LE DAI O LINGURITA DE calciu ZILNIC,CATE PUTIN ZAHAR DIN CAND IN CAND SI BLONUL DE MINERALE OBLIGATORIU PENTRU LINS
Răspunde   Raportează
anonim
alex 15 februarie 2017  
cred ca a racit si e gestanta peste 2 sapt tre sa fete si nasul parca ii curge putin nustiu e sai dau
Răspunde   Raportează
anonim
alex 15 februarie 2017  
buna seara am o capra si stranuta de 2 zile ce pot saio dau
Răspunde   Raportează
marcos 15 februarie 2017  
VEZI SA NU AI UMEZEALA SI CURENT IN GRAJD,FA-I OXITETRACICLINA 3 ZILE
Răspunde   Raportează
anonim
Nojea Alin 15 februarie 2017  
Buna seara domnule Marcos , scuzati deranjul am o capra boer si a fatat in urma cu doua zile dar acuma e balonata si cu botu rece ii curg narile si sta mai mult jos .ma puteti sfatui ce medicamentatie sa ii dau . Va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 15 februarie 2017  
FACETI UN BOROGLUMAT DE CALCIU SI VITAMINE,NU II MAI DATRI CEREALE O PERIOADA,APOI FACETI UN PENSTREP
Răspunde   Raportează
George16 14 februarie 2017  
Bună ziua, se poate face vacinul AGALAXIN FORTE si in perioada de lactație respectiv in ultima luna de gestație ? Deoarece o capra fatata de o zi a facut o mamita groaznica si i-sa învinețit ugerul iar medicul a spus ca nu se mai poate face nimic si acum e pe moarte, doar ca problema este ca nu stiu daca este sau nu contagioasă... si a-si dori sa incerc sa previn aparitia si la celelalte.
Răspunde   Raportează
marcos 14 februarie 2017  
izoleaza urgent capra,nu prea se face in ultima luna,nu mai dati de mancare cereale la capre in ultima sapt,le distrugeti cu mancarea ultima sapt dati doar fan
Răspunde   Raportează
anonim
Anamaria 14 februarie 2017  
Bună ziua mar interesa cat costa un vacin administrat de medic veterinar ca mie mi se pare ca ne cam jicmaneste medicul nostru pe 200de capre iezi mia luat 1500 lei (roni) multumrsc
Răspunde   Raportează
marcos 14 februarie 2017  
pai depinde ce vaccin,agaqlaxinul forte costa 65 lei pt 50 capre se face cu raper fara manopera,coglavaxul costa 95 lei tot pentru 50 de capre ,se face cu rapel in primul an,ar trebui sa il intrebati cat e manopera la un vaccin.
Răspunde   Raportează
anonim
gabriela 12 februarie 2017  
un motiv pt care caprele slabesc,nu se mai pot tine pe picioare si apoi mor??
Răspunde   Raportează
marcos 12 februarie 2017  
CAND AVEM UNA SAU MAI MULTE CAPRE NE DOCUMENTAM CA SI LA CAINI.In sec 21 sunt necesare tratamente obligatorii la capre,dar va trebuie rabdare.Daca vreti sa va ajutati animalutele cititi rubrica tratamente capre si vedeti unde ati gresit sau ce nu ati facut la ele....
Răspunde   Raportează
anonim
Florian 12 februarie 2017  
Am fost ieri cu ele afară,fiind liber,am 8 si un tap,am observat că se scarpină cu cornul si a slăbit,nu am făcut nici un tratament până acum,mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Florian 12 februarie 2017  
Bună ziua,am observat la o capră că are păduchi,nu a fătat încă,ce trebuie să fac,multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Cristina 11 februarie 2017  
Buna ziua ,am o ieduta de cateva zile pe care o alaptez la biberon insa sta trista si nu vrea sa suga deloc deloc de Aseara. Mi se pare ca are si o respiratie grea. Ce as putea sa ii dau ? Multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 11 februarie 2017  
Cand a fost nascuta ce temperatura aveati in grajd?Daca aveati sun 14 grade C,are o pneumonie si este f mica pentru tratament
Răspunde   Raportează
anonim
Strimbu alin 9 februarie 2017  
Ce tratament se face la capre car au salmineloză la cele de au fătat și cele ne fătate
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 7 februarie 2017  
dacă m-i se balonează(umflă) caprele de lucernă e bun tympanol ?! sau recomandați altceva mulțumesc
Răspunde   Raportează
marcos 8 februarie 2017  
nu se imbaloneaza decat de la lucerna verde...
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 8 februarie 2017  
Mă scuzați! De lucernă verde este vorba. Și de chimicale, azot de pe grâuri, sau când mai mănâncă câte o goangă. E bun timponol?!
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 8 februarie 2017  
Tympanol
Răspunde   Raportează
anonim
Mitrut 7 februarie 2017  
Leam dat helbizol de 2ori si ifomec plus
Răspunde   Raportează
anonim
Mitrut 7 februarie 2017  
Va rog daka se poate sa imi raspunzi mai urgent nu mai stiu ce sa le dau
Răspunde   Raportează
anonim
Mitrut 7 februarie 2017  
Marcos am si eu o intrbare ce sa le dau la capre mor lapadat. Si mai o si murit cateva gestante dar . ii foarte mare fiera la ele dc. Oare...
Răspunde   Raportează
marcos 7 februarie 2017  
adu un doctor veterinar despica una si analizati organele,sigur nu faci tratamente obligatorii
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 3 februarie 2017  
Ieduța de nu prea se ținea pe picioare, pt că nu urina bine. Acum nu se mai ridică deloc, mănâncă, bea apă o întorc de pe o parte și alta. Nici nu-și revine nici nu moare, ce poate să aibă?! Mulțumesc
Răspunde   Raportează
marcos 4 februarie 2017  
pot fi multe de spus,in general lipsa tratamentelor obligatorii si a coglavaxului.
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 4 februarie 2017  
Eu le fac agalaxinul și deparazitarile primăvara și toamna, și injectabil și pe bursă. Am am aproape 100 de capre cu 2 țapi de aplină băgați în capre de 3 ani. Mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 4 februarie 2017  
Scuze, pe gura"
Răspunde   Raportează
marcos 4 februarie 2017  
ARE VEZICA BLOCATA SAU RINICHII,ESTE FOARTE GREU DE STABILIT UN DIAGNOSTIC DE LA DISTANTA ,IN -PLUS NU SUNT NICI DOCTOR VETERINAR,AR FI BINE SA CONSULTATI UN DOCTOR,POATE FI AFECTAT SI FICATUL....
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 4 februarie 2017  
Ok! O să chem un doctor mâine să o vadă. Mulțumesc
Răspunde   Raportează
stefanstefan 3 februarie 2017  
Buna seara, am o capra fatata de vreo trei saptamani si nu mai are lapte de trei zile pot sa zic ce e intercata,
Răspunde   Raportează
marcos 4 februarie 2017  
se intampla...
Răspunde   Raportează
anonim
mircea 2 februarie 2017  
Unde gasesc coglavax in bucuresti sau ilfov urgent va rog din suflet.0769809366 astept mesaj sau tel.
Răspunde   Raportează
marcos 2 februarie 2017  
habar nu am,la farmacii veterinare cauta si pe olx
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 30 ianuarie 2017  
Vă mulțumesc ptr răspunsuri in cele din urmă a decedat capra cu diareea!
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 29 ianuarie 2017  
Da am făcut și caglavaxul chiar dacă la noi in Hunedoara nu necesită dar eu am făcut la toate că am 20 de capre și 2 țapi și sincer acum in seara asta se văita și i-am făcut bruconat de calciu și multivitamine și îmi este frică să nu îmi moară! Ce pot săi mai fac? Mulțumesc mult!
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 28 ianuarie 2017  
ziceți că la capră după avort să nu intervenim dacă nu e nici o problemă. de unde ne dăm seama că nu e nici o problemă?! eu după fiecare avort fac 3 zile antibiotic, e problemă? mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 28 ianuarie 2017  
Bună ziua am o capră care a fătat acum 3 zile și nu are lapte și astăzi a făcut diaree ce pot săi fac? Vă mulțumesc!
Răspunde   Raportează
marcos 28 ianuarie 2017  
ATI FACUT TRATAMENTELE OBLIGATORII,INCLUSIV COGLAVAXUL?
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 29 ianuarie 2017  
Da și nu știu ce săi mai fac îmi este frică să nu moară!
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 29 ianuarie 2017  
Da și nu știu ce să i mai fac!
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 28 ianuarie 2017  
Să trăiți! v-ă rog, am o ieduță și acum 10 zile am obs că nu se ține pe picioare, nu ptea să urineze, furosemid fiolă, nospa fiolă, 3 zile oxitetraciclină, apr revenise. a avortat la 7 zile. după avort de 2 zile tetraciclină, ce să mai fac,? stă mai mult pe jos și se vaietă! v-ă mulțumesc
Răspunde   Raportează
marcos 28 ianuarie 2017  
NU DEPASII 5 ZILE NICI UN TRATAMENT,VEZI CA SUNT NISTE PASTILE CE SE BAGA IN VAGIN PENTRU CURATARE DUPA AVORT,MERGI LA FARMACIE,NU II MAI DA APA RECE SI CEREALE,DOAR FAN SA AIBA CAM 12-16 GRADE C in adapost si astepti recuperarea
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 28 ianuarie 2017  
aaa și de dimineață îi dadui apă caldă cu calciu prafuri.
Răspunde   Raportează
marcos 28 ianuarie 2017  
atentie daca dai CA sa nu deoasesti o lingurita /zi
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 28 ianuarie 2017  
ok! calciu furajer vitaminizat se numește
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 28 ianuarie 2017  
mulțumesc! e vorba de drajeuri ? sau altă pastilă
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 27 ianuarie 2017  
Bună ziua mulțumesc ptr răspuns dar mai am o întrebare, am o capră care a fătat acum 2 zile și nu are lapte ce trebuie să fac? Vă mulțumesc mult!
Răspunde   Raportează
anonim
Vlademir 26 ianuarie 2017 26 ianuarie 2017  
Dl marcos ce inseamna curele alea la caprele sanen la git rosii sint pentru ceva multumesc si astept raspuns
Răspunde   Raportează
marcos 27 ianuarie 2017  
Pentru fite,cine poate cumpara cine ne nu,dar poate fi si un mod de deosebire a caprelor
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 26 ianuarie 2017  
Buna seara multumesc ptr raspunsurile anterioare dar mai am o rugaminte cum se numeste vaccinul cel aparut nou ptr capre? Va multumesc mult!
Răspunde   Raportează
marcos 27 ianuarie 2017  
Agalaxinul Forte pentru ambele forme de rasfulg
Răspunde   Raportează
anonim
Marius 25 ianuarie 2017  
Bună seara caprele mele numai fac lapte ce trebuie sa le dau
Răspunde   Raportează
marcos 26 ianuarie 2017  
MAI MULTE INFORMATII VA ROG,VARSTA,FATATE,NEFATATE MANCARE CAT LAPTE DADEAU INAINTE..
Răspunde   Raportează
anonim
Gabriela 25 ianuarie 2017  
Iezii mei au făcut păduchi,cu ce sa-i deparazitez? Mulțumesc
Răspunde   Raportează
marcos 26 ianuarie 2017  
Depinde de varsta,se face o deparazitare cu evomec daca au peste 2 luni sau cumparati botux,dar nu e de bine,aveti mizerie sau supraaglomerare nu e bine deloc,animale neingrijite
Răspunde   Raportează
anonim
Gabriela 26 ianuarie 2017  
Nu sunt aglomerate și curățenie de face zilnic,dar nu am făcut evomec la capre in toamnă. Mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Vlademir 25 Ianuare 2017 25 ianuarie 2017  
Dl marcos ce tratament imi trebuie la capre sanen de primavara pina toamna ca sa fie tratamentu corect sa nu fie probleme la monta si nici pentru laptatie
Răspunde   Raportează
marcos 26 ianuarie 2017  
cititi rubrica tratamente capre
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 24 ianuarie 2017  
Mai am o capră alpină și a făcut râie i-am facit ivomeg plus dar ce asi putea săi fac acum pe frigul ăsta ca să o tratez? Mulțumesc mult!
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 24 ianuarie 2017  
I-am făcut tot ce se putea face și deparazitare și antibiotice Pen-Strep Bruconat de calciu Multivitamine Fier ce pot săi mai fac să o pun pe picioare? Mulțumesc!
Răspunde   Raportează
marcos 25 ianuarie 2017  
PESTE 14 GRADE IN ADAPOST APA CALDUTA SI ASTEPTATI USOR ,USOR .
Răspunde   Raportează
anonim
Denyssa 24 ianuarie 2017  
Bună seara am și eu o problemă cu o capră sanen înainte și după fătare nu se mai ridică de jos ce ași putea săi fac? Vă mulțumesc mult!
Răspunde   Raportează
marcos 25 ianuarie 2017  
Bagati vitamine si Boroglumat de Calciu
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 23 ianuarie 2017  
Dl marcos va rog sa ma informati in ce zona se face vaccinu ptr mamita la capra multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 24 ianuarie 2017  
zona greaban,gat partea de sus.
Răspunde   Raportează
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
avem injectie pentru paraziti dar daca ii gestanta ce poate urma?
Răspunde   Raportează
marcos 16 ianuarie 2017  
pentru gestante se da pe gura DOVUGSTONE
Răspunde   Raportează
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
parca ii gestanta ...iam facut o injectie enrofloxacina-10%
Răspunde   Raportează
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
Buna ziua am si eu o intrebare:capra o inceput sa slabeasca si cite o data cadea jos si nu se ridica ,dar acum chiar defel nu se scoala ,daca ii dau maninca si apa bea dar arata parca ii perita,,,ce pota sa ii fac...multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 14 ianuarie 2017  
incepeti cu o deparazitare in cazul in care nu e gestanta urmand sa ii bagati vitamine
Răspunde   Raportează
Alex90 12 ianuarie 2017  
Domnule Marcos am o problema va rog sa ma ajutati și pe mine!Au început fatarile la capre și nu își lasă ugerul cum este normal(adică să fie mare și tare )caprele au uger dar nu cum ar trebuii.ce as putea face?
Răspunde   Raportează
marcos 13 ianuarie 2017  
important este sa aiba lapte spre sanatatea lor.Poate fi vorba de fatari inainte de termen,daca nu au nici lapte masati si mulgeti de 3 ori/zi chiar si pe sec sa stimulam lactatia
Răspunde   Raportează
anonim
Radu 10 ianuarie 2017  
buna seara a anceput sami fete caprele si nu au lapte .puteti sami recomadati ceva va rog
Răspunde   Raportează
marcos 11 ianuarie 2017  
Proobabil au fatat inainte de vreme datorita frigului.Masati ugerele cu mibazol si mulgeti de 3 ori pe zi.Faceti colastru pentru iezi din 750 ml lapte,o lingurita piere,un galbenus ou si 2 ml AD3E
Răspunde   Raportează
anonim
Pintea 10 ianuarie 2017  
Buna ziua. Mă pute-tu ajuta cu avortul la capre.
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
Va pot scpune cauzele;-aglomeratii in adaposturi ,sub 2,5 mp de caprrala,fan mucegait,cereale obtinute pe camp[uri superfertilizate,batai intre capre,frig,apa rece la consum
Răspunde   Raportează
anonim
Ionut 10 ianuarie 2017  
Caprele st grase oile st slăbite si st în ultima lună de gestație le furajez le dau porumb calciu furajer dar tot slăbite sunt
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
calciu doar 1 lingurita/buc,porumb 500 gr de animal,sa fie cald in adapost fara curent si umezeala
Răspunde   Raportează
anonim
Ionut 10 ianuarie 2017  
După fătare la oi si capre se poate face evomec
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
primavara si toamna evomec,la iesirea din stabulatie
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 10 ianuarie 2017  
ajutor!!!!!!!!!!!!!! varog
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 9 ianuarie 2017  
am fost mia dat sulfadiazina argentica vet atb dar cesi ma dau de o saptamana numi trece pare sa se usuce dar apare iar si la capre cu ce le dau? ajutatima va rog cu un tratament
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 22 decembrie 2016  
am luat pecingine de la o capra va rog mult spunetimi ce sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos 6 ianuarie 2017  
farmacie urgent
Răspunde   Raportează
mioaravb 16 decembrie 2016  
Buna seara!putem face la capre Evomec in decembrie?
Răspunde   Raportează
marcos 17 decembrie 2016  
da
Răspunde   Raportează
anonim
Ghita 16 decembrie 2016  
Dl marcos de citeva zile au inceput sa lapede mai multe capre ce recomandati
Răspunde   Raportează
marcos 17 decembrie 2016  
POATE FI DE LA MANCARE,APA RECE SAU VERDEATA
Răspunde   Raportează
anonim
Ghita 16 decembrie 2016  
Ghita
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 15 decembrie 2016  
Tot va deranjez dl marcos batrini spun ca sint acerate iam dat cu albastru de metilen si mibazon nu sint bune multumesc
Răspunde   Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.