marcos
845 poze   269615 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
Capre la pascut linga gospodaria noastra
CAPRE- totul e de vanzare
   1-LAPTE DE CAPRA
   2 CAPRE ANGLONUBIENE
      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti
      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV
      3 Tiganca n 1 mai 2015
      4-Sura n febr 11-2016
      5-Caprioara n 8 martie 2016
      6-Tereza n 22 mai 2016
      9- TAP Cezar-vandut SV
         7-Serena
      Vanzari 2015-anglonubiene
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca
      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca
      2-Galbena-n 15 august 2012
      3-Alpina
      4 Berlina n 11 febr 2015
      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti
      6-Bella n 1 sept 2014-matca
      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      3 Printesa n 24 apr 2015
   PASUNE
      Lucerna 2015
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Cazare la mare
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
   CASCAVAL DE CAPRA
Livada noastra
   Cultura de Mur-2 mai 2015
   Cultura de zmeur-mai 2015
   Primavara 2015-taieri pomi
   Vita de vie-2015
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Vand cas si brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         2-PIC-Corina-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI
      Boli ale caprelor si oilor
         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 585
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
avem injectie pentru paraziti dar daca ii gestanta ce poate urma?
Răspunde   Raportează
marcos 16 ianuarie 2017  
pentru gestante se da pe gura DOVUGSTONE
Răspunde   Raportează
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
parca ii gestanta ...iam facut o injectie enrofloxacina-10%
Răspunde   Raportează
anonim
galina 14 ianuarie 2017  
Buna ziua am si eu o intrebare:capra o inceput sa slabeasca si cite o data cadea jos si nu se ridica ,dar acum chiar defel nu se scoala ,daca ii dau maninca si apa bea dar arata parca ii perita,,,ce pota sa ii fac...multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 14 ianuarie 2017  
incepeti cu o deparazitare in cazul in care nu e gestanta urmand sa ii bagati vitamine
Răspunde   Raportează
Alex90 12 ianuarie 2017  
Domnule Marcos am o problema va rog sa ma ajutati și pe mine!Au început fatarile la capre și nu își lasă ugerul cum este normal(adică să fie mare și tare )caprele au uger dar nu cum ar trebuii.ce as putea face?
Răspunde   Raportează
marcos 13 ianuarie 2017  
important este sa aiba lapte spre sanatatea lor.Poate fi vorba de fatari inainte de termen,daca nu au nici lapte masati si mulgeti de 3 ori/zi chiar si pe sec sa stimulam lactatia
Răspunde   Raportează
anonim
Radu 10 ianuarie 2017  
buna seara a anceput sami fete caprele si nu au lapte .puteti sami recomadati ceva va rog
Răspunde   Raportează
marcos 11 ianuarie 2017  
Proobabil au fatat inainte de vreme datorita frigului.Masati ugerele cu mibazol si mulgeti de 3 ori pe zi.Faceti colastru pentru iezi din 750 ml lapte,o lingurita piere,un galbenus ou si 2 ml AD3E
Răspunde   Raportează
anonim
Pintea 10 ianuarie 2017  
Buna ziua. Mă pute-tu ajuta cu avortul la capre.
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
Va pot scpune cauzele;-aglomeratii in adaposturi ,sub 2,5 mp de caprrala,fan mucegait,cereale obtinute pe camp[uri superfertilizate,batai intre capre,frig,apa rece la consum
Răspunde   Raportează
anonim
Ionut 10 ianuarie 2017  
Caprele st grase oile st slăbite si st în ultima lună de gestație le furajez le dau porumb calciu furajer dar tot slăbite sunt
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
calciu doar 1 lingurita/buc,porumb 500 gr de animal,sa fie cald in adapost fara curent si umezeala
Răspunde   Raportează
anonim
Ionut 10 ianuarie 2017  
După fătare la oi si capre se poate face evomec
Răspunde   Raportează
marcos 10 ianuarie 2017  
primavara si toamna evomec,la iesirea din stabulatie
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 10 ianuarie 2017  
ajutor!!!!!!!!!!!!!! varog
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 9 ianuarie 2017  
am fost mia dat sulfadiazina argentica vet atb dar cesi ma dau de o saptamana numi trece pare sa se usuce dar apare iar si la capre cu ce le dau? ajutatima va rog cu un tratament
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 22 decembrie 2016  
am luat pecingine de la o capra va rog mult spunetimi ce sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos 6 ianuarie 2017  
farmacie urgent
Răspunde   Raportează
mioaravb 16 decembrie 2016  
Buna seara!putem face la capre Evomec in decembrie?
Răspunde   Raportează
marcos 17 decembrie 2016  
da
Răspunde   Raportează
anonim
Ghita 16 decembrie 2016  
Dl marcos de citeva zile au inceput sa lapede mai multe capre ce recomandati
Răspunde   Raportează
marcos 17 decembrie 2016  
POATE FI DE LA MANCARE,APA RECE SAU VERDEATA
Răspunde   Raportează
anonim
Ghita 16 decembrie 2016  
Ghita
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 15 decembrie 2016  
Tot va deranjez dl marcos batrini spun ca sint acerate iam dat cu albastru de metilen si mibazon nu sint bune multumesc
Răspunde   Raportează
Florin387 14 decembrie 2016  
Am doua capre se slabesc in 2 saptamani e pielea si osu nu se m ai ridica de jos ce ar putea sa aive
Răspunde   Raportează
marcos 14 decembrie 2016  
Nu le mai faci bine.....
Răspunde   Raportează
Florin387 14 decembrie 2016  
Cum sa va trimit o poza cu iele
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 11 decembrie 2016  
Am doua iede au botul zici ca au boabe de porumb si nu maninca deloc ce sa fac multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 14 decembrie 2016  
scoate ceralele,fan uscat unge cu iod umflaturile
Răspunde   Raportează
anonim
Ionuț 4 decembrie 2016  
Bună ziua Dl Doctor! Ce recomandați la capre după avort? Mulțumesc
Răspunde   Raportează
marcos 8 decembrie 2016  
Nu intervenim daca nu avem probleme
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 4 decembrie 2016  
Buna ziua dl marcos am o iada are gura umfata din ce cauza si ce ma invatati sa ii fac ce tratament sai fac multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Ana 3 decembrie 2016  
Dl.marcos am doua capre,cineva a spus ca este bine sa le dau ivomec este bine si daca ele sint gestante
Răspunde   Raportează
marcos 8 decembrie 2016  
un antibiotic puternic farm vet.
Răspunde   Raportează
anonim
Ghita 3 decembrie 2016  
Se poate da evomec la capre in aceasta perioada daca sint gestante
Răspunde   Raportează
marcos 8 decembrie 2016  
da
Răspunde   Raportează
marcos 1 decembrie 2016  
OF,CAT ESTE DE GREU SA CITITI RUBRICA TRATAMENTE?
Răspunde   Raportează
anonim
Ichim ioan 4 decembrie 2016  
Am citit,dar vroiam o părere,ca am vb cu un doctor veterinar si zicea că nu se face evomec plus pe timpul gestației,mă pregătesc să fac și 8 anaerobioză si sa fac si deparazitare cu evomec plus
Răspunde   Raportează
anonim
Ichim ioan 30 noiembrie 2016  
Buna,am 180 capre,sunt pline de păduchi și pureci,ce recomandați ținând cont că sunt gestante?și pentru adapost,cu ce sa dezinfectează?va mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
aditza 30 noiembrie 2016  
am o intrebare poate stupida dar chear nu stiu...se poate sacrifica o scroafa dupa ce a fatat au murit toti purcelusi..sau dupa cata vreme se poate sacrifica...multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Anca 29 noiembrie 2016  
Ma puteti ajuta si pe mine va rog am180 capre si de 2 sapt imi moare in fiecare zi cate una are diaree o zi si apoi gata moare mentionez ca tratamentele sunt facute la zi si interne si extene
Răspunde   Raportează
anonim
adi 28 noiembrie 2016  
domle marcos tapu se separa dupa ce o montat caprele..de fapt acuma in perioada asta inca ii tot cu caprele
Răspunde   Raportează
marcos 29 noiembrie 2016  
Daca nu e agresiv nu il separati,se poate intampla sa se intoarca o capra si cine o monteaza?
Răspunde   Raportează
anonim
Bogdan 24 noiembrie 2016  
Dl Marcos îmi poți spune si mie ce ar putea fi ca are diaree si după o zi moare
Răspunde   Raportează
marcos 25 noiembrie 2016  
Sunt multe,ati facut tratamentele obligatorii?cititi totul aici la rubrica tratamente eu sunt autodidact nu medic ca sa va pot spune ,lipsa Coglavaxului la timp poate fi o pista,mancarea a 2 ,apa a 3 a ,
Răspunde   Raportează
anonim
AUREL 18 noiembrie 2016  
Nu am facut tratament, decat deparazitari interne, dar in vara.
Răspunde   Raportează
anonim
cristi capatina. 15 noiembrie 2016  
Va multumesc ! Mai poate ramine gestanta?
Răspunde   Raportează
marcos 17 noiembrie 2016  
PESTE 1 LUNA
Răspunde   Raportează
anonim
cristi capatina. 15 noiembrie 2016  
Buna seara ! Am o capra sannen si are singerari de doua zile este gestanta in 5 saptamini ce credeti ca este si ce trebuie sa fac? Va multumesc !
Răspunde   Raportează
marcos 15 noiembrie 2016  
Probabil a avortat si se curata.MERGETI LA FARM VET SA LUATI CEVA SPECIAL
Răspunde   Raportează
anonim
aurel 11 noiembrie 2016  
buna ziua dl marcos am 14 capre tusesc foarte rau si au muci la nas ce tratament sa le dau sunt gestante in 2 luni
Răspunde   Raportează
marcos 13 noiembrie 2016  
pai vreau sa stiu daca ai facut tratamentele obligatorii,AGALAXIN FORTE,COGLAVAXUL,DEPARAZITARI INTERNE
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 10 noiembrie 2016  
Dl marcos va multumesc ptr sfat le_am uns cu mibazon si cu albastru sau uscat bubele dar la citeva zile iar curge singe cu puroi nu stiu ce sa le mai fac multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 11 noiembrie 2016  
Este vindecarea mai grea datorita sistemului imunitar slabit,probabiol nu faceti tratamentele obligatorii necesare
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 31 octombrie 2016  
Buna ziua dl marcos am doua capre cind vreau sa le mulg nu ma lasa au pe tite niste bube cind le mulg curge singe ce trebuie sa fac. Multumesc
Răspunde   Raportează
marcos 31 octombrie 2016  
Mibazol cu albastru de metil se dau dim si seara dupa muls
Răspunde   Raportează
anonim
Maria 31 octombrie 2016  
Buna ziua dl marcos am doua capre cind vreau sa le mulg nu ma lasa au pe tite niste bube cind le mulg curge singe ce trebuie sa fac. Multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 20 octombrie 2016  
buna ziua spuneti-mi va rog ce sa fac la o capra puroiazacopita in mijloc ma chinui de o luna o sorg sii pun sprei de schiop dar nui trecece sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos 21 octombrie 2016  
PA CU PIATRA VANATA
Răspunde   Raportează
marcos 21 octombrie 2016  
CURATATI COPITA-3 ZILE OXITETRACICLINA,FERITA DE UMEZEALA ,BAGATI PICIORUL IN APA CU PIATRA VANATA
Răspunde   Raportează
anonim
adi 20 octombrie 2016  
buna dmle am o iada care de ceva vreme sta asa bosunflata cufulita toata blana ..ce miati putea recomanda sau ce sai fac ..sau ii normaal..multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 8 octombrie 2016  
temperatura i-am luato 40,2
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 8 octombrie 2016  
Tusea acum vreo luna jumate,sii curgea ochii alceva nu am observat.
Răspunde   Raportează
marcos 18 octombrie 2016  
Asa patesc toate animalele-capre care nu au imunizare cititi tratamentele obligatorii,daca nu se fac sunt in ceata...mergeti pe mana medicului
Răspunde   Raportează
anonim
ionut 7 octombrie 2016  
buna seara am si eu o problema cu un tap boer,a slabit, dupa care a aparut diareea.iam facut antibiotic 5 zile si-a revenit la stomac 4 zile dar minca foarte prost.medicul1.dupa care a aparut iara diareea si nu mai maninca.medicul 2 a zis sai dau numai ambedazol 300 si anti diareeic si sai intrerup antibioticul. dar nici un efect nici asa(alte trei zile)daca ma puteti ajuta cu un sfat. multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos 18 octombrie 2016  
ATI FACUT COGLAVAXUL PT CELE 8 ANAEROBIOZE?dar AGlXINUL FORTE
Răspunde   Raportează
marcos 8 octombrie 2016  
o sa ma uit este ceva nou pe piata,insa poate fi o raceala din trecut vcare poate fi fatala,a lucrat la plaman..
Răspunde   Raportează
anonim
monica 3 octombrie 2016  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
monica 2 octombrie 2016  
si moare an 2 zile
Răspunde   Raportează
anonim
monica 1 octombrie 2016  
buna ziua am o ruga minte ce se antampla la capre au febra si le ia picioarele si cad jos si nu mai poate sa mearga ce tratament trebuie facut
Răspunde   Raportează
marcos 3 octombrie 2016  
ACUM MERGEM PE BALBAITE NIMENI NU VA POATE SPUNE PRIN CORESPONDENTA,FACETI UN ANTIBIOTIC PUTERNIC UN tilavet
Răspunde   Raportează
anonim
Tatiana 26 septembrie 2016  
Multumesc foarte mult,a cazut punga de puroi si a ramas asa ca o rana.Cat timp trebuie sa i mai dau cu iod?Multumesc,
Răspunde   Raportează
marcos 26 septembrie 2016  
DAI CU IOD,APOI DUPA USCARE PUI MIBAZOL,APOI SPRAY DE MUSTE
Răspunde   Raportează
anonim
Lenuta 26 septembrie 2016  
Buna ziua, va rog sa mi spuneti cate zile nu se poate folosi laptele dupa ce se face vaccinul cu evomec.Multumesc,
Răspunde   Raportează
marcos 26 septembrie 2016  
cam 7 zile
Răspunde   Raportează
anonim
adina 2 noiembrie 2016  
evomec este un antiparazitar,care nu se da la animalele in lactatie.
Răspunde   Raportează
anonim
tatiana 24 septembrie 2016  
Buna seara,Am si eu o problrma va rog sa ma ajutati.Am o capra si i a aparut o buba intr o parte, ce pot sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos 25 septembrie 2016  
Dati de 2 ori pe zi cu iod,pana se inmoaie este o punga de puroi,Atentie ,dupa ce se inmoaie faceti o incizie selectati puroiu datii foc.
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 16 septembrie 2016  
buna ziua. spunetimi va rog pentru diaree la capre ce sai dau are de o saptamana si nui trece. raspundeti va rog
Răspunde   Raportează
marcos 16 septembrie 2016  
fan,apa putina,enteroguard fara cereale,ceai menta
Răspunde   Raportează
anonim
mariana 18 septembrie 2016  
multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
marianna 9 septembrie 2016  
buna ziua am cumparat cateva capre la inceput una dintre ele a facut viermi sub coada , la indicatiile dv.iam vacut evomec si ascapat dar incet fac una cate una.spunetimi va rog daca sunt cu lapte cat timp nu este bun laptele de consum si daca sun gestante le pot face evomec?
Răspunde   Raportează
marcos 12 septembrie 2016  
7-8 zile laptele de aruncar
Răspunde   Raportează
anonim
Adi 4 septembrie 2016  
Buna ziua.Domnule Marcos.am o oaie care de vreo cateva zile nu prea mai judeca merge de zici ca e biata si sta cu capu pe-o parte.e capiata cred.ce as putea sai fac so salvez.si as dori sami mai spuneti daca e vrun vaccin pt vermele acela(capiala) de se formeaza in creier.sa le fac sa nu mai i-mi capieza alta.va doresc multa sanatate..
Răspunde   Raportează
marcos 7 septembrie 2016  
la taiat.
Răspunde   Raportează
anonim
claudia popa 1 septembrie 2016  
Buna ziua!Am 2 capre si o ieduta care acum sunt in perioada imperecherii cu un tap luat de la un vecin,Intrebarea mea este daca le pot face Evomec.Se poate face si dupa ce sunt gestante?Multumesc!
Răspunde   Raportează
marcos 1 septembrie 2016  
nu,inainte faceti deparazitarile
Răspunde   Raportează
anonim
mayer mihaela 1 septembrie 2016  
Buna am o ieduta si cred ca a răcit ca tuseste foarte mult si nu mai mănâncă. Ce as putea sai dau?
Răspunde   Raportează
marcos 1 septembrie 2016  
HELMIZOL PE GURA,APOI LA 2 ZILE OXITETRACICLINA 3-5 ZILE
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.