845 poze   443899 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITICCaini rasa MALINOIScainii familieiCapre la pascut linga gospodaria noastraCAPRE- totul e de vanzare   1-LAPTE DE CAPRA   2 CAPRE ANGLONUBIENE      1-Cora n 15 feb 2013-vanduta la Ploiesti      2-Matumba n 10 ian 2011-vanduta la SV      3 Tiganca n 1 mai 2015      4-Sura n febr 11-2016      5-Caprioara n 8 martie 2016      6-Tereza n 22 mai 2016      9- TAP Cezar-vandut SV         7-Serena      Vanzari 2015-anglonubiene   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca      1-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca      2-Galbena-n 15 august 2012      3-Alpina      4 Berlina n 11 febr 2015      5 Florentina n 15 mart 2015-vanduta Costinesti      6-Bella n 1 sept 2014-matca      7-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui      Vanzari 2015-mets angb x sannen   5-CAPRE SANNEN matca      1-Bunicuta n 5 iunie 2010      3 Printesa n 24 apr 2015   PASUNE      Lucerna 2015   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015   VANZARI IEZI-tapisori 2013Cazare la mareCONSTRUCTII NOI 2012 2013   Adapost maternitate crestere iedute   Gardul construit in febr 2013CONTACT MARIAN CIRNUDE VANZARE-LACUL LUMINITA   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARIExtindere cotete gainiFAMILIA CIRNU M si MFanar-ocbr 2013fructe de padureGaini outoareGradina de zarzavat-2015HRANA pasari si animaleINDAGRA 2012INDAGRA 2013Investitii 2010 adaposturi pasariInvestitii 2012 magazie furajeINVESTITII 2012-lacul LUMINITALAPTE CAPRA-BENEFICII   CASCAVAL DE CAPRALivada noastra   Cultura de Mur-2 mai 2015   Cultura de zmeur-mai 2015   Primavara 2015-taieri pomi   Vita de vie-2015Lucrari de amenajare a fermeiOASPETI LA FERMAParcul nostruPasarile pt oua si carnePASTRARE LAPTE DE CAPRA   Laptele de capra   Vand cas si brinza de capra      Prepararea saramurii pt brinza de capraPENTRU TOTI CONTESTATARII MEIPestii prinsi in lacul Luminita in 2011PORCI   Porci rasa VIETNAMEZI      Porci vietnamezi- linie noua      Vand purcei vietnamezi   Porci rasa PIC   Porci- vieri de vanzaree   PURCEI SUGARI 2014      INTARCAREA PURCEILOR   SCROAFE DE REPRODUCTIE      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain         2-PIC-Corina-se vinde         4-PIETRAIN-Dooly-se vindeTRATAMENTE CAPRE   TRATAMENTE IEZI SI MIEI      Boli ale caprelor si oilor         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 februarie 2010

Boli ale caprelor si oilor

BOLI PULMONARE cauzate de paraziţi la OI, CAPRE ŞI VIŢEI

DICTIOCAULOZA sau MĂTĂSICA, un pericol adus de ploaie!

Există paraziţi cu localizare pulmonară la oi, capre, bovine, căprioare şi uneori la cabaline, care provoacă boli pulmonare cronice, cu manifestări clinice evidente la tineret şi mai şterse la adulţi. Boala se numeşte dictiocauloză, iar în popor este cunoscută sub denumirea de mătăsică datorită asemănării acestor viermi cu firele de mătase.

Animalele tinere, victimele cele mai uşoare!

La oi şi capre agentul etiologic este Dictyocaulus filaria, iar la bovine D. Viviparus, viermi ovipari ale căror ouă sunt embrionate în momentul pontei, larvele fiind puse în libertate chiar în organismul gazdei (pulmon). Viermii adulţi se localizează în bronhii şi trahee, uneori sub formă de gheme, se hrănesc cu mucus şi produc ouă din care ies larve ce vor fi eliminate în mediul extern odată cu materiile fecale. Aceste forme larvare îşi continuă evoluţia numai dacă sunt condiţii favorabile de umiditate şi temperatură ( 22 –24°C ), devenind larve infestante pentru alte animale. Sunt afectate mai ales animalele tinere, cu condiţii necorespunzătoare de întreţinere.

Contaminarea animalelor receptive se face de regulă la păşune, din primăvară până în toamnă. Ea are loc mai ales dimineaţa, când vegetaţia este umedă şi larvele infestante se deplasează pe firele de iarbă în sens vertical. Odată cu iarba, animalele ingeră şi larvele infestante care vor migra prin mucoasa intestinală şi prin alte organe, unde suferă transformări, devenind viermi adulţi care se vor localiza la nivel pulmonar.

Infestarea este însă posibilă şi cu apa de băut contaminată cu larve. Simptomele sunt mai evidente la tineret. În funcţie de stadiul de dezvoltare a paraziţilor, larve sau viermi adulţi, se poate constata o fază digestivă, care de obicei trece neobservată, dar în infestaţii foarte puternice, în faza de migrare digestivă a larvelor, boala se manifestă prin diaree urât mirositoare şi sete exagerată.

Faza pulmonară a dictiocaulozei se manifestă prin accese de tuse în special dimineaţa, în urma eforturilor sau la schimbări bruşte de temperatură. Animalele au respiraţie accelerată, dureroasă, pofta de mâncare scade, lâna devine uscată şi sfărâmicioasă şi prezintă jetaj caracteristic numit de ciobani „mucărit“. Uneori boala se complică cu germeni infecţioşi (germeni piogeni, streptococi, stafilococi) care se vor dezvolta pe leziunile produse de paraziţi.

Mătăsica, o boală cu grave consecinţe!

Boala este cronică (poate dura un timp îndelungat), iar incidenţa cea mai mare este în lunile septembrie – octombrie, dar pot apărea cazuri grave uneori la miei şi la începutul verii. Consecinţa este slăbirea animalelor, scăderea producţiilor, oile nasc miei mici şi debili şi uneori se produce moartea lor dacă nu se iau măsuri de deparazitare.

Primăvara şi toamna, anotimpurile tratamentului profilactic

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice şi a examenelor de laborator (examen larvoscopic).

Profilaxia şi tratamentul animalelor se fac cu antihelmintice cu spectru larg (care combat şi alţi paraziţi asociaţi) sub formă de suspensii orale: ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10 %, ROMBENDAZOL PLUS sau sub formă injectabilă: ROMAVERMECTIN, ROMAVERMECTIN PLUS şi ROMIVERMECTIN 1%. Tratamentul profilactic trebuie făcut primăvara, înaintea sezonului de păşunat, pentru a preveni infestarea păşunilor cu larve de Dictyocaulus şi toamna după intrarea animalelor în stabulaţie. De asemenea, este absolut necesară deparazitarea adăposturilor cu ROMPARASECT 5% sau ROMPARASECT FORTE şi îmbunătăţirea condiţiilor de întreţinere şi alimentaţie.

Semnele îmbolnăvirii: diareea urât mirositoare, setea exagerată, accesele de tuse şi apetitul scăzut!

Cauzele îmbolnăvirii animalelor: ploaia, iarba udă şi apa contaminată. Dictiocauloza la oaie este foarte răspândită mai ales în anii ploioşi, când există condiţii pentru dezvoltarea larvelor. La bovine, în ţara noastră boala este într-un procent mai mic faţă de cea de la ovine.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 18391



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 2
gelu 27 decembrie 2015  
De retinut , f .util .BV pt. postare.
Raportează
marcos 31 decembrie 2015  
Oricand cu placere...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.