marcos
828 poze   231859 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
CAPRE
   1-CAPRE ALPINA FRANCEZA
   2-CAPRE ANGLONUBIENE DE VANZAREmatca 2014-2016
      1-Cora n 15 feb 2013-matca
      2-Matumba n 10 ian 2011-matca
      3-Tiganca n 1 mai 2015-matca
      4-Betiva n 1 martie 2014
      5- Tap Cezar matca De vanzare
      Vanzari 2015-anglonubiene
   3-CAPRE BUENDER STRAHLENZIEGE-Se vinde tot lotul-1100 euro
      2-Geta n 5 mart 2014-de vanzare
      3-Veta n 19 mart 2014-gestanta
      Vanzari 2015-buender strah
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBI matca 2014-2016 AN matca
      1-Regina n in 11 iun 2013-matca
      2-Dalmatiana n 1 ian 2014-matca
      4-Bella n 1 sept 2014-matca
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      6-Mulatra n 11 nov 2013-matca
      Vanzari 2015-sannen lactatie
   6-LAPTE DE CAPRA
   PASUNE
      Lucerna 2015
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Capre la pascut linga gospodaria noastra
Cazare la mare
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
Livada noastra
   Cultura de Mur-2 mai 2015
   Cultura de zmeur-mai 2015
   Primavara 2015-taieri pomi
   Vita de vie-2015
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Vand cas si brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         2-PIC-Corina-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI
      Boli ale caprelor si oilor
         MEDICAMENTATIE SI VACCINURI OBLIGATORII

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
CommentsAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii, mesaje pentru acest album:
Nume:

Mesaj:Acesta este un comentariu public care va fi afişat pe această pagină. Pentru a trimite un mesaj privat, foloseşte funcţia "Trimite Mesaj" din partea de sus a paginii.Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate

anonim
aurelian (acum 1 săptămână)  
domnu marcos va rog tare mult sa ma ajutati am un tap de padure si nu mai manca de azi ,iam dat paine sa mance si faina de malai (oare din cauza asta )va rog sa ma ajutati ,nu are diaree ci doar mi se pare ca ii putin balonat si ii molesit nu prea umbla...ce as putea sa fac sa il ajut ?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 6 zile)  
miscare,sa nu aiba probleme la rumen,a mancat porumb sau lucerna ver
de?CEAI DE MENTA PUTERNIC SAU CEVA DE LA FARMACIE..
Răspunde   Raportează
anonim
Ciprian (acum 2 săptămâni)  
Dl.Marcos puteti sami dati si mie un sfat,detin un numar de 600 de capre si as vrea pe viitor sa am o monta controlata si sa fac cumva sami fete an doua etape avand lapte pe tot parcursul anului,oare as putea.Multumesc frumos.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
insamantare artificiala..
Răspunde   Raportează
anonim
Ana (acum 2 săptămâni)  
Buna ziua
Am un ied de 7 zile
La fatare parea ca totul este in regula dar dupa 3 zile am observat ca nu mai poate sa stea in picioare singur.
Imi puteti spune care ar putea sa fie cauza ?
Mentionez ca i.am facut se.le vit .
Va multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
MIRELA (acum 1 lună)  
AM O CAPRITA SI A OLOGIT .CE TRATAMENT SE ADMINISTREAZA IN ACEASTA BOALA??/?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Mirela nu se poate spune de la distanta fara sa vezi animalul plus ca eu nu sunt dr vet,dar ce varsta are,ai taiat unghiile,le-ai curatat,are umflaturi la incheieturi?are aport zilnic de calciu si minerale?simte dureri la palpare?fa o dexametazona deocamdata mergi la farmacie si fa un tratament de 3 zile,apoi mai vb
Răspunde   Raportează
anonim
MIRELA (acum 1 lună)  
BUNA SEARA
MULTUMESC FRUMOS CAPRITA ARE 4 ANI I-AM TAIAT UNGHIILE DAR ARE INTRE UNGHII O PATA ALBA SI AM CURATAT CU BETADINA SI AM APLICAT UN SPREI CU ALBASTRU DE METIL SI ANTIBIOTIC ACUM VREAU SA -I FAC SI DEXAMETAZONA 3 ZILE EU SUNT ASISTENTA IN NEUROLOGIE II VOI FACE SI DEXA 3 ZILE SI APOI VA SPUN CUMSE SIMTE
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Succes.
Răspunde   Raportează
anonim
Robert (acum 4 luni)  
Buna ziua, am un ied care acum cateva zile a facut diaree. I-am administrat un medicament, diareea a incetat dar astazi a inceput sa nu se mai tina pe picioare si sa tuseasca. Aveti idee de ce sufera si cum se poate trata?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 luni)  
e greu prin net,si eu nu sunt cadru medical,totusi poate fi vorba de o viroza sau o cocidioza,faceti oxitetraciclina 20%,si dati pe gat enteroguard,trei-5 zile conf prosp
Răspunde   Raportează
undercover07 (acum 4 luni)  
Salut

Am o oaie care cred ca a avortat si a rămas cu
Burta umflat si lăsată
La un moment se părea ca o sa fete aveau ugerul depus si așteptăm sa fete
Cred ca sa avortat între timp deoarece a slăbit mult e cam apatica si ugerul s-a retras
Acum nu știu ce se întâmpla cu ea si ce tratament sa ii fac sa își revină

Aștept concluziile voastre in cazul in care aveți ceva sugestii

Mulțumesc
Răspunde   Raportează
anonim
lenuta (acum 4 luni)  
Buna,
imi puteti spune va rog daca ati mai intalnit asa ceva,ce poate sa aiba o capra daca deja acum ii se strica laptele imediat dupa muls,cand il fierb(am mai avut una la fel si anul trecut a murit)asta e sora ei si pateste la fel si ce este mai grav,am facut si branza din el si se pare ca pe toti din familie au iesit niste blande rosiatice care nu se duc si pe parcurs mai tot apar!
sigur e de la branza,am testat pe toti din familie,posibil asa ceva?va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce sa facem,sa nu mai folosim laptele de la ea ?
si ce are,ce tratament sa-i facem.
nu avem decat trei capre asta mai batrana si doua iedute de anul trecut,posibil e o boala ce se transmite,dupa cum am spus,anul trecut a murit una tot batrana,care avea aceleasi probleme,veterinara noastra nu a auzit despre asa ceva,
multumesc anticipat
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 luni)  
are mamita,faceti un agalaxin forte 1 ml subcutanat,sau o forma de agalaxie,urmati deparazitarile interne,ati facut coglavaxul?
Răspunde   Raportează
anonim
lenuta (acum 4 luni)  
Buna,
nu i-a facut nici un tratament deocamdata,
trebuie sa-i facem neaparat,
multumesc frumos
Răspunde   Raportează
anonim
Iuli (acum 5 luni)  
Buna seara,
Am un ied care are o diaree severa de 4 zile, veterinarul ii face calciu si vitamine dar nu se vede nici o ameliorare, iar ieri o iedita care aparent era sanatoasa dimineata nu s-a mai putut tine pe picioare si pana la pranz dupa alte injectii cu acelasi tratament a murit. Care poate fi cauza, de azi noapte ma tot uit pe tratamente, e posibil sa aiba coccidioza iezilor iar vet sa nu ii administreze tratamentul corect?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 5 luni)  
Raspuns corect-COLIBACILOZA-oxicilina 10%,injectabl intramuscular URGENT,preventiv sulfamidine in mincare,virusul se poate lua si de la adulte.Este recomandat si enteroguard sau pastile coccistop .Boala face ravagii in adaposturi umede si murdare,in general iezi3-10 zile sunt sensibili.
Răspunde   Raportează
anonim
calin (acum 6 luni)  
Buna domnule marcos avem mamita la oi si leam facut acum agalaxin si tot mai apar ce sa le mai dam?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 6 luni)  
Va salut tratamentul este facut tarziu,sa mergeti pe agalaxin forte,ar trebui masaj usor de 3 ori pe zi cu mibazol
Răspunde   Raportează
anonim
Madalin (acum 6 luni)  
Foarte bine
Răspunde   Raportează
anonim
bmww73 (acum 6 luni)  
Sa traiti dle Marcos am 5 iezi rada alba de banat si mi sau stricat foarte tare la stomac fac pe ei ce sa le dau ptr diaree multumesc frumos
Răspunde   Raportează
marcos (acum 6 luni)  
in prima faza umblati la hrana doar fan uscat si cei de menta de 3 ori/zi-fara cereale
Răspunde   Raportează
anonim
bmww73 (acum 6 luni)  
Va multumesc frumos o zi buna
Răspunde   Raportează
anonim
sebastian (acum 6 luni)  
Domnule Marcos, cu respect,va rog sa-mi spuneti care sunt tratamentele uzuale la caprele sannen, perioadele in care trebuiesc aplicate,profilaxie.Va multumesc !
Răspunde   Raportează
anonim
sebastian (acum 6 luni)  
prin ce metode pot dezvata o capra sa nu se mai mulga?
Răspunde   Raportează
anonim
maria (acum 6 luni)  
Buna seara domnule Marcus pentru a intelege ce se intampla cu caprita mea trebuioe sa explic problelemele de la inceput .Anul trecut am cumparat o capra banateana cu iedita langa ea ,in octombrie le am dat la tap ,dupa o saptamana ciobanul unde le am dat le a adus acasa ,capra fiind infectata la pulpa .Am inteles mai tarziu ca a facut ectima contagioasa ,am tratat o foarte greu insa nu am mai putut sa o mulg .In luna martie a fatat doi iezi frumosi,iar laptele si a revenit nemafiind problele .doar ceve pete mai inchise la culoare pe pulpa iar la o tata are ceva noduli .Astazi am dus o in gradina intr un tarc ,unde a alergat aproape toata ziua dupa iezi si si cealalta caprita ,pana acum am tinut o la grajd si a fost uneori si legata pt ca o batea pe cealalta capra .Asta seara pulpa caprei era fierbinte ,am muls o cu greu petele care erau rosii sau mai inchis la culoare si am observat ca avea si ochii putin rosii .De mancat manca rumega si a baut si apa .Ce poate avea la pulpa ?Am fiert laptele est bun nu s a branzit si nici nu are gust rau .Ce as putea sa i dau sau sai fac pentru ca e dureros pt ea .
/
Răspunde   Raportează
marcos (acum 6 luni)  
Urgent mibazol cu albastru de metil dupa fiecate muls timp de o sapt pe tot ugerul,vb peste o sapt..succes!
Răspunde   Raportează
anonim
Maria (acum 5 luni)  
Multumesc de sfat ,am dat repede cu albastru de metil dupa muls si intr o saptamana si a revenit .Ma bucur ca existati .Nu am facut nici un vaccin la cele doua caprite si cei trei iezi care ii am.Nu vin in contact cu alte capre docamdata pana sa le dau la tap ,as vrea sa stiu ce vaccinuri sant necesare ?Inca o intrebare daca se poate ,pot incrucisa alba de banat cu boer ?
Răspunde   Raportează
anonim
maria (acum 6 luni)  
buna ziua ,banuiti ca a aparut din nou ectima contagioasa?/Astazi am pus ceva comprese cu betadina ,o sa i pun dupa muls albastru se poate folosi laptele in astfel de cazuri??/Cred ca si cealalta caprita este un pic rosie la pulpa de ea nu am mai zis ca am crezut ca a supt o iedita ei,desi era intarcata le am lasat sa alerge ieri pe toate .Va rog sa imi ziceti daca banuiti ca este ectima ,eu nu pot sa imi dau seama pt ca anul trecut ea se zgriase pe pulpa si s a infectat mai mult in jurul zgrieturii apoi pe toata pulpa .Va multumesc .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 6 luni)  
Pai e greu de dat un verdict pe vorbe,si ar trebui sa stiti ca eu nu sunt medic veterinar doar un mic autodidact in ale medicini veterinare iar cand ma inpotmolesc apelez la dl dr vet HORIA PRISECARU-Pitesti sau dl dr vet Anghel de la Corbu,insa fara poze e greu.
Răspunde   Raportează
anonim
Alexandru (acum 6 luni)  
Buna ziua d-nule Marcus! Am avut o situatie extrem de urata ,Capra mea a fatat 3 iezi ,doi morti iar al treilea a murit la 5 minute.Am descoperit ca aveau la gat ca doi ganglioni cat ouale de gaina.Am observat ca,capra are doi gangliono dar ceva mai mici.Care este cauza si de ce au murit iezii? Ce tratament as putea sa-i dau? Va multumesc din suflet!
Răspunde   Raportează
anonim
vera (acum 7 luni)  
Buna ziua d-nul Marcos. Sunt suparata si nu stiu ce sa fac cu caprita mea care a fatat in februarie. doi iezi. Nu ii era curat laptele si am chemat doctorul, care a zis ca a avut ceva infectie si i -a administrat ceva antibiotice injectabile, nu stiu exact ce. A fost trei zile la rand. Intre timp am vazut ca avea in fecale mucus, apoi a inceput sa aiba de acum cinci zile diaree, dupa care a mancat din ce in ce mai putin, iar acum nu mai mananca de loc. I- am turnat zeama de orez pe gat. Va rog sa imi spuneti ce sa fac, este oare ceva contagios? Imi este frica sa nu se imbolnaveasca si iezii, care pana in prezent nu manifesta nici un simptom de acest gen. Va multumesc.
Răspunde   Raportează
profir (acum 7 luni)  
buna ziua,ieri cand au venit de la pasune,o ieduta a ramas culcata si nu mai putea sa mearga,am adus-o in brate acasa.Nu se pune problema de oboseala,pasunea este in continuarea curtii Statea jos si gafaia,cand o mai luam in brate se zbatea puternic dupa care iar statea fara vlaga, dupa circa 1 ora si-a revenit .Capra are doua iedute si lapte din belsug. Acum dimineata vad ca ieduta e vioaie.
Răspunde   Raportează
anonim
Dorin (acum 7 luni)  
Buna ziua,din 35 de capre efectiv au mai ramas de fatat 5 bucati. Problema este ca unele din cele care au fatat au cate o parte a ugerului mai rigida si iese mult mai putin lapte decat din cealalta tita.Spuneti-mi,va rog,este aceasta mamita?Daca da-cum sa le tratez tinand cont ca iezii inca mai sug? Am achizitionat de curand o ieduta alpina fr. si desi ii pun mancare separat este foarte slaba.Pot sa ii fac ceva? Imi Spunea cineva ca ajunge sa administrez caprelor Ivomec forte. E adevarat? Va multumesc anticipat pt raspunsuri.Respectele mele.
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 7 luni)  
buna seara domnu marcos ce se le dau la iezii de diaree urat mirositoare iar de antraxului ce tratament se fc fiti amabili va rog sa ami scrieti sa le fc si eu la capre va multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
dana barbu (acum 8 luni)  
Sunt foarte necajita .Ieri mi-a murit o capra saanen dupa ce a fatat trei iezi din care doi morti.Dupa fatare nu s-a mai ridicat si a doua zi murit si nimeni nu stie de ce.Acum incercam sa salvam iedutul cu lapte de vaca.Am o caprita si trei tapi cu care nu stiu ce o sa facem pentru ca nu putem sa-i taiem
Le cresteam pentru placerea noastra si acum suferim ingrozitor
Răspunde   Raportează
marcos (acum 7 luni)  
Daca nu a prins colastru faceti unul artificial din 1 litru lapte 1 galbanus ou,3 lingurite miere si 3 ml vit AD3E,II DATI PRIMELE 3 ZILE.Despre capra moarta nu stiu ce sa va zic,o fi o toxinfectie,poate lipsa tratamentelor la zi...pot fi multe,trebuia taiata si vazuta starea organelor....
Răspunde   Raportează
anonim
daniel (acum 8 luni)  
Buna.Am 30 de capre 20 normale si 10 anglo.Sunt fatate aproape toate,cele anglo au fatat mai tarziu,de cand au fatat ele am o problema foarte grava cu iezi au facut un fel de ciperca pe gingie si sa unflat rau partea de jos maxilarului si nu stiu ce sa le mai dau.Leam dat cu albastru de metilen 5 zile leam facut chiar antibiotic PANDROM 5 zile nimic poate chiar mai rau asi zice.Datim un sfat.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Nu am avut astfel de probleme si nu va pot da un sfat cautati un medic veterinar.
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 8 luni)  
Am un iedut pe care il hranesc cu biberonul,ii dau lapte praf luat de la farmacia veterinara si mai maninca si de pe cimp ,azinoape sa unflat,de ce si daca pot sa ii mai fac ceva.
Răspunde   Raportează
anonim
ana (acum 7 luni)  
Putin bicarbonat de sodiu si .l salvati
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
probleme cu rumenul,a mancat multa verdeata,important este sa rumege,
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
am scris ceva mesaje ieri pe nr de vodafon cind eram pe cimp, nu stiu daca le-ai primit. da, da, ce faci la capitolul incrucisari e bine, cantitate de la sannen si calitate de la anglonubian. de la anglonubian poate primesti si ceva rezistenta la boli, nu stiu daca doar la F1. inca odata da, cred ca mi-ai dat o tema. ce pot spune este ca murcieni mei sunt ok dar nu suporta ploaia deloc, orice ploicica cit de mica le pune pe tipat si e musai sa le adapostesc. inca nu am stina stabila pt a face adapost linga terenul da pasunat, asa ca e o problema daca ma apuca ploaia pe cimp. te salut cu drag.
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
laptele inca nu sa zaurdit, dar aproape ca a intrcat, din 2-3 litri pe care ii luam anul trecut abia mai are juma de litru si asta la 3 saptamini de la fatare. ce i-mi poti spune si de rasa SHAMII
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
HABAR NU AM ,NICI NU AM INTILNIT ASA CEVA EU MERG DE ACUM PE SANNEN CU ANGLONUBIAN METISI DE PRIMA INCRUCISARE SI ATAT
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
sa traiesti taicuta, am inceput sa string capre pentru a creea o stina (sa-mi cresc putin veniturile) caprele sunt din sat. una dintre capre are sfircurile invinetite si aproape ca a ramas fara lapte si capra dar si iedul au diaree. le-am dat enteroguard m dar fara rezultat. ce recomanzi taicuta?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
sfircuri ,tari invinetite fara lapte,dureroase pt capra la palpare,e posibil sa aiba rasfug negru-forma pacatoasa in care ii cad tatele si face puroi,trebuie izolata urgent iar iedu il dai la alta capra,totusi mai cere o parere,laptele muls este aproape ca zerul nu ?sa nu mulgi pe jos ca este periculos.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
diaree-ceai de menta la greu de 3 ori/zi cate 1 cana pe gat
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
DIM FARM VETER ,TRECE DOAR PE LUCERNA O SAPT FARA CEREALE
Răspunde   Raportează
anonim
valerica (acum 8 luni)  
pai cred ca iam dat mai mult de 300 gr, oricum nu rumega!
As putea sai dau vreun medicament care sa remedieze situatia? sau nu mai am ce ii face?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
PLIMBO USOR SI DAI CEIUL DE MENTA
Răspunde   Raportează
anonim
Valerica (acum 8 luni)  
Multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Valerica (acum 8 luni)  
am pus din nou mana pe burta ei si tind sa cred ca inca misca iedul, dar putin!
Ii dadeam graunte si fan zilnic, si ma gandesc ca grauntele or fi cauza, acum nu mai mananca nimic.
Oare o sa isi revina?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
DACA O VEDETI CA SE INTINDE FACETI URGENR UN CEAI DE MENTA DE 3 ORI PE ZI,MAINE LA FARMACIE VET -INDIGEST LUATI
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
DACA NU RUMEGA S-AR PUTEA SA FIE O PROBLEMA DE HRANA ULTIMA LUNA DE GESTATIE NU AVEM VOIE SA DAM MAI MULT DE 300 GR CEREALE/ZI DE IADA GESTANTA SI 400 GR CEREALE DE CAPRA FATARE2-6
Răspunde   Raportează
anonim
valerica (acum 8 luni)  
Buna seara domnu Marcos, am o capra este la prima fatare pana astazi misca iedul in ea, astazi insa de dimineata nu se mai putea tine pe picioare, nu mananca, este slabita, i sa umflat putin burta si pieptul(nu prea tare) iar in burta ei nu se mai simte nici o miscare.
Ce ar putea avea?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
nu ii mai da decat fin ,apa calduta si urmaresteo,nu ai ce face..
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 8 luni)  
buna seara domnu marcos am inca o intrebare la dv dak puteti da ami da un rasp am o capra de i sa umflat fata e posibil sa aiba limba albastra dak stiti cum se manifesta de mancat mananca
]
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
posibil de la curent ,se mai umfla si la mine cate un pic uneori-faceti un antibiotic cateva zile
Răspunde   Raportează
anonim
radu (acum 8 luni)  
Scuze sunt tot eu capra a fata ieri pe la ora 17 si a supt iezi noapte de la capra dar ieduta cea mica tot nu se ridica pe picioare
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
important este sa o tii la caldurica si sa suga des la mama-sa pana prinde putere
Răspunde   Raportează
anonim
radu (acum 8 luni)  
Am o capra alba si a fatat 2 iezi dar cea de a doua inca nu sta pe picioare .Ce sa fac
Răspunde   Raportează
anonim
Roxana (acum 8 luni)  
Buna seara .Am o capra la prima fatare cu doi iezi ,dar am descoperit ca jumatate din uger e tare si nu iese nimic.Am chemat veterinarul, a incercat sa desfunde dar nu a avut ce. Mi-a zis ca nu ar avea deloc canal mamar( o anomalie genetica zice el ) .Exista asa ceva? Cum pot rezolva problema asta?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Poate fi o malformatie daca a confirmat-o un om cu studii medicale e clar,ale mele sunt doar tehnice si economice si nicidecum veterinare
Răspunde   Raportează
anonim
cata (acum 8 luni)  
sa traiti am o problema cu caprele. inainte cu 5-7 zile de fatare incepa sa nu mai manance si si fata iezii mortii si acestii sunt umflatii, la altele mumifiati, sa sectionarea pieelii prezinta un fel de gelatina pee toata suprafata ei
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
sa traiesti ticuta. sunt din scornicesti olt, deja m-ai bagat in ceata ( MURCIANO NU RASA DE AMELIRAT). din nou ma spovedesc cu o istorie mica, am plecat in spania fierar betonist si am coborat din autocar caprar, (de aici dragostea mea pt rasa asta). problema este ca ce am eu si ce am vazut si la alti care au aceasta rasa e ca nu au pulpa (uger)asa ca cele de acolo. capritele mele (a doua fatare)nu sar de 2 litri la mulsoare, recunosc foarte gras, dar pina la 4-5 litri e cale lunga. asa ca de aici vine ideea ca daca bag un tap cu origini bune si gene de campioni produsi vor fi de calitate. da, dumneata poate i-mi vei spune ca selectia se va face in timp, ma gindeam la o accelerare. oricum astept si ma bazez pe sfaturile dumitale. multumesc si sa te tina seful cel mare sanatos, eu unul am mare nevoie de dumneata
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Fane nu spun eu asta ,o spun specialistii ,doctorii in capre trei rase sunt cunoscute pt ameliorare,anglonubian,sannen si alpin frcz,adica vin cu surplus de lapte in descendenti.
Răspunde   Raportează
anonim
dani (acum 8 luni)  
buna seara domu marcos ,am si io o rugaminte la dumneavoastra daca ma puteti ajuta si pe mine sa imi dati un sfat ce sa fac:am o capra trebuia sa fete pe data de 02.03.2015,astazi suntem in04.03.2015 am mers la ia sa vad daca nu a fatat era jos culcata si gemea de dureri si ulgeru era foarte incordat un era inflamat cand am pus mana pe el era pe cel inflamat ,capra a zbierat de dureri ,am mulso si a iesit cheaguri de lapte si avea un miros urat am muls de la ia 1,300de g si i-am administrat mastiject forte .ce ar fi bine sa fac in continuare pentru ea .astept sfatul dumneavoastra va multumesc foarte mult Dani
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 8 luni)  
buna seara domnu marcos de acum cateva zile am probleme cu caprele au inceput sa slabiasca nu le mai tin picioarele le dor si nu mai mananca in 3 4 zile mor miau murit doua ce as putea sa le fac sa nu mai moara
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Cel mai in masura este doctorul veterinar sa va dea un diagnostic dupa ce le va consulta ,eventual sa ia probe de fecale sau urina pt laborator,pot fi multe probleme incepand de la CAEV,pina la un microb puteric,sau o boala declansata din lipsa tratamentelot obligatorii,nimeni in lume nu va poate da un diagnostic de la distanta.
Răspunde   Raportează
anonim
florin (acum 8 luni)  
bunaseara ,am un miel cu genunchi unflat spunetimi va rog ce sai dau.
Răspunde   Raportează
anonim
Boris (acum 8 luni)  
Florine si eu am patit cu niste iezi tot asa si leam facut penstrep
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
PAI DACA NU STIM CE ARE EU CE SA VA SPUN?PE DEASUPRA NICI NU SUNT MEDIC DOAR AUTODIDACT IN CAPRE,CE VARTA ARE,IL DOARE NU IL DOARE CAND IL APASATI?DACA ESTE O ENTORSA SAU O RUPTURA,POATE FI O INFLAMATIE DE ALTA NATURA
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
multumesc din suflet pentru sfaturi, nu pot aprecia exact cind fata restul de capre, iedutele sunt oricum tarzii iar monta nu a putut fi controlata (incidentul cu tapul care a murit). au fost in ele 2 tapui dar ba ei mici si fara experienta, ba concurenta, ca mai multa lupta decat dragoste. am 30 de caprite acum sper sa nu mai fac FOAMEA de anul trecut si sa si pot aduce ceva mai bun in ele. o sa te intreb unde gasesc un tap bun, bun (o elita) de murcian dar sa fac 500 de euro ca eu cred ca unul adevarat sub bani astia nu gasesc. inca odata multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
FANE DE UNDE ESTI?PUNE NISTE POZE CU,CAPRELE TALE,RASA MURCIANO NU ESTE RASA DE AMELIORAT
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 8 luni)  
Sa traiesti taicuta, revin cu inca o solicitare in a ma indruma si a-mi da ceva sfaturi. acum ceva timp am intrebat care este intervalul de asteptare intre doua vaccinuri, nu mi-ai raspuns asa ca tacerea dumitale am traduso ca sa spun asa in trimeterea la rubrica tratamente. a rezultat o luna de zile, ok, azi se implinesc cele 30 de zile de la reapelul cu agalaxin forte. intrbare pot face COGLAVAX? o alta problema este ca unele au fatat, altele sunt in ultima faza. o sa ramin fara lapte daca fac vaccinul si la cele fatate? daca discutia ar fi fost intima (recunosteam) din prima, dar i-mi fac curaj si scriu chiar daca e public. nu am putut respecta strict calendarul cu tratamente petru ca dragul meu domn am trait anul trecut de din bani produsi de 15 capre, adica abia am existat financiar. am facut aceasta (spovedanie) in speranta ca vei fi mai blind cu mine. multumesc pentru intelegere
Răspunde   Raportează
marcos (acum 8 luni)  
Fane,scuze an fost plecat dupa capre,au crescut solicitarile in ultimul timp asa ca am dat o tura pe AUSTRIA,COGLAVAXUL IL POTI FACE SI IN ULTIMA luna de gestatie dar se face o imunizare pasiva a iezilor daca ai stii fatarile ai face cu 2 sapt inainte de fatare ca sa imunizezi si iezii,la caprele fatate fa la 3 sapt de la fatare sa faci si la iezi
Răspunde   Raportează
anonim
adela (acum 9 luni)  
Buna ziua ,am o oaie tigae sirbeasca, a fatat acum 2 zile si o parte de uger era infundata de tot .Sotul meu a bagat un ac sa desfunde ,dar laptele picura incontinu azi dimineata avea laptele brinzit in tita cu problema cealalta parte de pulpa este ok .2 zile i-am facut antibiotic .Oare pot salva ugerul?AJUTATI-MA VA ROG.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
mamita pe tata,ce mulgeti in ceva spaecial aruncati la wc,bacterii periculoase,mamita apare pt ca nu ati facut calendarul de vaccinari si nu mai merge asa .UNGETI CU MIBAZOL masaj sor de 3 ori pe zi cate 4-5 min,apoi mergeti si luati injectii de bagat pe tata,dupa ce puneti antibioticul in tata trageti de jos in su sa il inpingeti spre glanda mamara,deobicei se vindeca dar ramane o tata mai mica,acum mulgeti des tata sa o fortam un pic
Răspunde   Raportează
anonim
adela (acum 9 luni)  
multumesc mult pentru ajutor
Răspunde   Raportează
anonim
bobes alexandru (acum 9 luni)  
Dar ce are capra cand nu mananca si are diaree
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
sunt multiple cauze care duc spre diaree,cititi si dvs rubrica tratamente..
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
Caprirom Ancc a distribuit postarea publicată de Lapte de Capra.
8 ore ·

Lapte de Capra
Laptele de capră este un elixir pentru sănătatea copiilor și adulților, deopotrivă. Laptele de capră are gustul și compoziția cea mai apropiată de laptele matern, de aceea este preferat de copii, în defavoarea laptelui praf și a laptelui de vacă. Laptele de capră este dulce, gras și hrănitor și are proprietăți miraculoase pentru sănătatea noastră, poate și din cauză că aceste animale consumă foarte multă scoarță de copaci, sare, cătină, măceșe, în principiu, nu refuză nimic. Laptele de capră este mult mai sănătos și hrănitor față de laptele de vacă, având efecte din cele mai diverse. În primul rând, consumul de lapte de capră vă face mai optimiști, vă scapă de depresie, vă protejează organismul de boli, întărește sistemul imunitar, și este un aliat redutabil împotriva cancerului.

Cura cu lapte de capră

Puteți ține o cură cu lapte de capră fie preventiv, fie pentru tratarea sau stagnarea unor afecțiuni. O cură cu lapte de capră ține între 14 și 90 de zile. Beți zilnic câte două căni din acest elixir alb, laptele de capră, cât se poate de proaspăt. Copiii pot bea și ei zilnic lapte de capră, însă diluat cu lapte de vacă. Laptele de capră prezintă un risc mult mai scăzut pentru copiii ce nu au împlinit vârsta de 3 ani să facă alergii, în comparație cu laptele de vacă. De asemenea, pentru a fi mai plăcut la gust și mai benefic pentru sănătate, îl puteți amesteca cu miere de albine. Mai mult, laptele de capră rezistă până la trei zile în oale de lut. Și chiar dacă se prinde, își păstrează din calitățile și proprietățile tămăduitoare. Puteți consuma laptele crud, dacă știți sigur că acesta este de țară, de la animale sănătoase, sau pasteurizat, pentru a preveni eventualele infecții cu diverse bacterii. Laptele de capră conține foarte mult calciu, vitamina D, fosfor, riboflavină, potasiu, triptofan și proteine.

Ce putem preveni si trata consumând lapte de capră?

O mulțime de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave pot fi tratate prin cura cu lapte de capră. Laptele de capră fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în cazul anemiei, combate stările depresive, ajută la vindecarea organismului de TBC, stagnează cancerul în formă incipientă şi reglează nivelul hormonilor din organism.

Stagnează evoluția cancerului

Laptele de capră se poate consuma zilnic de către bolnavii de cancer, până la un litru în fiecare zi, în reprize scurte de până la trei zile, urmate de pauză.

Combate sterilitatea

Laptele de capră combate sterilitatea atât la femei cât și la bărbați. Se ține o cură de 49 de zile și se consumă câte o cană dimineața și una seara de lapte de capră în care se adaugă două linguri cu suc de năpraznic.

Tratează astmul

Laptele de capră elimină durerile de cap, reduce simptomele sindromului premenstrual și combate eficient depresia.

Stimulează imunitatea

Laptele de capră consumat împreună cu o linguriță de miere, în cure de câte o lună, stimulează imunitatea și protejează organismul de răceli și infecții ale aparatului respirator, precum și de bolile de plămâni.

Laptele de capră previne osteoporoza, hipertensiunea arterială și cancerul de colon.

De asemenea, este eficient în cure și diete de slăbit deoarece are un conținut scăzut de calorii.

Înainte de a urma o cură cu lapte de capră trebuie să consultați medicul dumneavoastră și să îi urmați sfaturile întocmai. Laptele de capră trebuie consumat cu prudență de către persoanele obeze, hipertensive sau care au probleme hepatice.
Răspunde   Raportează
Lauren (acum 9 luni)  
Buna ziua , am niște oi si or început să moara din miei , aku 3 zile le am facut coglavax la miei 2 ml si la oi de o sapt si am facut agavac. Mieii la fătare au fost vaccinati cu selevit si aku sintomele lor au fost umflați la burta unii cu matele pline cu apa sau lichid,Altu cu ele pline de aer si roșii , fapt care stiu ca i din cauza anarobeozei, altu cu pieptul plin de apa ,mancarea este buna lucerna ținută la scut, le dau măcinat porumb ovaz un pic de soia si floare si f putina sare in amestec, apa proaspăta in fiecare zi, si asternut bun, nu au umezeala.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
LA OI INSPECIAL LA MIELUTE SE FACE UN SALVOMEL PRIN LUNA 2-3 DE GESTATIE,COGLAVAXUL PT 8 ANAEROBIOZE SE FACE CU RAPEL UNUL LA 6 SAT INAINTE DE FATARE APOI LA 2 SAPT PANA A FATA,E GREU SA VE DEA CINEVA UN VERDICT FARA SA VADA CADAVRU,DOCTORU CE SPUNE?
Răspunde   Raportează
Lauren (acum 9 luni)  
Am facut la toate oile fatatoare toamna in Noiembrie salmovin dar fără repetare pt ca asa le fac in fiecare an.si doctoru spune ca s-ar putea să fie reacțiile adverse de la vaccin coglavax
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
Nici pe departe unde a citit el asa ceva,e prima oara cand aud asta si am stat de vorba cu multi specialisti
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 9 luni)  
va multumesc mult sanatate multa domnule marcos
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
Asemenea va doresc.
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 9 luni)  
60 de capre si injur de 40 de iezi k nu au fatat toate
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
CUMPARATI BOTUX SOL STICLA BAGATI IN APA ,PRINDETI O ZI FRUMOASA SI LE DATI CU O POMPITA DE LA PICIOARE IN SUS VEDETI CA SE PUN SI PE UGER
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 9 luni)  
buna seara domnule marcos ce ziceti sa le fc de capuse si paduchi k au aparut pe camp capusele e bine de fc baie acuma as rasp
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
cite capre aveti?
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 9 luni)  
va multumesc ptr sfaturi si mai tinem legatura nu puteti sa ami recomandati o crema buna va rog k stiti cum sunt astia recomanda ce au ei la farmacie
Răspunde   Raportează
marcos (acum 9 luni)  
MIBAZOL,DACA AU FEBRA PE UGER,PAMANT GALBEN CU OTET
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.