marcos
866 poze   239537 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
CAPRE
   1-CAPRE ALPINA FRANCEZA
   2-CAPRE ANGLONUBIENE DE VANZAREmatca 2014-2016
      1-Cora n 15 feb 2013-matca
      2-Matumba n 10 ian 2011-de vanzare
      3 Tiganca n 1mai 2015 de vanzare
      4-Betiva n 1 martie 2014
      5- Tap Cezar matca De vanzare
      Vanzari 2015-anglonubiene
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca
      1-Regina n in 11 iun 2013-vanduta la Vaslui
      2-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca
      3-Bella n 1 sept 2014-matca
      4 Berlina n 11 febr 2015
      5 Florentina n 15 mart 2015
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      2-Galbena n 11 nov 2013-matca
      3 Printesa n 24 apr 2015
   6-Capre rasa TOGGENBURG
      1-Violeta
      2-Neagra
      3-Sura
      4-Caprioara
         5-Negruta
         6-Ciocolata
   6-LAPTE DE CAPRA
   PASUNE
      Lucerna 2015
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Capre la pascut linga gospodaria noastra
Cazare la mare
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
   CASCAVAL DE CAPRA
Livada noastra
   Cultura de Mur-2 mai 2015
   Cultura de zmeur-mai 2015
   Primavara 2015-taieri pomi
   Vita de vie-2015
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Vand cas si brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         2-PIC-Corina-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI
      Boli ale caprelor si oilor
         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

membru din 28 feb 2010

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii, mesaje pentru acest album:
Nume:

Mesaj:Acesta este un comentariu public care va fi afişat pe această pagină. Pentru a trimite un mesaj privat, foloseşte funcţia "Trimite Mesaj" din partea de sus a paginii.Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate

tazmanel (acum 1 oră)  
sa traiesti taicuta, am facut agalaxin forte si coglavax, chiar asta e ordinea lor deoarece agalaxinul era pe stoc la farm iar pe celalalt a trebuit sa il comand, pe 22 fac reapel la coglavax. despre ideea cu chimbat rasa multam de sfat. cunosti in jona olt pe cineva care in care ai incredere sau ii cunosti animalele de la care pot lua un tapisor anglo?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 minute)  
ACOLO SUNT MULTI TAPI BULGARESTI...
Răspunde   Raportează
anonim
Ramona (acum 14 ore)  
Buna seara,
Am o capra gestanta si are diarie (face apa colorata nu stiu daca miroase urât) face f des. I-AM DAT herba-prim pe baza de plante. Ce as putea sa ii dau sa nu afecteze fătul. Nu le-am facut niciun vaccin ci doar fascizione.
va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 12 ore)  
Fara agalaxin forte si coglavax esti la voia sortii...sa ii dai un ceai de menta mai puternic 3 zile si fara cereale doar fan..
Răspunde   Raportează
anonim
juani (acum 16 ore)  
Sunt vaccinate . Le dau drumul la camp ziua. Medicul spune ca sunt racite. Problema e ca mor cele mai bune din card pe cand cele mai slabute nu au nimic. Sa fie asta problema?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 12 ore)  
Trebuia facut calendarul de vaccinuri,atentie sa nu dai mancare mucegaita,mai poate fi si de la fan daca s-au folosit multe fertilizante,saq nu dai peleti de lucerna..
Răspunde   Raportează
anonim
juani (acum 18 ore)  
Am cateva capre care dau in dezinterie apoi mor in 24 de ore. imi puteti da un sfat
Răspunde   Raportează
anonim
Bogdan (acum 18 ore)  
Am o capra care nu a fatat inca si nu prea mai poate sa se ridice de jos o ajut sa se ridice nu prea mananca si a cam slabit dintr.o data ce imi puteti spune urgent
Răspunde   Raportează
marcos (acum 17 ore)  
ati facut vaccinurile obligatorii?mergeti pe vitamine,nu stiu ce deparazitari ati facut,ce hrana dati..
Răspunde   Raportează
anonim
juani (acum 18 ore)  
Am cateva capre care dau in dezinterie apoi mor in 24 de ore. imi puteti da un sfat
Răspunde   Raportează
marcos (acum 17 ore)  
SUNT MULTI FACTORI,PRINTRE CARE LIPSA VACCINURILOR OBLIGATORII.Consultati un medic
Răspunde   Raportează
anonim
vasi vs (acum 1 zi)  
mi-a avortat o capra si nu stiu care e cauza;sunt hranite bine au adapost bun. le-am facut injectii cu evomec de 2 ori si le-am dat;;helmizol;; sunt in ultima luna de gestatie .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 zi)  
Nu se da helmizol la caprele in gestatie.Provoaca avort.
Răspunde   Raportează
tazmanel (acum 3 zile)  
aaaaa, vad ca nu ai intrat, asa ca mai adaug si o problema (imi pang cateva capre), am crezut ca de la fan dar de cand sa luat zapada ies cu ele la camp si tot lacrimeaza. nu imi amintesc unde am citit dar am parca o vaga informatie cum ca lacrimatul ochilor poate fi de la un parazit intern, ce fac?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 zile)  
POATE FI DE LA VANT SI DAI CU MIBAZOL,SAU DACA NU AI FACUT AGALAXINUL FORTE AI PROBABIL O FORMA OCULARA DE AGALAXIE...
Răspunde   Raportează
tazmanel (acum 4 zile)  
Sa traiesti taicuta, am tot rasfoit pe aici prin (saitul) asta si vad ca (renunti) usor la metisare, de ce? Pe deasupra nici eu nu prea sunt multumit de murcienele mele, sunt multumit de rezultate (lapte) ce nu-mi place, de fapt ce nu le place e ploaia. Cum eu fac pastorie traditionala (ca sa zic asa) de multe ori vara nu pot aprecia venirea ploi sau sunt departe de stana si ne mai uda uneori. ideea este ca tipa ca toti draci cand le poua. ma tot gandesc la o schimbare pe anglo nubiene..... ce ma sfatui prieten drag?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 zile)  
Daca ai capre romanesti,opreste caprele care dau dim macar 1 litru lapte si cumpara un tap de anglonubian .Iti face treaba buna la 35 de capre .Atat.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 zile)  
Murcxienele merg la mixt ,adica pasunat stabulatie ,pasunat pe langa ferma nu mai mult de 2 km/zi.E
Răspunde   Raportează
anonim
Calin (acum 1 săptămână)  
Am 14 capre dintre care una o slabit si nu prea mai mananca iar cealalta o nascut si la două zile o inceput sa nu mai manance numa ft putin,are si ft putin lapte.
ce ar trebui sa fac?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
Sunt multe de spus?ce mancare dati,cea slabita faceti vitamine,sa nu aveti curent si umezeala.le dati cereale?ati facut tratamente obligatorii inainte de intrarea in stabulatie ati facut deparazitarea interna cu Fascizione?ati facut agalaxinul forte si aglavaxul?
Răspunde   Raportează
anonim
Calin (acum 6 zile)  
Nu ne.am putea auzi la telefon?
Răspunde   Raportează
anonim
Ionut (acum 1 săptămână)  
Buna ziua. Una din caprele pe care tatal meu le creste are o problema: se pare ca si-a pierdut vederea si are si tremuraturi. Cate ar putea fi cauza? Precizez ca este in ultimul stadiu de gestatie. Va multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
DACA ARE O ALBEATA PE OCHI POATE FI O FORMA DE AGALAXIE OCULARA PENTRU CA NU ATI FACUT TRATAMENTUL OBLIGATORIU CU AGALAXIN FORTE,SI POATE NICI COGLAVAXUL.DATI PE OCHI CU UN ANTIBIOTIC MERGE SI UN MIBAZOOL.Faceti tilozina 3-5 zile
Răspunde   Raportează
anonim
Ciprian (acum 1 săptămână)  
Buna seara dl.Marcos sunteti amabil sami spuneti ce furaj an amestec sa le fac la caprele care au cate 2 iezi,sa le maresc lactatia.Momentan mananca de o luna cate 400 grame de porumb pe zi.Multumesc feumos.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
Acum depinde si de rasa.Pentru 4 litrii lapte trebuie sa dai 1,4 kg combinat si 2-3 kg fin sau lucerna.Fiecare capra primeste 1 lingurita cu varf de calciu furajer/zi.COMBINAT;50% -PORUMB /tarata 25% /calciu-1 lingurita cu varf, /15% strot fl. soarelui[sau strt.soia ] si restul de 10% ovaz,orz...
Răspunde   Raportează
edymafy (acum 1 săptămână)  
salut ,mrs. pentru telefon
Răspunde   Raportează
anonim
edy (acum 1 săptămână)  
domnule marcos,as putea spune respect pt. ceea ce faceti,dar d ta ai face antibiotice la animale in ultima perioada de gestatie??????????conform acestui articol se pare ca da,medicul spune ca e periculos,pt. mine ar conta mai mult experienta cuiva care a trecut prin asa ceva ,a ti facut asa ceva la animalele dvs.??am 2 capre care au fatat iezi morti in ultima saptamana de gestatie,mai am peste 40 pe care le astept sa fete,va raman indatorat pentru un raspuns,multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
ionela (acum 2 săptămâni)  
buna seara domnule Marcos
va rog mult de tot daca ma puteti ajuta si pe mine in legatura cu o capra gestanta care are urechile foarte umflate.ce pot sa-i fac.
si mai am ocapra gestanta care nu manca astazi nimic si este umflata la burta,am luato putin in casa si se intindea pe langa foc.
va multumesc din suflet
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
ati dat cereale mai multe?probleme cu r7uumenul,dati un ceai de menta 2-3 zile
Răspunde   Raportează
anonim
costica (acum 2 săptămâni)  
pentru mai multe recomandari vasi rugra daca am putea sa stam de vorba si la un telefon eu sint incepator am 24 ani si nu prea ma descurc ce ziceti am putea va las un numar de telefon
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
ok ,ma sunati cand aveti timp..
Răspunde   Raportează
anonim
Radu (acum 2 săptămâni)  
Domnule marcos,intai vreau sa va multumesc pentru sfaturi sunt de un real folos si cred ca este cel mai complect articol despre cresterea si ingrijirea caprelor.2-am o capra ce trebuie sa fete si din ujer mai precis dintr-o tata curge un lichid maro inchis vascos va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
sunt 2 cazuri,ori e colastra,sau daca e sangeriu si miroase urat va paste o mamita.Ati facut agalaxinul forte?
Răspunde   Raportează
Radumotiu (acum 2 săptămâni)  
Nu am facut agalaxinul eu abia am cumparat caprele si fostul proprietar nu cred sa-l fi facut pentru ca erau cam neingrijite pot sa-l fac acum ? Nu cred sa aiba mai mult de 2 saptamani pana fata.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
urgent trebuie facut si un coglavax dar vedeti ca sunt la doze de cate 50
Răspunde   Raportează
anonim
costica (acum 2 săptămâni)  
dmnule marcos pot sale mai fac acum agalaxin am 30 capre si ii gasesc morti
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
nu prea e recomandat dar mai bine fa un COGLAVAX PT 8 ANAEROBIOZE...
Răspunde   Raportează
anonim
badea dan (acum 2 săptămâni)  
am o capra mea fatat acum 4zile ear acum nu vrea sa manince eam dat sin ge si tot degeaba ce trebuioe facut
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
SA II FACI CEVA VITAMINE IEDU CE AI FACUT CU EL,DACA CAPRA NU MANANCA?
Răspunde   Raportează
milut (acum 2 săptămâni)  
va multumesc ,nu am mai dat graunte la capra si si-a revenit iada.
Răspunde   Raportează
anonim
cristi capatina (acum 2 săptămâni)  
Domnule Marcos am 4 capre nu stiu ce rasa sunt ,2 rosii si 2 albe toata fara coarne 3 dintre ele au un an,sunt gestante toate 4 pe una alba o dor picioarele din fata merge greu vet mia spus sa ii tai unghiile so curat sisa o dau cu sprai cu albastru am facut ,dar nici o schimbare oare ce sa fac ? Poate stiti ce trebuie sa fac ! Va multumesc din suflet .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
NEZI SA NU AIBA O INFECTIE LA UNGHII,CURATA ATENT SI VEZI DACA NU ARE UN MIROS URAT INTRE UNGHII,IN TERMENI POPULARI SCHIOP,E POSIBIL SA ISI FI DEFORMAT MERSUL DE LA UNGHII,MAI E CEVA GRAV SA NU AIBA caev...
Răspunde   Raportează
anonim
ion (acum 2 săptămâni)  
la ele este foarte curat,le bandajez,apa oxigenata,dupa care am spalat cu formol 5%,o data pe zi,si spray.va pot trimite o poza doua cu problema daca se poate. ca tratament injectabil ce sa incerc,sau un doctor bun care ma poate indruma.va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
tot ai puroi?fa injectabil oxitetraciclina ..20%
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
pai vezi sa nu calce pe umed,mai da cu iod,incearca sa badajezi,nu am intalnit pina acum,sigur trebuie si un tratament injectabil...
Răspunde   Raportează
anonim
ion (acum 2 săptămâni)  
Am doua capre boer care au ulcer pododerm,a curatat un doctor,ii dau cu spray cu oxy de 7 zile dar tot nu dispare puroiul,va multumesc.
Răspunde   Raportează
milut (acum 3 săptămâni)  
atunci nu le mai dau graunte,cred ca io fi fost si putin frig pentruca aici dorm afara au un pic de acoperis da nu sant friguri ca pe la noi ,eu is in sudul Spaniei. De sare nustiu pentruca a fost la cioban pana acuma ce o fatat.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
Daca nu are tratamente facute po apare probleme..
Răspunde   Raportează
milut (acum 3 săptămâni)  
am o iedita de o saptamana si o dor picioarele de o zi ce as putea sa-i fac, sa fie din lapte capra mananca lucerna si graunte. va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
o dor picioarele de o zi?adica iada are o saptamana suge iar capra mananca granule?ai facut COGLAVAXUL?NU MAI DA GRANULE LA CAPRA...AI AVUT SARE LA CAPRA TOT TIMPUL gestatiei?intrerupe granulele,sigur nu ai frig in grajd?
Răspunde   Raportează
anonim
ioana (acum 3 săptămâni)  
am 100 de capre si au inceput sa fete dari ai fata morti ce se intimpla de la ce va rog sa imi raspundeti mersi mult
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
ma bagi in ceata.poate fi de la mancare,fan toxic,poate fi de la lucerna daca ai pus mult ingrasamant,ai facut vaccinurile obligatorii?Agalaxin forte si Aglavaxul?AI FACUT DEPARAZITARILE LA INTRAREA IN STABULATIE?
Răspunde   Raportează
anonim
Gabriela (acum 1 lună)  
Domnu doctor am niste capre care leau iesit noduli mari la gat vreau sa le fac antibiotice dar mie sa nu avorteze iezi cemi recomandati va multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Draga Gaby sunt un amarat de economist ,nu doctor dar am invatat despre capre si stiu mult mai multe decat multi dintre doctori insa mai si invat de la doctori adevarati cum ar fi dl HARIA P,ANGHEL sau dna dr v IRINA.Boala pe care o au caprele tale se numeste ACTINOBACILOZA-abcese la nivel mandibular.Trebuie sa faceti dezinfectii in adapost cu Decontaminol,Catiorom sau Pursept.Boala apare in toate grajdurile,si nu e grava.Ce faceti?pas 1 -dati cu iod pe buboi.,cam 7 zile.Pas 2 -ai 2 variante se sparge singur-trebuie sa il stoarceti personal pentru ca daca cade pe jos bacteria ramane 1,5 ani in adapost si va infecta alte capre.Varianta b-cu un cater subtire dezinfectat la flacara apoi cu spirt sau iod,faceti o crestatura mica sa iasa buboiul care va fi cam cat o nuca sau mai mare chiar,pas 3-stoarceti bine apoi puneti in caverna iod...ar trebui facuta si o oxitetraciclina vreo 2 zile...LA MULTI ANI!Puroiu ii dai foc urgent..
Răspunde   Raportează
anonim
Fane,Scornicesti (acum 1 lună)  
Sa traiesti taicuta, o intrebare, am facut prima vaccinare cu Agalaxin forte urmeaza reapelulul luni. Pot face ceva antibiotic ca am citeva care tusesc? nedumerirea mea este, lasate dupa vaccinare sa-si faca imunitate singure sau administrarea de antibiotic nu afecteaza cu nimic actiunea vaccinului? Asta e prima (problema), a doua, am facut deparazitare interna cu Helmizol, dar mi sa sugerat ca ori am dat doje mai mici, ori paraziti interni au creeat la randul lor imunitate la Helmizol (referire la cele spuse mai sus cu tusitul). Referitor la acest fapt mi sa sugerat de catre alti crescatori DOVISTONE 10%. Mata ce spui?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Dovistone este bun pentru animale gestante sau in lactatie,este ok,sa treaca 4 zile de la agalaxin forte si poti face o tilozina sau oxitetraciclina,acum tusesc si de la raceli usoare..sa nu faci alta deparazitare mai devreme de 3 luni de la ultima,ai grija la furaj mucegait si mezeala in adapost,sa nu cresti vacile cu capre la un loc,Craciun fericit!
Răspunde   Raportează
anonim
Fane,Scornicesti (acum 1 lună)  
Sa ne traiesti taicuta, cum mesajul este public, tin sa-ti multumesc din suflet pentru sfaturile date personal dar si celorlalti crescatori de capre. Sarbatori fericite si cum spunai odata fatari usoare (eu deja am o pereche). SA NE TRAIESTI.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Fanica tot bine din lume,fatari usoare,multe iedute si multa sanatate tie,familiei ,prietenilor si cunoscutilor.Doamne ajuta.
Răspunde   Raportează
anonim
Costel (acum 1 lună)  
Multumesc să aveți sărbători fericite alături de familie
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Asemenea si dvs,sa va dea d-zei sanatate..
Răspunde   Raportează
anonim
Costel (acum 1 lună)  
Buna dn Marcos am o întrebare, mi-am luat capre boier și una dintre ele are mamită mai pe înțeles un mamelon e ca-si cum nici nu ar avea formă de uger iar celălalt e tare și dacă strângi de el curge ca și laptele stricat dar mai rău am observat căci merge mamita sub burtă, capra este gestantă ce mă sfătuiți și ce tratament să îi aplic în perioadă aceasta capră are în jur de 70-80 kg,va multumesc, aștept răspuns
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
DR VET CE SPUNE?Fai Tilozina 5 ml/o data pe zi,maseaza ugerul tare cu mamosept,baga-i pe tata defecta injectii de mamita,si eu am una in acceiasi situatie,o mulg de 3 ori./zi
Răspunde   Raportează
anonim
aurelian (acum 2 luni)  
domnu marcos va rog tare mult sa ma ajutati am un tap de padure si nu mai manca de azi ,iam dat paine sa mance si faina de malai (oare din cauza asta )va rog sa ma ajutati ,nu are diaree ci doar mi se pare ca ii putin balonat si ii molesit nu prea umbla...ce as putea sa fac sa il ajut ?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 luni)  
miscare,sa nu aiba probleme la rumen,a mancat porumb sau lucerna ver
de?CEAI DE MENTA PUTERNIC SAU CEVA DE LA FARMACIE..
Răspunde   Raportează
anonim
Ciprian (acum 3 luni)  
Dl.Marcos puteti sami dati si mie un sfat,detin un numar de 600 de capre si as vrea pe viitor sa am o monta controlata si sa fac cumva sami fete an doua etape avand lapte pe tot parcursul anului,oare as putea.Multumesc frumos.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 luni)  
insamantare artificiala..
Răspunde   Raportează
anonim
Ana (acum 3 luni)  
Buna ziua
Am un ied de 7 zile
La fatare parea ca totul este in regula dar dupa 3 zile am observat ca nu mai poate sa stea in picioare singur.
Imi puteti spune care ar putea sa fie cauza ?
Mentionez ca i.am facut se.le vit .
Va multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
MIRELA (acum 3 luni)  
AM O CAPRITA SI A OLOGIT .CE TRATAMENT SE ADMINISTREAZA IN ACEASTA BOALA??/?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 luni)  
Mirela nu se poate spune de la distanta fara sa vezi animalul plus ca eu nu sunt dr vet,dar ce varsta are,ai taiat unghiile,le-ai curatat,are umflaturi la incheieturi?are aport zilnic de calciu si minerale?simte dureri la palpare?fa o dexametazona deocamdata mergi la farmacie si fa un tratament de 3 zile,apoi mai vb
Răspunde   Raportează
anonim
MIRELA (acum 3 luni)  
BUNA SEARA
MULTUMESC FRUMOS CAPRITA ARE 4 ANI I-AM TAIAT UNGHIILE DAR ARE INTRE UNGHII O PATA ALBA SI AM CURATAT CU BETADINA SI AM APLICAT UN SPREI CU ALBASTRU DE METIL SI ANTIBIOTIC ACUM VREAU SA -I FAC SI DEXAMETAZONA 3 ZILE EU SUNT ASISTENTA IN NEUROLOGIE II VOI FACE SI DEXA 3 ZILE SI APOI VA SPUN CUMSE SIMTE
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 luni)  
Succes.
Răspunde   Raportează
anonim
Robert (acum 7 luni)  
Buna ziua, am un ied care acum cateva zile a facut diaree. I-am administrat un medicament, diareea a incetat dar astazi a inceput sa nu se mai tina pe picioare si sa tuseasca. Aveti idee de ce sufera si cum se poate trata?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 7 luni)  
e greu prin net,si eu nu sunt cadru medical,totusi poate fi vorba de o viroza sau o cocidioza,faceti oxitetraciclina 20%,si dati pe gat enteroguard,trei-5 zile conf prosp
Răspunde   Raportează
undercover07 (acum 7 luni)  
Salut

Am o oaie care cred ca a avortat si a rămas cu
Burta umflat si lăsată
La un moment se părea ca o sa fete aveau ugerul depus si așteptăm sa fete
Cred ca sa avortat între timp deoarece a slăbit mult e cam apatica si ugerul s-a retras
Acum nu știu ce se întâmpla cu ea si ce tratament sa ii fac sa își revină

Aștept concluziile voastre in cazul in care aveți ceva sugestii

Mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
lenuta (acum 7 luni)  
Buna,
imi puteti spune va rog daca ati mai intalnit asa ceva,ce poate sa aiba o capra daca deja acum ii se strica laptele imediat dupa muls,cand il fierb(am mai avut una la fel si anul trecut a murit)asta e sora ei si pateste la fel si ce este mai grav,am facut si branza din el si se pare ca pe toti din familie au iesit niste blande rosiatice care nu se duc si pe parcurs mai tot apar!
sigur e de la branza,am testat pe toti din familie,posibil asa ceva?va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce sa facem,sa nu mai folosim laptele de la ea ?
si ce are,ce tratament sa-i facem.
nu avem decat trei capre asta mai batrana si doua iedute de anul trecut,posibil e o boala ce se transmite,dupa cum am spus,anul trecut a murit una tot batrana,care avea aceleasi probleme,veterinara noastra nu a auzit despre asa ceva,
multumesc anticipat
Răspunde   Raportează
marcos (acum 7 luni)  
are mamita,faceti un agalaxin forte 1 ml subcutanat,sau o forma de agalaxie,urmati deparazitarile interne,ati facut coglavaxul?
Răspunde   Raportează
anonim
lenuta (acum 7 luni)  
Buna,
nu i-a facut nici un tratament deocamdata,
trebuie sa-i facem neaparat,
multumesc frumos
Răspunde   Raportează
anonim
Iuli (acum 8 luni)  
Buna seara,
Am un ied care are o diaree severa de 4 zile, veterinarul ii face calciu si vitamine dar nu se vede nici o ameliorare, iar ieri o iedita care aparent era sanatoasa dimineata nu s-a mai putut tine pe picioare si pana la pranz dupa alte injectii cu acelasi tratament a murit. Care poate fi cauza, de azi noapte ma tot uit pe tratamente, e posibil sa aiba coccidioza iezilor iar vet sa nu ii administreze tratamentul corect?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Raspuns corect-COLIBACILOZA-oxicilina 10%,injectabl intramuscular URGENT,preventiv sulfamidine in mincare,virusul se poate lua si de la adulte.Este recomandat si enteroguard sau pastile coccistop .Boala face ravagii in adaposturi umede si murdare,in general iezi3-10 zile sunt sensibili.
Răspunde   Raportează
anonim
calin (acum 8 luni)  
Buna domnule marcos avem mamita la oi si leam facut acum agalaxin si tot mai apar ce sa le mai dam?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Va salut tratamentul este facut tarziu,sa mergeti pe agalaxin forte,ar trebui masaj usor de 3 ori pe zi cu mibazol
Răspunde   Raportează
anonim
Madalin (acum 8 luni)  
Foarte bine
Răspunde   Raportează
anonim
bmww73 (acum 8 luni)  
Sa traiti dle Marcos am 5 iezi rada alba de banat si mi sau stricat foarte tare la stomac fac pe ei ce sa le dau ptr diaree multumesc frumos
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
in prima faza umblati la hrana doar fan uscat si cei de menta de 3 ori/zi-fara cereale
Răspunde   Raportează
anonim
bmww73 (acum 8 luni)  
Va multumesc frumos o zi buna
Răspunde   Raportează
anonim
sebastian (acum 9 luni)  
Domnule Marcos, cu respect,va rog sa-mi spuneti care sunt tratamentele uzuale la caprele sannen, perioadele in care trebuiesc aplicate,profilaxie.Va multumesc !
Răspunde   Raportează
anonim
sebastian (acum 9 luni)  
prin ce metode pot dezvata o capra sa nu se mai mulga?
Răspunde   Raportează
anonim
maria (acum 9 luni)  
Buna seara domnule Marcus pentru a intelege ce se intampla cu caprita mea trebuioe sa explic problelemele de la inceput .Anul trecut am cumparat o capra banateana cu iedita langa ea ,in octombrie le am dat la tap ,dupa o saptamana ciobanul unde le am dat le a adus acasa ,capra fiind infectata la pulpa .Am inteles mai tarziu ca a facut ectima contagioasa ,am tratat o foarte greu insa nu am mai putut sa o mulg .In luna martie a fatat doi iezi frumosi,iar laptele si a revenit nemafiind problele .doar ceve pete mai inchise la culoare pe pulpa iar la o tata are ceva noduli .Astazi am dus o in gradina intr un tarc ,unde a alergat aproape toata ziua dupa iezi si si cealalta caprita ,pana acum am tinut o la grajd si a fost uneori si legata pt ca o batea pe cealalta capra .Asta seara pulpa caprei era fierbinte ,am muls o cu greu petele care erau rosii sau mai inchis la culoare si am observat ca avea si ochii putin rosii .De mancat manca rumega si a baut si apa .Ce poate avea la pulpa ?Am fiert laptele est bun nu s a branzit si nici nu are gust rau .Ce as putea sa i dau sau sai fac pentru ca e dureros pt ea .
/
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
Urgent mibazol cu albastru de metil dupa fiecate muls timp de o sapt pe tot ugerul,vb peste o sapt..succes!
Răspunde   Raportează
anonim
Maria (acum 7 luni)  
Multumesc de sfat ,am dat repede cu albastru de metil dupa muls si intr o saptamana si a revenit .Ma bucur ca existati .Nu am facut nici un vaccin la cele doua caprite si cei trei iezi care ii am.Nu vin in contact cu alte capre docamdata pana sa le dau la tap ,as vrea sa stiu ce vaccinuri sant necesare ?Inca o intrebare daca se poate ,pot incrucisa alba de banat cu boer ?
Răspunde   Raportează
anonim
maria (acum 9 luni)  
buna ziua ,banuiti ca a aparut din nou ectima contagioasa?/Astazi am pus ceva comprese cu betadina ,o sa i pun dupa muls albastru se poate folosi laptele in astfel de cazuri??/Cred ca si cealalta caprita este un pic rosie la pulpa de ea nu am mai zis ca am crezut ca a supt o iedita ei,desi era intarcata le am lasat sa alerge ieri pe toate .Va rog sa imi ziceti daca banuiti ca este ectima ,eu nu pot sa imi dau seama pt ca anul trecut ea se zgriase pe pulpa si s a infectat mai mult in jurul zgrieturii apoi pe toata pulpa .Va multumesc .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
Pai e greu de dat un verdict pe vorbe,si ar trebui sa stiti ca eu nu sunt medic veterinar doar un mic autodidact in ale medicini veterinare iar cand ma inpotmolesc apelez la dl dr vet HORIA PRISECARU-Pitesti sau dl dr vet Anghel de la Corbu,insa fara poze e greu.
Răspunde   Raportează
anonim
Alexandru (acum 9 luni)  
Buna ziua d-nule Marcus! Am avut o situatie extrem de urata ,Capra mea a fatat 3 iezi ,doi morti iar al treilea a murit la 5 minute.Am descoperit ca aveau la gat ca doi ganglioni cat ouale de gaina.Am observat ca,capra are doi gangliono dar ceva mai mici.Care este cauza si de ce au murit iezii? Ce tratament as putea sa-i dau? Va multumesc din suflet!
Răspunde   Raportează
anonim
vera (acum 9 luni)  
Buna ziua d-nul Marcos. Sunt suparata si nu stiu ce sa fac cu caprita mea care a fatat in februarie. doi iezi. Nu ii era curat laptele si am chemat doctorul, care a zis ca a avut ceva infectie si i -a administrat ceva antibiotice injectabile, nu stiu exact ce. A fost trei zile la rand. Intre timp am vazut ca avea in fecale mucus, apoi a inceput sa aiba de acum cinci zile diaree, dupa care a mancat din ce in ce mai putin, iar acum nu mai mananca de loc. I- am turnat zeama de orez pe gat. Va rog sa imi spuneti ce sa fac, este oare ceva contagios? Imi este frica sa nu se imbolnaveasca si iezii, care pana in prezent nu manifesta nici un simptom de acest gen. Va multumesc.
Răspunde   Raportează
profir (acum 10 luni)  
buna ziua,ieri cand au venit de la pasune,o ieduta a ramas culcata si nu mai putea sa mearga,am adus-o in brate acasa.Nu se pune problema de oboseala,pasunea este in continuarea curtii Statea jos si gafaia,cand o mai luam in brate se zbatea puternic dupa care iar statea fara vlaga, dupa circa 1 ora si-a revenit .Capra are doua iedute si lapte din belsug. Acum dimineata vad ca ieduta e vioaie.
Răspunde   Raportează
anonim
Dorin (acum 10 luni)  
Buna ziua,din 35 de capre efectiv au mai ramas de fatat 5 bucati. Problema este ca unele din cele care au fatat au cate o parte a ugerului mai rigida si iese mult mai putin lapte decat din cealalta tita.Spuneti-mi,va rog,este aceasta mamita?Daca da-cum sa le tratez tinand cont ca iezii inca mai sug? Am achizitionat de curand o ieduta alpina fr. si desi ii pun mancare separat este foarte slaba.Pot sa ii fac ceva? Imi Spunea cineva ca ajunge sa administrez caprelor Ivomec forte. E adevarat? Va multumesc anticipat pt raspunsuri.Respectele mele.
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 10 luni)  
buna seara domnu marcos ce se le dau la iezii de diaree urat mirositoare iar de antraxului ce tratament se fc fiti amabili va rog sa ami scrieti sa le fc si eu la capre va multumesc
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.