SunPhoto
marcos
1038 poze   200527 vizite
Albume
CABANA FERMIERI
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
CAPRE
    CAPRE BUENDER STRAHLENZIEGE
       1-Jana
       2-Geta
       3-Veta
    CAPRE F1 SAANEN X ANGLONUBIAN
       1-Gina n 15 15 ian 2013
       2-Regina n in 11 iun 2013
       3-Andrea 5 ian 2014 vanduta la Iasi
       4-Roscata n mart 2014
       5-Dalmatiana n in 1 ian 2014
       6-Bela n mart 2014
       7-Albinuta n feb 2014 vanduta la Tulcea
       8-Printesa n 11 feb 2015
       9-Margareta n 15 iulie 2013
    CAPRE MURCIANO GRANADINA- vandute
    PASUNE
       Pasune si tarla lucerna-2 ha linga gospodaria noastra capre 2014
    Vanzari 2014
       Iezi 2015
    VANZARI CAPRE IEDE TAPI si OI
    VANZARI IEZI-tapisori 2013
       Loc de joaca iezi
CAPRE ANGLONUBIANE
    1- Cora n 15 febr 2013
    2-Matumba n 10 ian 2011
    METISI F1 tap ANGLONUBIAN si capra SANNEN
       Dragoste de mama
CAPRE DE RASA
    VINZATORI MINCINOSI DE CAPRE primii sant cei fara poze in albume de ei sa va feriti
Capre la pascut linga gospodaria noastra
Capre rasa ALPINA-FRANCEZA
    Fatari 2013 alpine
    Iezi de ALPINA FRANCEZA
Capre rasa SAANEN
CAZINOUL
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
    Adapost maternitate crestere iedute
    FINEATA-august 2013
    Gardul construit in febr 2013
    Schita adapost capre
CONTACT MARIAN C
Curcani de carne
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
    LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
furaje pt iarna
Gaini outoare
Gradina Zarzavat
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
livada
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
    Laptele de capra
    Preparare brinza de capra
       Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
PERDEA DE VANT-3000 de salcimi
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PLANURI SI SCHITE DIVERSE AMENAJARI
PORCI
    ADAPOST PORCI
    Bobita
    Porci rasa VIETNAMEZI
       Porci vietnamezi- linie noua
       Vand purcei vietnamezi
    Porci hibrid Perhib
    Porci rasa PIETRAIN
    Porci rasa LANDRACE
       Porci met F1 MA x Landr
    Porci rasa PIC
    Porci rasa DUROC
       purcei rasa duroc-2014
       Scroafe Duroc
    Porci- vieri de vanzaree
    PURCEI SUGARI 2014
       INTARCAREA PURCEILOR
          Scoafe Duroc
    SCROAFE DE REPRODUCTIE
       PURCEI INTARCATI
          Vanzare purcei PIC-2014
       SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
          1- PIC-Maricica
          2-PIC-Corina
          3-DUROC-Raluca
          4-PIETRAIN-Dooly
          5-PIETRAIN-Isaura
       VIERI DE REPRODUCTIE
Prieteni
pui de vanzare BIO
TAPI DE RASA-matca GOSPODARIE nascuti toti in 2012 primavara provin din mame de mare productivitate
    TAPI FOLOSITI PENTRU MONTA IN 2014-2015
       1-CERBU-pt F1
       2-NEGRILA si GINO-pt anglonubiene
       3-Yeti-masc nob germn pt saanen
TRATAMENTE CAPRE
    RETETE HRANA CAPRE
    TRATAMENTE IEZI SI MIEI
Vindem lapte capra
Vindem oua
    Oua de gaina proaspete

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom si d-na Clara -Motru.Boli de sezon ale caprinelor (I)
15/2/2013 0 Comments

Picture
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU


Comments
Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.Comentarii, mesaje pentru acest album:
Nume:

Mesaj:Acesta este un comentariu public care va fi afişat pe această pagină. Pentru a trimite un mesaj privat, foloseşte funcţia "Trimite Mesaj" din partea de sus a paginii.Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate

anonim
cristina (acum 23 ore)  
Am o capra care nu prea maninca sise leagana pe picioare.ce sa ii fac?
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 1 zi)  
multam taicuta. intr-o saptamana fac ceva bani sper sa nu fie tarziu? mai am o rugaminte, pe 20 luna asta am facut reapelul cu agalaxin forte. care este intervalul de asteptare pentru a incepe vaccinarea pentru anaerobeoze? sa nu ma certi ca nu am respectat ordinea vaccinarilor dar asa a fost bugetul plus ca pe cel deal doilea a trebuit sa-l comand.
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 2 zile)  
sa traiesti taicuta, am o ieduta metis (F1) tusea cand facea efort (cand se juca), acum sa itristat, nu prea mai mananca si urineaza des si putin. ce i-mi recomanzi ca tratament?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 zile)  
E groasa FANE,cand tuseste 2 zile faci urgent tilozina 4-5 zile cate 1,5 ml subcutanat zona gat
Răspunde   Raportează
anonim
suzana (acum 1 săptămână)  
dece afacut spume sitremura a eliminate pe gura ca un cacat mai moale (capra)
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
in general fac spune cand au afectiuni pulmonare
Răspunde   Raportează
anonim
suzana (acum 1 săptămână)  
pulmonare de la ceoface
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
UMEZEALA,CURENT,FRIG,cum vedeti o capra ca tuseste 2 zile imediat faceti vaccin
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 2 săptămâni)  
multumesc taicuta pentru urare, da, toti sa avem fatari usore si multe iedute. imi pare rau ca un timp a-ti lipsit, acum ceva luni in urma am piedut un tap (mesajul cu murcianul care avea articulatiile unflate). am fost obligat sa-i curm suferinta, avea piciorele afectate pe aceeasi parete si isi pierduse mobilitatea de tot, minca dar plingea cind raminea singur in grajd si tot dadea cu capul incercid sa se ridice. asta e, am un tapui din el si un altul l-am dat la schimb dar tirziu, adica monta a facuto fiul si nepotul de mama, frate si var. capritele mature sunt surori. am totusi o intrebare, cit de grav este monta intre rude?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
Da,nu e bine produsii sunt mai sensibili la boli,pot da nastere la iezi cu probleme in timp,cantitatea de lapte nu mai e acceiasi,cu tapul ai facut f bine avea CAEVprobabil
Răspunde   Raportează
anonim
edy (acum 2 săptămâni)  
buna searsa,imi poate spune cineva ,va rog,ce pot face pr. o capra careia i s a umflat capul ,la inceput o parte de falca acum ,dupa 2 zile ,i s a umflat tot capul ,nu prea mai mananca ,multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 2 săptămâni)  
Am o capra cu diaree de vreo patru zile este gestanta in luna a patra si nu stiu ce tratament sa ii fac ...la noi in sat nu avem un medic competent...va rog sa.mi raspundeti !
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
CEAI DE MENTA SI FAN,FARA ALTCEVA
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 2 săptămâni)  
buna dimineata,vaccinul, da, este AGALAXIN FORTE si da aveti dreptate este compatibil cu ambele forme de rasfug (credeam ca fata de la magazin este angajata doar pt ca e frumoasa) dar observ ca are si cunostinte sanitar veterinara. multumesc din suflet pentru sprijin si sfaturi.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
Sa aveti fatari usoare si multe iedute.
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 2 săptămâni)  
Am cumparat agalaxin forte,pot sa le fac la toate caprele inclusiv cele gestante?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
da,e recomandat sa nu faceti in ultima luna de gestatie-eu insa am mai facut si ultima luna de lactatie
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 2 săptămâni)  
buna ziua, despre vaccinul pentru rasfug negru nu se mentioneza daca se face reapel. daca se face va rog sa-mi suneti la ce interval de timp.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
Pe viitor sa stiti ca AGALAXIN FORTE-produs mai nou rezolva ambele forme de rasfug se face o singura data cu rapel la 14-21 zile,pt problema dvs nu stiu ce ati folosit dar la MAMIVAC-se face rapel la 21 zile/3 ml/subcutanat
Răspunde   Raportează
anonim
catalina (acum 3 săptămâni)  
Am o capra care are febra ,nu are pofta de manacre ,geme,salivare din ambundenta
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
SALIVARE DIN ABUNDENTA PROBLEME LA PLAMANI FACETI PENSTREP,INSA E CLAR AVETI O TURMA CU MARI PROBLEME MEDICALE
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Buna,nu.
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Din pacate nu au nici un gram de lapte.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
ugerul e tare,e umflat?
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Va multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
?cristina (acum 3 săptămâni)  
Am sa le urmaresc,va multumesc,ce fac cu caprele care sau starpit?trebuie mulse acum?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
daca au lapte nu mai asteptati,mulgeti dim si seara
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
cititi cu atentie rubrica si faceti ce tratamente sunt indicate la avorturi
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
5capre si toate tinere,dar mai sunt citeva care au burta lasata.de 2zile nu am mai gasit nici un iedut avortat.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
vezi sa nu ai vreuna care le loveste cu cornu in burta
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
cate capre au avortat?din cate aveti?
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Fin cosit de noi si ghizdei.va multumesc ca mi_ati raspuns.
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Aproximativ 500g,intradevar furajele nu au fost chia de buna calitate,caprele starpite mai dau lapte?mai am si niste calciu furajer pot sa le dau?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
calciu furajer se da indiferent de perioada de lactatie 1 lingurita la zi,ce contin furajele pe care le dati?atentie daca ati dat mucegait furajul poate fi o cauza de avort
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Sunt capre obisnuite,nu de rasa.le dau fin si coceni,acum le dau mai mult fin.mi sau starpit in fiecare zi cite una iar ieri doua ,le_am dat ieri sare bulgar si incerc sa le iau niste brichete minerale cum am citit mai sus,iezii avortati sunt formati 2aveau si putin par pe ei,noi nu avem un medic competent si mi s_a comunicat ca nu are ce sa le faca!eu v_as multumi daca ma invatati pe mine.astept raspuns.a
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
CE GREUTATE APROXIMATIVA ARE UN IED,ATENTIE NU DAM FAN MUCEGAIT,APA CALDUTA NU RECE
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Mentionez ca nu le-am facut nici un tratament pina acum si nici un vaccin.va multumesc,astept raspuns.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
Ce capre aveti ce varste au?ce le dati de mancare,nimeni nu va poate da un verdict fara sa vada animalul?cum adica stirpesc?au fost gestante si s-au intors?daca doriti sa le ajutati cititi atent rubrica tratamente si gasiti raspunsul
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 3 săptămâni)  
Buna,am 23 de capre si au inceput sa se starpeasca.ce tratament sa le fac?
Răspunde   Raportează
anonim
ionu (acum 3 săptămâni)  
buna seara eu meam loat anu asta 17 capre si 10 anu trecut deci am 27 de capre si leam facut evomec plus si tot slabe sunt la dau 20 de kg pe zi de boabe si 5 kg de soia amestecat si tot slabe sunt ce tratament ar trebui sa le fac va multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
evomec plus se face la vitei,cititi cu atentie rubrica tratamente si vedeti ce nu ati facut la ele
Răspunde   Raportează
anonim
gradinaru (acum 3 săptămâni)  
Buna ziua din vara dupa ce am trecut la intarcarea edutilor sau umflat si au murit unul cate unul acum mia mai murit iarasi boala se manifesta in felul urmator,slabesc nu se mai tin pe piciare mai mult a aparut si la capre mature nu mai au forta mananca dar tot slabesc si mor doctorul veterinar lea facut tot felul de vitamine dar nimic zona de pasunat este intre ape nu mai stiu ce sa fac am despicat una decedata si parca nu avea sange in ea nu aveau limba albastra
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
cititi cu atentie rubrica cand ati facut ultima dezinfectie in grajd?cu ce ati facut?stau in curent sau umezeala?ati facut tratamentele iezilor incepand cu 21 de zile?dar al capreror?coglavaxul l-ati facut?cititi cu atentie rubrica tratamente
Răspunde   Raportează
anonim
sasko laszlo (acum 2 luni)  
mai am o singura capra de 5 ani .a crescut odata cu fica mea care are tot 5 ani
am duso la monta ,sa batut si acuma are un ochi cu simptoma cataracta care ii lacrimeaza continuu are un punct de dim una bob de graunte ,alb exact pe iris. este rosu si putin inflamat.

as dori sa imi spuna cineva ce tratament medicamentos as putea sa ii administrez ,macar sa ii alin durerea tinind cont ca are deja 5 ani
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 luni)  
asocilin de 3 ori pe zi/vedeti ce spune si medicul
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 3 luni)  
sa traiasca nea Marin, am un tap murciano de un an jumate si are saracul probleme la articulatii. asa de tare sa unflat ca nu mai are mobilitate si sa intarit zona ca zici ca e os. ce pot face? exista tratament?
Răspunde   Raportează
anonim
Constantin (acum 4 luni)  
Buna seara, am 6 capre si un tap care se balega moale (nu face bilute). Una dintre ele a facut diaree, a slabit,mananca puti si nu se mai poate tine pe picioare.i-am facut penstrep,calciu si niste vitamine(be-uri), dar tot nu-si revine.
Răspunde   Raportează
anonim
sasko laszlo (acum 2 luni)  
daca capra este din rasa carpatina poti sa ii administrezi ALBENAZOL cantitate indicata pe ambalaj si sa ii dai paine uscata de exfan sau hrana uscata.exista riscul in caz contrar sa nu mai stea in picioare si sa il gasesti dimineata mort
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 luni)  
tineti-o pe fan,fara verdeata si fara cereale,mai mult de atat nu aveti ce face..tratamentul cu vitamine si calciu 5 zile cu penstrep 3-4 zile,penstrepul se pastreaza la frigider
Răspunde   Raportează
soseco (acum 11 luni)  
Ok...merci....sanatate
Răspunde   Raportează
soseco (acum 11 luni)  
Domnul Marian,eu am vaccinat caprele mele doar cu coglavax,...am vrut sa le dau si urmatarele vaccinuri dar nu le-am mai dat ptr ca mi-a fost frica ptr ca nu am avut monta controlata si nu am stiut in ce faza de gestatie sunt caprele...!....m-am gândit sa le dau agalaxinul si mamivacul acum dupa ce imi fata toate...!....e bine...?....sau nu isi mai are rostul..?...sau este contraindicat ...?.....astept un rasp .....mulumesc si sanatate...!!
Răspunde   Raportează
marcos (acum 11 luni)  
incepeti pe la 4 sapt de la fatare si nu amandoua odata
Răspunde   Raportează
LivBN (acum 12 luni)  
Va multumesc frumos pentru raspuns va doresc o zi buna si toate cele bune.Acum cei 10 ml deAD3E cam in cita apa sa-I pun si puteti sa-mi spuneti denumirea la antibiotic si daca e injectabil sau ceva prafuri.Va multumesc frumos inco data.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 12 luni)  
PUNETI IN CATA APA BEA O CAPRA INTR-O ZI DACA AVETI MAI MULTE PUNETI LA GRAMADA
Răspunde   Raportează
LivBN (acum 12 luni)  
Buna ziua domnu Marian am o capra care sufla cam greu pe nas , pare a fi racita am grajdu din boltari de beton si ea doarme tot linga perete de acolo cred ca I se trage , este gestanta as putea sa I dau ceva medicamente din cauza gestatiei?Si tratamentul obligatoriu pe care la-ti afisat mai jos se poate da indiferent de perioada de gestatie sau perioada de lactatie?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 12 luni)  
agalaxinu si mamivacul se dau in perioada de gestatie in general eu le dau in partea a 2 a de gestatie,acum e bine sa nu le dati apa rece si sa bagati in apa 5 zile cate 10 ml AD3E/DE CAPRA,IAR LA 2 SAPT TOT IN APA SELEVIT SOL-5 ZILE ESTE O PERIOADA GREA PT ANIMALE CU TEMP SCAZUTE,EU AM DAT CAND A FOST CAZUL UN ANTIBIOTIC MAI USOR PT RACEALA
Răspunde   Raportează
LivBN (acum 12 luni)  
Va multumesc frumos pentru raspuns va doresc o zi buna si toate cele bune.Acum cei 10 ml deAD3E cam in cita apa sa-I pun si puteti sa-mi spuneti denumirea la antibiotic si daca e injectabil sau ceva prafuri.Va multumesc frumos inco data.
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
nea mariane ia ziceti-mi,am un tap are 8-9 luni si pot sa-i dau ad3e seleniu si rombenzadol toate in aceasi zi?..si mai am niste capre obisnuite la care vreau sa le dau coglavaxul,ad3e,seleniu si rombenzadolul la fel toate inr-o zi,asa vrea asa ca veterinarul trebuie sa vin acolo sus pe munti unde le am si nu vrea sa faca mai multe drumuri.....e accesul f greu...!!pot da tratamentele asa cum vi-am scris??multumesc ff mult ptr raspuns!!
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
rombendazol nu se da la capre gestante vor avorta,ad3e se da la iezi ,seleniu nu e nevoie daca nu le ai stresate,poti pune in grajd cuburi de minerale de 10 kg costa 28-30 lei
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
multam
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
si astept in continuare metisul de anglonub cu alpina fr.............!!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
Am pus pozele solicitate le gasiti in subalbum,capre anglonubiene
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
multam fain,sanatate si ne mai auzim.daca aveti pe cineva care cumpara si este din zona timis,luguj,caransebes sa ma anunta-ti si pe mine pe net...sunt dispus la 2 sannensi doua alpina fr.,,succes in continuare........,,,,,,,!!!!!!!
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
inca ceva...aveti si ceva alpine tot asa la a 2-3 fatare?pret...daca da........
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
Va salut cine credeti dvs ca va da bani din buzunar sa transporte cateva capre pe care le-a vandut?ce vreti dvs nu face nimeni niciodata,iar eu mai am disponibil doar cateva capre azi am dat 2 la SLOBOZIA,oricum nu am pe cat mi-ar trebui sa pot multumii pe toata lumea,cautati la KANN.SUNPHOTO,,dr vet Horia P,spuneti ca v-am indrumat eu la dansul poate va ajuta,o zi buna va doresc
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
aaaa...mai e o problema,cum sa fac cu transportul lor pina aici,...eu sunt din mehadia (10km de baile herculane,jud. cs)poate daca mai aveti livrari in zona!!asa ar mai fi o solutie.,pt ca altcumva e prea costisitor!!multumesc deocamdata
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
multam,o sa va contactez telefonic..zilele astea.cam ce cantitate de lapte dau alea la 2-3 fatari?aproximativ.....,binenteles furajate corespunzator!!
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
ceva capre pe gestatie aveti?m-ar interesa 2 buc.,ce pret ar avea impreuna.,.....aaa tot a-ti promis ca puneti poza cu metis anglo.,...cu alpina!!???????? ba azi ba miine?? astept.........multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
pe gestatie sant capre saanen la 350 euro fatarea 2-3,si iede gest mari la prima fatare la 300 euro/buc
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
la poza 0563 ati avut un tap anglonubian 50%-alba de banat,..negru...il mai aveti de vinzare sau l-a luat cel care l-a prenotat??....daca da ,...mai aveti ceva metis cu anglonubian???????
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
s a dat de atunci
Răspunde   Raportează
anonim
vasile (acum 1 an)  
vrem si noi poze cu metisul tap anglonubian cu,capra alpina franceza!! a-ti promis ca o afisati de mai mult timp!!!!!!...........multumesc anticipat....astept cu nerabdare
Răspunde   Raportează
LucaGeo (acum 11 luni)  
buna ziua, frumos...
Răspunde   Raportează
marcos (acum 11 luni)  
multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
voi pune azi
Răspunde   Raportează
DonSun (acum 1 an)  
Bune sfaturi. Multumim. Tot ati adus vorba, in legatura cu slabiciunea caprelor, eu am ceva izolatii de celofan in boxele caprelor si am vreo 2 capre carpatine care schiopata si sunt umflate, balonate si cu botul ascutit, sa fie de la porumbul, care l-au apucat pe camp, ma gandesc ca era crud sau din cauza celofanului sa se traga toata problema. Exista vreo solutie sa-si revina, ele fiind si inseminate de un tap Saanen. Le-am dat uleiuri cu tarie pe gat si vad ca mananca pe camp, dar sunt foarte lenese si au si curatitura de la marleala, inseminarea avand loc acum 2 saptamani. Ce-mi recomandati? Multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
sal,si eu am avut probleme cu porumbul de la porumb este
Răspunde   Raportează
grand4u (acum 1 an)  
Salut am un tap sannen e cam bolnav sta jos trebuie fortat sa manance si sa bea apa, veterinarul mia spus ca este racit la genughi si mia dat sa ii fac un atibiotic triozina ceva de genu asta ce pot sa ii fac sa se ridice a slabit este de rasa pura...astept un raspuns multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
marcos (acum 1 an)  
din pacate nu va pot da un sfat mai bun ca cel care l-a vazut,sa nu fii inghitit celofan,are genuchiul umflat?schiopateaza
Răspunde   Raportează
grand4u (acum 1 an)  
nu se ridica de jos si a slabit, nu a fost racit si dintr-o data a cazut jos si nu se mai ridica mananca fortat, se mai face bine cu antibioticul asta?
Răspunde   Raportează
Ioanacristea (acum 1 an)  
Buna seara. Sunt Ioana C., am si eu o turma cu 55 de capre, si as dori si eu aceasta schema de tratament pentru capre. Din pacate, am gasit acest site abia asta-seara. Va multumesc mult pentru ajutor
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
femierul tocmai a publicat un răspuns într-un subiect pe care îl urmăreşti şi intitulat "Cresterea caprelor".


--------------------------------------------------------------------------------
ECTIMA CONTAGIOASĂ , denumită popular "zăbală", "bube dulci" etc., este o boală infecto-contagioasă, ce afectează caprele şi oile, manifestată prin erupţii veziculo-pustuloase crustoase cu localizări predominant bucale, podale, genitale, mamare şi oculare.

Boala este răspândită în toată lumea şi determină pierderi însemnate turmelor contaminate, prin procentul ridicat de mortalitate la tineret şi prin frecvenţa complicaţiilor care prelungesc şi agravează evoluţia.Prevenirea şi combaterea

Pentru prevenirea introducerii bolii în efectivele indemne, se va evita contactul cu turmele contaminate, iar cele nou achiziţionate vor fi ţinute în carantină profilactică. Pentru imunizarea preventivă a animalelor în vârstă de peste o lună, din zonele cu antecedente de boală în ultimele 12 luni, se recomandă vaccinarea împotriva ectimei contagioase.

În focar, animalele bolnave se izolează, iar în formele evolutive benigne, cu localizări peribucale, este suficientă asigurarea unor condiţii de igienă şi mai ales de alimentaţie adecvate (furaje moi şi de bună calitate etc.) pentru a uşura vindecarea.

În cazul formelor evolutive maligne (mai grave, complicate), peribucale şi bucale, se poate institui un tratament local, ce constă în îndepărtarea crustelor şi aplicarea de albastru de metilen 2%, violet de genţiana sau spray cu teramicină, timp de 3-5 zile.

În localizările podale, după o toaletă mecanică, se recomandă asepsie sau spray-uri cu antibiotice. De asemenea, se pot folosi antibioticele şi sulfamidele sub formă de unguente. Concomitent se vor asigura condiţii optime de igienă.
--------------------------------------------------------------------------------


Acest subiect poate fi găsit aici: http://forum.softpedia.com/topic/545630-cresterea-caprelor/unread/
Răspunde   Raportează
euromustang (acum 1 an)  
Buna ziua tuturor crescatorilor de oi si capre.
Euro Mustang avand in promovare produsele ca atare pe tot teritoriul romaniei , va face o promotie la pret de depozit la toata gama de produse .
Mai multe informatii telefonic sau pe e-mail.
In speranta unei colaborari , indiferent unde in Romania , va dorim o zi buna.
Răspunde   Raportează
dandinbucovina (acum 1 an)  
mitrutdan67.@yahoo.com,daca se poate dl.Marcos a-si dori si eu schema de tratament pentru capre.Vamultumesc,o zi placuta.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
Nea DANE CITESTE MAI JOS CA AI TRATAMEMTELE PE LUNI TOATE 4 OBLIGATORII
Răspunde   Raportează
euromustang (acum 1 an)  
EuroMustang S.R.L. unic distribuitor , promoveaza , comercializeaza si distribuie in Romania produsele producatorului italian Eurofiocchi unic producator de hrana multivitaminizata ( NoN OGM ) pentru animale -sub forma de fulgi.
Producătorul este implicat zilnic în realizarea unui standard de calitate tot mai mare a acestor produse care nu sunt simple amestecuri de cereale, legume şi leguminoase, dar o hrană capabilă să satisfacă cu măsură aportul vitaminizat şi mineralizat asigurând exigenţele nutritive la toate animalele:
Hrana multivitaminizata (NoN OGM): Linia Cai-intarcare-reproducere-activitate-competitie; Linia Bovine de carne , intarcare ingrasare finisare ; Vaci in lactatie; Linia Ovine caprine; Linia Porcine; Linia Iepuri;
Răspunde   Raportează
nutzu (acum 1 an)  
nutzu_06@yahoo.com a-si dori si eu schema de tratament obligatoriu pentru capre si iezi. Va multumesc!
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 an)  
LE AVETI MAI JOS,NU TREBUIE DECIT SA LE COPIATI PE UN CARNETEL,CA DOAR NU MERGEI CU, CALCULATORUL LA GRAJD SA FACETI TRATAMENTUL?AM GUMIT SANT MAI JOS PE ACCEASTA PAGINA ,UN AN NOU SI FATARI USOARE SA AVETI
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.