marcos
845 poze   263643 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
Capre la pascut linga gospodaria noastra
CAPRE- totul e de vanzare
   1-LAPTE DE CAPRA
   2 CAPRE ANGLONUBIENE
      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti
      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV
      3 Tiganca n 1 mai 2015
      4-Sura n febr 11-2016
      5-Caprioara n 8 martie 2016
      6-Tereza n 22 mai 2016
      9- TAP Cezar-vandut SV
         7-Serena
      Vanzari 2015-anglonubiene
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca
      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca
      2-Galbena-n 15 august 2012
      3-Alpina
      4 Berlina n 11 febr 2015
      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti
      6-Bella n 1 sept 2014-matca
      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      3 Printesa n 24 apr 2015
   PASUNE
      Lucerna 2015
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Cazare la mare
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
   CASCAVAL DE CAPRA
Livada noastra
   Cultura de Mur-2 mai 2015
   Cultura de zmeur-mai 2015
   Primavara 2015-taieri pomi
   Vita de vie-2015
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Vand cas si brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         2-PIC-Corina-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI
      Boli ale caprelor si oilor
         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 525
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
mariana acum 17 ore  
buna ziua spuneti-mi va rog ce sa fac la o capra puroiazacopita in mijloc ma chinui de o luna o sorg sii pun sprei de schiop dar nui trecece sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos acum 2 ore  
PA CU PIATRA VANATA
Răspunde   Raportează
marcos acum 2 ore  
CURATATI COPITA-3 ZILE OXITETRACICLINA,FERITA DE UMEZEALA ,BAGATI PICIORUL IN APA CU PIATRA VANATA
Răspunde   Raportează
anonim
adi acum 19 ore  
buna dmle am o iada care de ceva vreme sta asa bosunflata cufulita toata blana ..ce miati putea recomanda sau ce sai fac ..sau ii normaal..multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 8 octombrie 2016  
temperatura i-am luato 40,2
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 8 octombrie 2016  
Tusea acum vreo luna jumate,sii curgea ochii alceva nu am observat.
Răspunde   Raportează
marcos 18 octombrie 2016  
Asa patesc toate animalele-capre care nu au imunizare cititi tratamentele obligatorii,daca nu se fac sunt in ceata...mergeti pe mana medicului
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 7 octombrie 2016  
buna seara am si eu o problema cu un tap boer,a slabit, dupa care a aparut diareea.iam facut antibiotic 5 zile si-a revenit la stomac 4 zile dar minca foarte prost.medicul1.dupa care a aparut iara diareea si nu mai maninca.medicul 2 a zis sai dau numai ambedazol 300 si anti diareeic si sai intrerup antibioticul. dar nici un efect nici asa(alte trei zile)daca ma puteti ajuta cu un sfat. multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos 18 octombrie 2016  
ATI FACUT COGLAVAXUL PT CELE 8 ANAEROBIOZE?dar AGlXINUL FORTE
Răspunde   Raportează
marcos 8 octombrie 2016  
o sa ma uit este ceva nou pe piata,insa poate fi o raceala din trecut vcare poate fi fatala,a lucrat la plaman..
Răspunde   Raportează
anonim
monica 3 octombrie 2016  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
monica 2 octombrie 2016  
si moare an 2 zile
Răspunde   Raportează
anonim
monica 1 octombrie 2016  
buna ziua am o ruga minte ce se antampla la capre au febra si le ia picioarele si cad jos si nu mai poate sa mearga ce tratament trebuie facut
Răspunde   Raportează
marcos 3 octombrie 2016  
ACUM MERGEM PE BALBAITE NIMENI NU VA POATE SPUNE PRIN CORESPONDENTA,FACETI UN ANTIBIOTIC PUTERNIC UN tilavet
Răspunde   Raportează
anonim
Tatiana 26 septembrie 2016  
Multumesc foarte mult,a cazut punga de puroi si a ramas asa ca o rana.Cat timp trebuie sa i mai dau cu iod?Multumesc,
Răspunde   Raportează
marcos 26 septembrie 2016  
DAI CU IOD,APOI DUPA USCARE PUI MIBAZOL,APOI SPRAY DE MUSTE
Răspunde   Raportează
anonim
Lenuta 26 septembrie 2016  
Buna ziua, va rog sa mi spuneti cate zile nu se poate folosi laptele dupa ce se face vaccinul cu evomec.Multumesc,
Răspunde   Raportează
marcos 26 septembrie 2016  
cam 7 zile
Răspunde   Raportează
anonim
tatiana 24 septembrie 2016  
Buna seara,Am si eu o problrma va rog sa ma ajutati.Am o capra si i a aparut o buba intr o parte, ce pot sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos 25 septembrie 2016  
Dati de 2 ori pe zi cu iod,pana se inmoaie este o punga de puroi,Atentie ,dupa ce se inmoaie faceti o incizie selectati puroiu datii foc.
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 16 septembrie 2016  
buna ziua. spunetimi va rog pentru diaree la capre ce sai dau are de o saptamana si nui trece. raspundeti va rog
Răspunde   Raportează
marcos 16 septembrie 2016  
fan,apa putina,enteroguard fara cereale,ceai menta
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 18 septembrie 2016  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
marianna 9 septembrie 2016  
buna ziua am cumparat cateva capre la inceput una dintre ele a facut viermi sub coada , la indicatiile dv.iam vacut evomec si ascapat dar incet fac una cate una.spunetimi va rog daca sunt cu lapte cat timp nu este bun laptele de consum si daca sun gestante le pot face evomec?
Răspunde   Raportează
marcos 12 septembrie 2016  
7-8 zile laptele de aruncar
Răspunde   Raportează
anonim
Adi 4 septembrie 2016  
Buna ziua.Domnule Marcos.am o oaie care de vreo cateva zile nu prea mai judeca merge de zici ca e biata si sta cu capu pe-o parte.e capiata cred.ce as putea sai fac so salvez.si as dori sami mai spuneti daca e vrun vaccin pt vermele acela(capiala) de se formeaza in creier.sa le fac sa nu mai i-mi capieza alta.va doresc multa sanatate..
Răspunde   Raportează
marcos 7 septembrie 2016  
la taiat.
Răspunde   Raportează
anonim
claudia popa 1 septembrie 2016  
Buna ziua!Am 2 capre si o ieduta care acum sunt in perioada imperecherii cu un tap luat de la un vecin,Intrebarea mea este daca le pot face Evomec.Se poate face si dupa ce sunt gestante?Multumesc!
Răspunde   Raportează
marcos 1 septembrie 2016  
nu,inainte faceti deparazitarile
Răspunde   Raportează
anonim
mayer mihaela 1 septembrie 2016  
Buna am o ieduta si cred ca a răcit ca tuseste foarte mult si nu mai mănâncă. Ce as putea sai dau?
Răspunde   Raportează
marcos 1 septembrie 2016  
HELMIZOL PE GURA,APOI LA 2 ZILE OXITETRACICLINA 3-5 ZILE
Răspunde   Raportează
anonim
Eugen 31 august 2016  
Buna ziua, am o capra care când urineaza urlă, ce as putea face,
Răspunde   Raportează
marcos 31 august 2016  
FACETI ANTIBIOTIC !
Răspunde   Raportează
anonim
Eugen 1 septembrie 2016  
Am dat 3 ture de antibiotic
Si tot asa face
Răspunde   Raportează
anonim
Cristi 31 august 2016  
Bună.Ce se întîmplă când un ieduț scoate spume pe nas?
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 31 august 2016  
Buna ziua.poate vi se pare stupid. Am un tap saanen austriac cu acte. De ceva vreme am descoperit ca un sfarc este umflat si cand trag de el curge lapte. Ati mai intalnit vreodata asa ceva e vre o problema?
Răspunde   Raportează
marcos 31 august 2016  
Folositi laptele la CAFEA !
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 1 septembrie 2016  
Pe bune? Interesant pe asta nu o stiam. Ms pt raspuns
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 31 august 2016  
Si aceeasi intrebare ca a altui domn. Am intalnit umflatura cat un ou dat cu iod coace o sparg o curat dau cu spray cu albastru cu antibiotic. Bun trece. Cateodata reapare. Nu stiti se numeste cumva? Sau existra vre un tratament pt ele sa nu mai reapara?ms
Răspunde   Raportează
marcos 31 august 2016  
faceti dezinfectie in adapost.
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 1 septembrie 2016  
Dezinfectie facem la 2 saptamani grajdul este nou facut nu cred ca asta e problema. Ms oricum
Răspunde   Raportează
marcos 1 septembrie 2016  
Daca se sparge necontrolat bacteria reziste 1,5 ani in grajd
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 1 septembrie 2016  
Am inteles. Am chemat un veterinar sa ia o lama sa vedem despre ce e vorba. Le iubim asa mult incat le suflam si n fund cum e vorba. Ideea e ca ma scoate din minti cand le apare cate o galma si tre sa le chinui cu iod cu spartul etc. Ms frumos
Răspunde   Raportează
anonim
adi 25 august 2016  
Buna ziua.Am si eu o doua intrebari daca nu va suparati,am luat vreo 70 de oi acum o luna si la majoritatea le curge nasul de abia pot sa respire ce sa le fac?.si a doua cum se numeste vaccinul pe care tr sal fac inpotriva a 8 anaerobioze?astept raspuns.va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 26 august 2016  
Pentru raceala este un virus extrem de puternic,a aparut ceva nou acum o sa aflu cum se numeste,nu uita sa faci agalaxinul forte cu repetare si coglavaxul la fel.
Răspunde   Raportează
marcos 26 august 2016  
COGLAVAX PENTRU 8 AEROBIOZE.
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 23 august 2016  
am o capra a facut viermi sub coadaii scot o curat dezinfectez locul dar face mereu are o saptamana nu reusesc sa o scap ce sa fac? va rog raspundeti
Răspunde   Raportează
marcos 23 august 2016  
faceti un evomec,sub coada dati cu iod apoi mibazol
Răspunde   Raportează
anonim
Gicu 22 august 2016  
Buna ziua! Am avut 60 de capre, le-am vaccinat cu Agalaxin Forte (tot la indicatiile d-voastra) a trecut perioada de imunizare, pot sa mai bag altele in cârd?
Răspunde   Raportează
marcos 23 august 2016  
sigur
Răspunde   Raportează
anonim
Deea 18 august 2016  
Buna ziua ,am 40 de capre si unele dintre ele au diaree si nu mai poate sa mearga nu le tin picioarele si nu stiu ce sa le fac. Si inca o problema cele fara diaree nu mai au lapte decat cateva picaturi,imi puteti spune ce sa fac va rog frumos?
Răspunde   Raportează
marcos 21 august 2016  
Probabil nu ati facut tratamentele obligatorii,consultati medicul dvs veterinar de pe zona,el stie ce tratamente s-au facut la acimalele dvs.
Răspunde   Raportează
anonim
Marcela 16 august 2016  
Am un ied de 4 luni caruia i s-au umflat copitele si merge f. greu ce asi putea sa-i fac?
Răspunde   Raportează
marcos 17 august 2016  
CURATATI UNGHIILE,APOI TRATAMENT BABESC CU ZEAMA DE PIATRA VANATA.
Răspunde   Raportează
anonim
Tatiana 8 august 2016  
Bună ziua,am ,3 capre si de câteva zile de când nu mai este iarba verde mănânca numai crengi de pomi.Este ok sa nu mai mănânce și iarbă?Multumesc pentru răspuns.
Răspunde   Raportează
marcos 10 august 2016  
da e ok
Răspunde   Raportează
anonim
pripon ionel 3 august 2016  
Doamna doctor am 20de capre si sunt unflate la genunchi si au puroi ce tratament să le dau să le treacă .
Răspunde   Raportează
marcos 10 august 2016  
ungeti cu iod de 2 ori/zi
Răspunde   Raportează
anonim
mari 2 august 2016  
Am patru capre am ipresia ca nu maninca cum trebuie e ceva ptr
pofta de mincare
Răspunde   Raportează
Elen87 26 iulie 2016  
buna ,mersi de raspuns, puteti sa-mi spuneti ce este MIBAZOL si mai spunetimi va rog injectia ENROFLOXACINA10%le punem odata pe zi am pus 3 zile dar nu-i nici un rezultat ,sa mai continuam tratamentu ori sa punem altceva si le ungem cu ung de zink+levomikol ,avem deja osaptamina de kind ne kinuim ku ele dar to e kam slut ,va multumesk ka sinteti si avem la cine ne adresa cu o intrebare astept raspuns
Răspunde   Raportează
marcos 26 iulie 2016  
EU v-am dat tratamentul pentru afectiunile caprelor.mergeti la farmacia vet si luati.
Răspunde   Raportează
Elen87 21 iulie 2016  
salut,avem o problema cu caprele la stina,au aparut bube pe bot si la pulpa ce le putem face va rog spuneti-mi
Răspunde   Raportează
marcos 23 iulie 2016  
PE BOT ALBASTRU DE METIL UNGETI DE 3 ORI/ZI,PE UGER ALBASTRU DE METIL IN AMESTEC CU MIBAZOL UNGETI DUPA FIECARE MULS.
Răspunde   Raportează
adipet 20 iulie 2016  
buna ..dmle marcos ..am alp franceze .ii posibil sa monteze iedele la varsta de apx 6 luni ..tapisoru care il am intre iele care are aprox aceasi varsa..trebe sa il separ sau pot sa il mai las intre iele...?>
Răspunde   Raportează
marcos 23 iulie 2016  
SEPARATI,MINIM 9 LUNI TAPUL DAR RECOMANDAT ESTE 12-16 LUNI
Răspunde   Raportează
adipet 23 iulie 2016  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 19 iulie 2016  
buna ziua...domnule marcos...as vrea sa stiu de cat timp au nevoie caprele (metis) dupa pasunat sa rumege?...
Răspunde   Raportează
marcos 23 iulie 2016  
Nu a facut nimeni pe durata o analiza pt ca nu stim ce au in stoman
Răspunde   Raportează
anonim
Laurentiu 19 iulie 2016  
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati.am o ieduta in varsta de 5 luni.si-a pierdut vederea complet de 2 zile.dintr-o data.a stat numai acasa.a mancat trifoi si orz.nu stiu ce sa-i fac.ce ma sfatuiti?
Răspunde   Raportează
marcos 19 iulie 2016  
are o pielita alba?ai facut tratamentele obligatorii?
Răspunde   Raportează
anonim
Laurentiu 19 iulie 2016  
Nu are pielita alba.nu a fost lovita.pana acum nu iam facut niciun tratament.ce i-as putea administra?multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Ion 18 iulie 2016  
Buna ziua! Am 70 de capre, cumparate gestante, din locuri diferite. Au fatat normal, aveau lapte normal, dar a aparut răsfugul printre ele. Le-am facut Agavac in mod repetat si nu a dat rezultat. Răsfugul apare in continuare (2-3 capre la saptamana). Cele cătora le-am facut antibiotic isi revin la normal, dar mai sunt bune pentru viitor? Ce sfaturi imi dati?
Răspunde   Raportează
marcos 18 iulie 2016  
AGALAXIN FORTE CU REPETARE ,APOI COGLAVAXUL..
Răspunde   Raportează
marcos 18 iulie 2016  
vedeti rubrica tratamente..
Răspunde   Raportează
anonim
Tatiana 18 iulie 2016  
Buna ziua,am o capra si de cateva zile a aparut pe uger in partte de susu o umflatura tare, va rog sa-mi spuniti un tratament ce ar trebiu sa-i fac.
Multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 18 iulie 2016  
DACA AI NOROC E DOAR O PUNGA DE PUROI,DA CU IOD de 2 ori/zi pana sparge.daca nu ai noroc poate fi o mica mamita faci o tilozina oricum3-5 zile
Răspunde   Raportează
mioaravb 16 iulie 2016  
Felicitari pentru raspunsuri!sanatate multa si nu mai bine.
Răspunde   Raportează
anonim
Cătălin 6 iulie 2016  
Buna ziua,am o capra de 2 ani care are sub gât aproape de cap o buba de mărimea unui ou care este tare si nu stiu ce sa-i fac si care este aparitia acestei bube va rog sa-mi spuneti un tratament si ce ar trebui sa fac cu buba respectivă ,multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 6 iulie 2016  
Nu e chiar cat un ou.Razi zona respectiva,dim si seara ungi cu iod.la o sapt se inmoaie,tai cu o lama data prin foc in prealabil,storci puroiul bine intr-o punga careia ii dai foc apoi.simplu si practic
Răspunde   Raportează
anonim
Rox 31 august 2016  
Dar un tratament pt bubele astea nu exista? De ce apar? Cum se numesc si de ce reapar? Pt ca am patit si noi
Răspunde   Raportează
anonim
Mihaela 30 iunie 2016  
Stimate domnule Marcos,am o capra care a fatat un ied acum 2 saptamini jumate,pina acum laptele era de culoare alba,acum este un pic rosiatic,de ce?i-mi puteti spune ce se intimpla?,este ceva grav?
Răspunde   Raportează
marcos 1 iulie 2016  
Foarte grav eveti mamita de ce nu ati facut tratamentul cu AGALAXIN FORTE?
Răspunde   Raportează
adipet 28 iunie 2016  
dmle marcos ...vam mai zis de doua iedute care erau bolnave si nu stiam ce au.. una o murit dar dupa mine aveau cauze diferite ..si aceasta caro inca traieste nnii foarte bleaga abea se tine pe picoare nu tuseste dar ii curg ochi si parca is umflati iam facut deparazitare interna pe gura ..externa ...si iam facut si un penstrep 4 zile ..dar nici un rezultat ..ce asi putea sa mai incerc..?multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Ele 26 iunie 2016  
Am o capră alpina franceza și are o ieduta de 2luni aieri am deparazitat -o azi văd că urinează des.Va rog să îmi spuneți ce poate să aibă?
Răspunde   Raportează
marcos 26 iunie 2016  
POATE FI RACITA,O TILOZINA 3-5 ZILE
Răspunde   Raportează
anonim
costica 23 iunie 2016  
am doua capre si una are diare.Ce pot s-ai dau?
Răspunde   Raportează
marcos 26 iunie 2016  
Fan uscat,ceai de menta cateva zile.Fara cereale.
Răspunde   Raportează
adipet 18 iunie 2016  
dmle marcos ...am doua dintre iedute alp farnceza ..iam facut toate tratamentele pana la varsta 3 luni si acuma au aprox 5 luni ..dar astea doua nustiu se chinuie sa traiasca practtic or ramas mult mai mici si is slabe de stau sa cada de pe picoare si asta in interval de o luna o inceput sa scada in greutate si acuma is foarte slabite mananca da asa cat sa supravetuiasca ..ce asi putea sa fac sau ce tratament. sa incerc sa nu le pierd..sa le separ de celelalte ca le cam bate cum is mai mici de la mancare..daca ma puteti ajuta cu ceva va rog..multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 22 iunie 2016  
Le separati,le faceti deparazitari interne si externe apoi dupa 7 zile vitaminizarew...
Răspunde   Raportează
marcos 20 iunie 2016  
ati facut COGLAVAXUL?
Răspunde   Raportează
adipet 20 iunie 2016  
nu am facut cred. pt ce ii mai exact .si ce tre sa ii dau.multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 20 iunie 2016  
8 anaerobioze ,f important.Primul lucru,deparazitare interna si externa apoi vitaminizare,cereale macinate..
Răspunde   Raportează
adipet 21 iunie 2016  
ok am intales...multumesc..ieri am observat la una dintre iede maxilaru de jos practic sub maxilar ca ii umflat ..si cand am pus mana pare o infectie grava plina de puroi asa mai tare ca si plastelina de ex..nustiu ce ar putea fi si daca ati mai intalnit..multumesc inca odata
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.