marcos
845 poze   290724 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITICCaini rasa MALINOIScainii familieiCapre la pascut linga gospodaria noastraCAPRE- totul e de vanzare   1-LAPTE DE CAPRA   2 CAPRE ANGLONUBIENE      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV      3 Tiganca n 1 mai 2015      4-Sura n febr 11-2016      5-Caprioara n 8 martie 2016      6-Tereza n 22 mai 2016      9- TAP Cezar-vandut SV         7-Serena      Vanzari 2015-anglonubiene   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca      2-Galbena-n 15 august 2012      3-Alpina      4 Berlina n 11 febr 2015      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti      6-Bella n 1 sept 2014-matca      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui      Vanzari 2015-mets angb x sannen   5-CAPRE SANNEN matca      1-Bunicuta n 5 iunie 2010      3 Printesa n 24 apr 2015   PASUNE      Lucerna 2015   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015   VANZARI IEZI-tapisori 2013Cazare la mareCONSTRUCTII NOI 2012 2013   Adapost maternitate crestere iedute   Gardul construit in febr 2013CONTACT MARIAN CIRNUDE VANZARE-LACUL LUMINITA   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARIExtindere cotete gainiFAMILIA CIRNU M si MFanar-ocbr 2013fructe de padureGaini outoareGradina de zarzavat-2015HRANA pasari si animaleINDAGRA 2012INDAGRA 2013Investitii 2010 adaposturi pasariInvestitii 2012 magazie furajeINVESTITII 2012-lacul LUMINITALAPTE CAPRA-BENEFICII   CASCAVAL DE CAPRALivada noastra   Cultura de Mur-2 mai 2015   Cultura de zmeur-mai 2015   Primavara 2015-taieri pomi   Vita de vie-2015Lucrari de amenajare a fermeiOASPETI LA FERMAParcul nostruPasarile pt oua si carnePASTRARE LAPTE DE CAPRA   Laptele de capra   Vand cas si brinza de capra      Prepararea saramurii pt brinza de capraPENTRU TOTI CONTESTATARII MEIPestii prinsi in lacul Luminita in 2011PORCI   Porci rasa VIETNAMEZI      Porci vietnamezi- linie noua      Vand purcei vietnamezi   Porci rasa PIC   Porci- vieri de vanzaree   PURCEI SUGARI 2014      INTARCAREA PURCEILOR   SCROAFE DE REPRODUCTIE      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain         2-PIC-Corina-se vinde         4-PIETRAIN-Dooly-se vindeTRATAMENTE CAPRE   TRATAMENTE IEZI SI MIEI      Boli ale caprelor si oilor         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 941
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
Ana 10 decembrie 2017  
Buna d-le doctor, o capra are pe uger niste negi ce tratament sa-i fac? Va multumesc.
Răspunde Raportează
anonim
MARIAN 13 decembrie 2017  
Luati mibazol un tub si albastru de metil.amestecati bine cate putin in fiecare dimineata si seara si ungeti dupa muls.Faceti tratamentele obligatorii in iarna.Spor la treaba.Sunt economist nu doctor sa nu se supere lumea pe noi .
Răspunde Raportează
anonim
max 7 decembrie 2017  
buna imi puteti spune ce cantitate de cereale se dau la capre pe durata gestatiei si pina la fatare ..am auzit ca daca dai prea multe creste ezii mari si nu pot fata dar nu se tin numai cu lucerna de asta vreau sa stiu cantitatile ca sa stiu cit sa le dau..rog rs.mersy
Răspunde Raportează
marcos 7 decembrie 2017  
0,5 kg/zi ,sa nu lipseasca proteinele,strot soia sau fl soarelui,plus o lingurita Ca furajer la zi,ultima luna reduceti la 3-400 gr /zi.Fara grau,un amestec de porumb,fls,orz sau ovaz si 10 % tarata
Răspunde Raportează
anonim
Marin 7 decembrie 2017  
Buna ziua dl Marcos.am o ferma de capre si imi mor cel putin 10 capre iarna dun cauza toxiinfectiilor alimentare.simptome nu mananca dintr o data unele fac diaree le ia tremuratu si intr o ora doua maxim o zi mor.ce tratament exista pt asa ceva ? Va multumesc
Răspunde Raportează
marcos 7 decembrie 2017  
Totul pleaca de la tratamente obligatorii.Ati avut timp sa cititi rubrica tratamente,sincer ?
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 5 decembrie 2017  
Va multumesc dle Marcos, pentru info cu (butox) da este bun.
Răspunde Raportează
anonim
Marian 4 decembrie 2017  
Buna seara
Am intarziat cu coglavaxul pt ca nu lam mai facut nici o data si vreau sa il fac maine prima data urmat de rapel la 4 saptamani.Intrbarea.Intre astea patru saptamani pot sa fac agavaxul cu rapelul la 21 de zile
Mentionez ca am facut doar agalaxin forte pana acum in fiecare an si anul asta vreau sa le fac toate vacinurile.
Răspunde Raportează
marcos 6 decembrie 2017  
merge intre cu distanta de 7 zile la primele vaccinuri
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 2 decembrie 2017  
Buna ziua domnule Marcos , va rog si eu ceva.se poate face evoce plus daca caprele sunt gestante ? Pentru păduchi la capre ce mi recomandați in perioada aceasta?
Răspunde Raportează
marcos 2 decembrie 2017  
luati botuz750 gr,costa 70 lei dati o dara pe spinare va ajunge pt 70 de capre
Răspunde Raportează
marcos 2 decembrie 2017  
botux
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 29 noiembrie 2017  
Capra mea care este gestanta avea o ţaţă mai umflată, am muls o si a curs un lapte gros gălbui si la sfarsit firicele de sange. Va rog sa imi spuneti ce este , ce e de facut. Multumesc
Răspunde Raportează
marcos 1 decembrie 2017  
AI MAMINTA,FAXI URGENT TILOZINA 5 ZILE,MULGI DE 3 ORI PE ZI ARUNCI LAPTELE,BAGI INJECTII PE IATA SEARA,MADEZI CU MIBAZOL FARA SA APESI TARE ZONA DE 2 ORI PE ZI
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 2 decembrie 2017  
Rugămintea sa imi spuneti ce injecție sa iau sa bag pe ţåţā
Răspunde Raportează
marcos 2 decembrie 2017  
mergeti la farmacie si cereti va dau ei
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 2 decembrie 2017  
Va multumesc tare mult
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 29 noiembrie 2017  
Buna ziua dl Marcos am si eu nevoie de ajutorul si sfatul dvs. Am o capră montată si una din tate era umflată, am incercat sa o mulg si a curs un lapte foarte gros cu firicel de sange după care am vazut ca in tata a rămas o gaura. Ce am de facut ? Va multumesc mult
Răspunde Raportează
marcos 1 decembrie 2017  
SA FACETI TRATAMENTELE LA TIMP
Răspunde Raportează
anonim
Dan 28 noiembrie 2017  
Buna seara
Am 5 caprite si un tap( murciano) de 1,5 ani acum sunt gestante prima data si au facut agalaxie articulara au mai mult de o luna de cand sunt bolnave si nu le mai trece ( are agalaxin forte in februarie si leam facut Tizolina 5 zile dupa 10 zile leam facut Tetravet cu Dextametazona 5 zile si acum dupa alte 12 zile le repet tetravetul cu dextametazona)
Nu isi revin complect se amelioreaza dupa care recidiveaza li se unfla articulatiile nu puroeaza doar se unfla si se dezunfla
Ce altceva credeti ca ar mai trebui facut?
Răspunde Raportează
marcos 28 noiembrie 2017  
AI CUMVA UMEZEALA SAU CURENT IN ADAPOST ?IN ALIMENTATIE DAI SI CEREALE ?MURCIANO sunt mai sensibile la temperaturi scazute,agalaxinul forte sigur l-ai facut cu repetare ?Coglavaxul a fost facut ?
Răspunde Raportează
anonim
FANE 28 noiembrie 2017  
recuperarea e foarte greoaie, la mine a durat un an pt recuperare completa.Scuze taicuta(nea marin) ca m-am amestecat dar am trecut prin asta
Răspunde Raportează
marcos 28 noiembrie 2017  
Foarte bine ati facut,aici discutam sa gasim solutii
Răspunde Raportează
anonim
soryna 27 noiembrie 2017  
domle marcos se poate da lucerna verde infoliata la capre gestante..multumesc
Răspunde Raportează
marcos 28 noiembrie 2017  
sa nu fie mucegaita,o lasati sa se aeriseasca
Răspunde Raportează
anonim
Ioana 26 noiembrie 2017  
Exista tratament pt acest virus ? Sau numai administrarea de antiinflamatoare ? Multumesc.
Răspunde Raportează
anonim
Ioana 26 noiembrie 2017  
Va Multumesc . Tratamentul pt virusul caev nu afectează fătul fiindcă este împerecheata si cit trebuie făcut tratamentul ca pe net nu scrie. Va doresc o zi buna
Răspunde Raportează
anonim
fane 28 noiembrie 2017  
inca nu exista tratament pt caev
Răspunde Raportează
marcos 26 noiembrie 2017  
Trebuie sa intrebatii un doctor.
Răspunde Raportează
anonim
Gedos4u 23 noiembrie 2017  
Am primit de la cineva vaccinurile pt caprite, dar sunt deschise de câteva zile... mai pot fi făcute sau caut altele?
Răspunde Raportează
marcos 24 noiembrie 2017  
depinde cat de mult tii la capre....
Răspunde Raportează
anonim
soryna 19 noiembrie 2017  
domle maros ...ieri am gasit o ieduta moarta era foarte unflata sau balonata si am taiato sa o examinez da stomacu era arhi plin de mancare ...sa pate sa fie de la porumb, posibil mucegait.sau lipsa deparazitare interna pt perioada de toamna
Răspunde Raportează
marcos 19 noiembrie 2017  
Ambele...
Răspunde Raportează
anonim
soryna 19 noiembrie 2017  
multumesc
Răspunde Raportează
anonim
soryna 19 noiembrie 2017  
domle maros ...ieri am gasit o ieduta moarta era foarte unflata sau balonata si am taiato sa o examinez da stomacu era arhi plin de mancare .sepoate sa fie de la porumb posibil cu urme de mucegai .sau lipsa deparazitare int pt perioada de toamna...
Răspunde Raportează
anonim
Petrica 17 noiembrie 2017  
Se pote face evomec plus la capre in aceasta perioada
Răspunde Raportează
marcos 18 noiembrie 2017  
vedeti ca este un altul cititi cu atentie rubrica tratamente,se da pe gat si merge pt gestante.
Răspunde Raportează
anonim
Ioana 14 noiembrie 2017  
Buna ziua ,am o ieduta alpina din primăvara care cu timpul crescând nu mai poate umbla ( i se îndoaie picioarele din fata )si merge foarte greu.sta tot timpul in genunchi si maninca . De vet a zis ca este de la cereale si sa i le scot ,aceleași probleme si acum după retragerea cerealelor .mi se rupe inima sa o văd cum se chinuie , exista o boala de oase si la ele ? Ce ma îndrumați ? Acum sa si împerecheat si nu știu ce sa fac cu ea ? Multumesc ! Aștept un sfat
Răspunde Raportează
marcos 18 noiembrie 2017  
Are Caev probabil,
Răspunde Raportează
anonim
Ioana 26 noiembrie 2017  
Va Multumesc . Tratamentul pt virusul caev se poate face dacă este împerechează nu afectează fătul.?cit timp ca pe net nu scrie perioada tratamentului .o zi buna .
Răspunde Raportează
anonim
EMMA RADULESCU 11 noiembrie 2017  
BUNA ZIUA !SEPOATE DA SARE LA CAPRE FIIND GESTANTE ? AM CATEVA CARE TUSESC SI LE CURGE NASUL , POT SA LE FAC ANTIBIOTIC ? NU DAUNEAZA GESTATIEI ? VA MULTUMESC O ZI BUNA !
Răspunde Raportează
anonim
marcos 12 noiembrie 2017  
Sarea nu trebuie sa lipseasca niciodata de la capre .
Răspunde Raportează
anonim
marian 12 noiembrie 2017  
este un mic risc dar nu aveti de ales,ati facut deparazitare interna la intrarea in toamna ?
Răspunde Raportează
anonim
soryna 10 noiembrie 2017  
domle marcos..am o capra care sub maxilar are o unflatura cat un ou si nu erupe ...ce tre sa fac multumesc..am incercat cu antibiotic si antifamator da nimic..va rog rasp
Răspunde Raportează
anonim
marian 11 noiembrie 2017  
Rabdare,luati iod si o frecati dim. si seara,,radeti cu un ap de ras parul de pe buboi.dupa 5-7 zile zona se inmoaie si erupe,luati puroiu si ii dati foc,bacteria rezista 1,5 ani pe jo0s si va ataca alta capra.Atentie la curatenie
Răspunde Raportează
anonim
soryna 11 noiembrie 2017  
multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Marian 8 noiembrie 2017  
Buna domnu Marcos am şi eu o problema cu un ţap care este tot tinpul nervos ce sai fac?
Răspunde Raportează
anonim
Marian 8 noiembrie 2017  
Am o capra ce ai curge lichid galben din ureche ai gestanta an 2 luni?
Răspunde Raportează
anonim
Marian 8 noiembrie 2017  
Am o capra ce ai curge lichid galben din ureche ai gestanta an 2 luni?
Răspunde Raportează
anonim
marian 8 noiembrie 2017  
Nu am intalnit la caprele mele.Intrebati doctorul vet
Răspunde Raportează
anonim
Ichim Ioan 4 noiembrie 2017  
Am văzut că se repeta doar daca nu ai mai făcut acel vaccin,eu am făcut anul trecut, înseamnă că nu trebuie repetat
Răspunde Raportează
anonim
MARIAN 4 noiembrie 2017  
Daca l-ai facut cu repetare e ok
Răspunde Raportează
anonim
MARIAN 4 noiembrie 2017  
PRIMA OARA SE FACE CU REPETARE,APOI IL FACI ANUAL
Răspunde Raportează
anonim
MARIAN 4 noiembrie 2017  
Daca anul trecut ati facxut cu repetare,e ok.
Răspunde Raportează
anonim
Ichim Ioan 2 noiembrie 2017  
Buna domnul marcu,as vrea sa va întreb dacă pot face agalaxinu și coglavax in același timp la capre,dau eu mai bine să-l fac separat.multumesc
Răspunde Raportează
anonim
marian 3 noiembrie 2017  
intai agalaxinu, forte pauza o sapt apoi coglavaxul,apoi agalaxin repetare ,apoi coglavax repetare
Răspunde Raportează
anonim
Radu 27 octombrie 2017  
Dună ziua.Domnule Marcos ,am un țap care de vreo două -trei zile este foarte agresiv cu ceilalți țapi dar și cu caprele,ce as putea să-i fac să-l mai liniștesc.Caprele toate io zic că sunt montate, mai am cate una care sa întors. Va mulțumesc!
Răspunde Raportează
marcos 27 octombrie 2017  
IN GENERAL NU ESTE FRAFAMENT.
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 26 octombrie 2017  
Buna ziua , am si eu o problema cu o caprita care dupa ce s a montat la cateva zile iau aparut scurgeri ca dupa fatare , am facut 3 zile enrofloxacina , m am gandit la o infectie uterina , anul trecut nu a avut ied acum 2 ani a avut , aveti idee e posibil sa nu mai ramana gestanta ?
Răspunde Raportează
marcos 26 octombrie 2017  
aAAVORTAT SPONTAN,NU VA POT AJUTA...
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 27 octombrie 2017  
Avort la 3 - 4 zile de la monta ? Cum vad daca e gestanta sau nu multumesc
Răspunde Raportează
marcos 27 octombrie 2017  
SCURGERILE VA ARATA CA NU A PRINS
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 1 noiembrie 2017  
Azi la 16 zile dupa ultima monta s a montat iar , acum trebuie urmarita sa nu avorteze iar , cu ce o pot ajuta ?
Răspunde Raportează
anonim
marian 1 noiembrie 2017  
sa nu se bata cu alte capre
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 26 octombrie 2017  
Buna ziua , am si eu o problema cu o caprita care dupa ce s a montat la cateva zile iau aparut scurgeri ca dupa fatare , am facut 3 zile enrofloxacina , m am gandit la o infectie uterina , anul trecut nu a avut ied acum 2 ani a avut , aveti idee e posibil sa nu mai ramana gestanta ?
Răspunde Raportează
anonim
Daniel 26 octombrie 2017  
Buna ziua , am si eu o problema cu o caprita care dupa ce s a montat la cateva zile iau aparut scurgeri ca dupa fatare , am facut 3 zile enrofloxacina , m am gandit la o infectie uterina , anul trecut nu a avut ied acum 2 ani a avut , aveti idee e posibil sa nu mai ramana gestanta ?
Răspunde Raportează
anonim
Ilie constantina 20 octombrie 2017  
Buna ziua am o caprita e cam batrana dar nu ma indur de ea ca are lapte dar de ceva timp nu prea mai mananca si mi se paee ca e si slabita ce pot face multumesc
Răspunde Raportează
marcos 22 octombrie 2017  
mai are dinti ?ii dati o lingurita de CALCIUfurajer/zi si macar 500 gr cereala ?are bloc de minerale pt lins?aveti tratamente la zi ?
Răspunde Raportează
anonim
Darius 18 octombrie 2017  
Am o capra saneen, am achizitionat-o de la cineva care nu a muls-o timp de 2-3 sapt , avea un uger imens. Am mulso timp de cateva zile dar dintr-o parte a ugerului nu mai curge nimic+ ca are si un fel de bot.Am bagat mibazon in uger si am unso pe dinafara. Intrebarea mea este, mai sunt sanse sa-si dea drumul la lapte anul viitor?
Răspunde Raportează
marcos 18 octombrie 2017  
Nu e o regula,in general nu
Răspunde Raportează
anonim
Dan 17 octombrie 2017  
Buna seara
Am o caprita care este cam rigida tehnicianul din comuna zice ca are Tetanos si nu are rost sa mai fac tratament ca e scump si nu da rezultare
Merita sa mai incerc sau sa o las sa moara sau sa o tai?
Răspunde Raportează
marcos 18 octombrie 2017  
Daca ai verdictul,tu hotaresti...
Răspunde Raportează
anonim
Ichim ioan 15 octombrie 2017  
Buna domnu Marcos,as avea și eu o întrebare:e bine să dai sare la capre în perioada de împerechere? Am vorbit cu cineva și zicea că se întorc caprele dacă le dai sare, mulțumesc
Răspunde Raportează
marcos 18 octombrie 2017  
Fals,sarea reprezinta doar o parte din mineralele de care are nevoie zilnic
Răspunde Raportează
anonim
Radu 15 octombrie 2017  
Bună ziua. Am 120 de capre toate sunt montate, de aproape doua luni , de cateva zile sunt încărcate de capuse și as vrea sa le fac evomec plus dar nu știu dacă e bine având în vedere ca sunt gestante , sau ce ma sfătuiți sa fac
Răspunde Raportează
marcos 15 octombrie 2017  
simplu de tot ,botux la 750 gr,dai pe sira spinarii,sau botux solutie in apa dai cu pompa pe ele,dezinfectezi adapostul cu kiler schimbi asternutul
Răspunde Raportează
anonim
EMMA RADULESCU 15 octombrie 2017  
Buna ziua ! Acum 3 zile am primit o capra , dimineata am observat ca are o scurgere urat mirositoare an zona coastelor ,am spalato si desinfectato ,dar nimic ..... ai curge an continoare si vine de sub coaste . Nu are unflatura doar o gaurica . Va rog mult spunetimi ce pot sai fac ? Fostul proprietar nu stie ce are si nici nu observase. Multumesc !
Răspunde Raportează
marcos 15 octombrie 2017  
penstrep injectabil 3 zile ,storci gaura bagi in ea tictura de iod 4 zile cu seringa
Răspunde Raportează
anonim
soryna 10 octombrie 2017  
dmle marcos de doua saptmani incerc sa intarc caprele da nu reusesc,,am 25 alp f le.am muls tot mai rar dar fara prea mare rezultat..care ar fi procedura sa reusesc...multumesc
Răspunde Raportează
marcos 10 octombrie 2017  
1,5 LITRII APA/ZI SI PAIE FARA CEREALA SAU FAN
Răspunde Raportează
anonim
soryna 11 octombrie 2017  
sa ma opresc din muls...sau sa comtinui pana le mai scade asa odata la o zi sau doua?multumesc de raspuns
Răspunde Raportează
anonim
Dan 7 octombrie 2017  
Bună seara o intrebare
Am facut Agalaxin forte in ianuarie cu rapel la 15 zile nu am avut nici o problema pană acum( si nici in ultimi 3 ani)dar acum 2 saptamani a aparut primul caz de rasfug alb si de atunci nu se mai opreste am ajuns la 20 de contaminari la unele ramane fară lapte altele li se unfla ugerul si are laptele coagulat
Am incercat cu Mastijet forte cu Penstrep 5 zile vreo 5 siau revenit restul au ramas fara lapte
Intrbarea
Ce tratament este cel mai eficient si daca la anul cele afectate va fi afectata lactatia
Răspunde Raportează
marcos 7 octombrie 2017  
Acum nu le umfla de chimicale,fa pauza,tilozina injectabila 5 zile a dat rezultate,vezi cum a aparut boala citeste atent toate rubricile medicale de la mine
Răspunde Raportează
anonim
Dan 8 octombrie 2017  
Da am avut o capră pierduta si am gasito dupa vreo 4 zile la cineva in alt cârd cred ca de acolo a venit dar acea capra nu a luat boala
Răspunde Raportează
marcos 10 octombrie 2017  
dar v-a adus boala care atacat la cele mai slabe pe imunitate
Răspunde Raportează
anonim
Darius 2 octombrie 2017  
Monta poate afecta gustul brazei?
Răspunde Raportează
marcos 3 octombrie 2017  
In nici un caz,odata la 2 luni toaletati partea din spate care intra in contact cu ugerul si mainile mulgatorului.CUMPARATI O MASINA DE TUNS ELECTRICA SI ACTIONATI PE UGER SI IMPREJURUL LUI.
Răspunde Raportează
anonim
EMMA RADULESCU 4 octombrie 2017  
BUNA SEARA ! O PRIETENA ARE O CAPRA CU O TATA FOARTE UMFLATA , AZI CAND AM VAZUTO AM ANCERCAT SA O MULG DAR A IESIT PUROI CU SANGE , EA SPUNE CA IA FACUT CEVA TRATAMENT SI SPALATURI SUB RECUMANDAREA TEHNICILOR VETERINARI . IAM VACUT MASAJ SI AM SCOS CAT SA PUTUT DIN INFECTIE , CE AS PUTE SA MAI FAC PENTRU BIETUL ANIMAL ? VA MULTUMESC !
Răspunde Raportează
anonim
Darius 2 octombrie 2017  
Am 50 de capre, anul trecut din 30 de iezi 9 au fost morti, ii fata in viata dar ca si niste legume, puteti sa-mi spune-ti va rog care ar putea fi cauza?
Răspunde Raportează
marcos 3 octombrie 2017  
LIPSA TRATAMENTE OBLIGATORII CAPRE,LIPSA SPATIU INOPTARE,UMEZEALA,CURENT ALIMENTATIE PRECARA ,,RASA CAPRELOR ,LIPSA ZILNICA A CEREALELOR,LIPSA BLOCURI MINERALE
Răspunde Raportează
anonim
vichy 1 octombrie 2017  
am un cird de capre 100 si 4 tapi dar nu se monteaza nici o capra am adus 2 tapi din alt cird si degeaba tapii le incearca pe toate dar ele nu stau pt monta care ar fii problema va rog frumos un sfat
Răspunde Raportează
marcos 2 octombrie 2017  
NU va grabiti sunteti in perioada e vara lunga
Răspunde Raportează
anonim
Rizea Ion 1 octombrie 2017  
Bună ziua, vă rog frumos, am nevoie urgent de răspunsul dumneavoastră, am 5 căprite ,au pe uger niște bubițe și se extinde spre corp. Vă rog frumos să-mi spuneți ce trebuie să fac, medicamente, unguente?.Mulțumesc anticipat
Răspunde Raportează
marcos 2 octombrie 2017  
Spalati cu apa oxigenata apoi ungeti dupa muls cu albastru de metil amestecat cu mibazol,faceti deparazitarile interne si nu dati la pascut pe iarba umeda
Răspunde Raportează
anonim
Cristina 9 septembrie 2017  
Bună ziua dl Marco, va rog sa îmi spuneți ce e de făcut :am o capra căreia i se umfla picioarele de la copita în sus și se pare ca ar colecta un lichid, ce sa îi fac? Multumesc
Răspunde Raportează
anonim
Gedos4u 7 septembrie 2017  
Buna seara. In alta ordine de idei: a facut cineva inseminare artificiala? As vrea sa le fac si eu....
Răspunde Raportează
anonim
Gedos4u 4 septembrie 2017  
Buna seara. Am o caprita la care se branzeste laptele la fierbere. Am facut mastijet 2 zile, mastiker 4zile, Acum penstrep 4zile... degeaba, se branzeste laptele in continuare. Poate fi alta boală in afara de mastita.? Laptele e alb, fara fulgi, cheaguri , nu miroase urat...
Răspunde Raportează
marcos 4 septembrie 2017  
Sa faci tratamentele la timp,daca faceai la timp AGALAXIN FORTE ACUM NU MAI AVEAI PROBLEME,FA TILOZINA 5 ZILE INJECTABIL
Răspunde Raportează
anonim
Gedos4u 5 septembrie 2017  
Sa fac tilozina si celeilalte caprite, având in vedere ca le am de la acelasi vânzător, sau e suficient vaccinul?
Răspunde Raportează
anonim
Gedos4u 4 septembrie 2017  
Caprele le am de doua luni... de când le am am facut doua deparazitari cu injectabil, plus cele de mai sus.
Multumesc pt răspuns, voi face si tilozina. Voi vb cu vetul sa vad când le vaccinez...
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.