SunPhoto
marcos
849 poze   214191 vizite
Albume
Caini rasa CIOBANESC MIORITIC
Caini rasa MALINOIS
cainii familiei
CAPRE
   1-CAPRE ALPINA FRANCEZA
      1-Grasuta n ian 2014
      2-Negruta n 12 iulie 2012-vanduta Cumpana
      3-Cerasela n mai 2014
   2-CAPRE ANGLONUBIENE matca
      1-Cora n 15 feb 2013
      2-Matumba n 10 ian 2011
      3-venus w
      4-Serena w
      5-Doina
      6 Tap Cezar
         7-Tap Negrila
      Vanzari 2015-anglonubiene
   3-CAPRE BUENDER STRAHLENZIEGE-Se vinde tot lotul-1100 euro
      1-Jana n 9 octb 2010-de vanzare
      2-Geta n 5 mart 2014-de vanzare
      3-Veta n 19 mart 2014-gestanta
      5-Malaca n 12dec 2010-de vanzare
      Vanzari 2015-buender strah
   4-CAPRE F1 SANNEN X ANGLONUBIAN matca
      1-Gina n 15 15 ian 2013
      2-Regina n in 11 iun 2013
      3-Margareta n 6 ian 2014
      4-Dalmatiana n in 1 ian 2014
      5-Thereza n 2 ian 2014
      6-Bella n 1 mart 2014
      7- Tap Cerbu n 25 iunie 2013-de vanzare 400 EURO
      Albinuta n feb 2014 vanduta la Tulcea
      Andrea 5 ian 2014 vanduta la Iasi
      Roscata n mart 2014-vanduta George-Cobadin
      Vanzari 2015-mets angb x sannen
   5-CAPRE SANNEN matca
      1-Bunicuta n 5 iunie 2010
      2 Rodica n 1 octb 2012
      3-Laura n 2 ian 2014
      4 Giulia n 10 ian 2014
      5 Linda n 29 dec 2013
      6-Mulatra n 11 nov 2013
      9- Tap-Yeti
      Vanzari 2015-sannen
   6-LAPTE DE CAPRA
   PASUNE
      Pasune si tarla lucerna-2 ha linga gospodaria noastra capre 2014
   VANZARI CAPRE TAPI IEZI si PORCI 2015
   VANZARI IEZI-tapisori 2013
Capre la pascut linga gospodaria noastra
CONSTRUCTII NOI 2012 2013
   Adapost maternitate crestere iedute
   Gardul construit in febr 2013
CONTACT MARIAN CIRNU
DE VANZARE-LACUL LUMINITA
   LACUL NOSTRU-2014-LUCRARI
Extindere cotete gaini
FAMILIA CIRNU M si M
Fanar-ocbr 2013
fructe de padure
Gaini outoare
Gradina de zarzavat-2015
HRANA pasari si animale
INDAGRA 2012
INDAGRA 2013
Investitii 2010 adaposturi pasari
Investitii 2012 magazie furaje
INVESTITII 2012-lacul LUMINITA
LAPTE CAPRA-BENEFICII
Livada noastra
   Cultura de Mur
   Cultura de zmeur
   Primavara 2015-taieri pomi
Lucrari de amenajare a fermei
OASPETI LA FERMA
Parcul nostru
Pasarile pt oua si carne
PASTRARE LAPTE DE CAPRA
   Laptele de capra
   Preparare brinza de capra
      Prepararea saramurii pt brinza de capra
PENTRU TOTI CONTESTATARII MEI
Pestii prinsi in lacul Luminita in 2011
PORCI
   Porci rasa VIETNAMEZI
      Porci vietnamezi- linie noua
      Vand purcei vietnamezi
   Porci rasa PIC
   Porci rasa DUROC
      Scroafe Duroc-de vanzare
   Porci- vieri de vanzaree
   PURCEI SUGARI 2014
      INTARCAREA PURCEILOR
         Scoafe Duroc
   SCROAFE DE REPRODUCTIE
      SCROAFE reproductie rasa PIC- Duroc -Pietrain
         1- PIC-Maricica-se vinde
         2-PIC-Corina-se vinde
         3-DUROC-Raluca-se vinde
         4-PIETRAIN-Dooly-se vinde
TRATAMENTE CAPRE
   TRATAMENTE IEZI SI MIEI

TRATAMENTE CAPRE

Vaccinuri-rubrica realizata cu ajutorul d-nei dr IRINA TOPOLEANU-Caprirom -febr 2013
În această perioadă, efectivele de caprine sunt expuse riscului mai multor boli infecţioase. Am stat de vorbă pe această temă cu doamna doctor Irina Topoleanu, medic veterinar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Capre din România.
Principalele boli infecţioase cu etiologie bacteriană la care sunt expuse caprinele în această perioadă a anului sunt: chlamidioza sau avortul chlamidian, salmoneloza sau avortul salmonelic, agalaxia contagioasă sau răsfugul alb, mamita gangrenoasă sau răsfugul negru, anaerobiozele (dizenteria anaerobă a iezilor, enterotoxiemia anaerobă a caprelor) produse de bacterii din genul Clostridium spp., pleuropneumonia contagioasă a caprelor, pasteureloza, actinobaciloza, avortul campylobacterian. Acestea pot fi prevenite printr-o serie de măsuri, în funcţie de rezistenţa pe care o manifestă boala:
prin măsuri generale de profilaxie;
prin măsuri de profilaxiespecifică (vaccinare);
prin măsuri de combatere (terapeutice),atunci când măsurile generale de profilaxie şi cele de profilaxie specifică nu dau rezultatele scontate şi, prin urmare, boala apare în efectiv.

Clamidioza este o boală infecţioasă produsă de Chlamydia psittaci, care determină cele mai multe avorturi la capre după a 90-a zi de gestaţie, iar semnele clinice ale bolii sunt: pneumonia, cheratoconjunctivita, poliartritele şi febra. Chlamydia se localizează în tractul intestinal, iar în timpul gestaţiei va afecta cotiledoanele placentei. Purtătorii bolii sunt porumbeii şi vrăbiile, însă un mare rol în transmiterea la animale îl au insectele, mai ales căpuşele. În focarele de avort chlamidian se instituie carantina, iar caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotic cu spectru larg de acţiune (tetraciclinele). Femelele gestante din efectivul contaminat sunt supuse unui tratament individual de necesitate cu antibiotice.

Salmoneloza este o boală infecţioasă sporadico-enzootică, produsă de germeni din genul Salmonella. Apariţia bolii este influenţată de condiţiile de alimentaţie şi zooigienă neconforme (frig, umezeală etc.). Afectează animalele adulte, dar şi iezii. Caprele gestante se pot infecta cu Salmonella abortus, care induce o boală abortigenă gravă, avortul producându-se în luna a 4-a sau a 5-a de gestaţie. Avortul este precedat de unele semne generale ca febră, nelinişte, inapetenţă, scurgeri vaginale şi este urmat uneori de retenţii placentare şi metrite. Uneori, gestaţia poate fi dusă la termen, dar iezii sunt neviabili şi mor în primele 15 zile de viaţă. Infecţia iezilor cu Salmonella enteritis se traduce simptomatologic prin tulburări digestive (diaree), sindrom febril, uneori bronhopneumonie. Caprele care au avortat se izolează şi se tratează cu antibiotice cu spectru larg, iar la restul femelelor se pot administra, profilactic, antibiotice în furaje sau vor fi tratate injectabil cu antibiotice cu acţiune prelungită. Iezii se izolează şi se tratatează cu sulfamide sau antibiotice din grupa celor cu spectru larg. Profilaxia bolii se realizează prin măsuri generale, accentul punându-se pe asigurarea condiţiilor corespunzătoare de zooigienă şi a raţiilor alimentare echilibrate. Imunoprofilaxia se poate face cu un vaccin preparat dintr-o tulpină inactivată de S. abortus ovis (Salmovin) în a 2-a şi a 3-a lună de gestaţie.

Agalaxia contagioasă (răsfugul alb) produsă de Mycoplasma agalactiae este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, specifică oilor şi caprelor. Se caracterizează prin mamite, scăderea sau oprirea secreţiei de lapte, artrite şi cheratoconjunctivite. Aspectul laptelui este vâscos, culoarea - verzuie sau gălbuie, se coagulează la fierbere. Tratamentul este în general ineficient şi din această cauză singura măsură de prevenire este vaccinarea caprelor gestante în a doua perioadă de gestaţie (lunile 3-4) cu produsele Agalaxin sau Agavac.

Mamita gangrenoasă (răsfugul negru), produsă de Staphiloccocus aureus, este o boală infecţioasă gravă, deseori mortală, care afectează caprele în lactaţie, caracterizată prin tulburări generale, modificări calitative şi cantitative ale laptelui, consecutiv gangrenei glandei mamare. Pronosticul este grav, întrucât 50% din cazuri sfârşesc prin moarte, iar cele care se vindecă devin neeconomice. Prevenirea prin vaccinare (produsul Mamivac) scade semnificativ şansele de apariţie a bolii şi, de asemenea, este foarte importantă igiena mulsului.

Anaerobiozele sunt un grup de 8 boli infecţioase produse de bacterii din genul Clostridium spp. (enterotoxiemia adultelor, nefropulpita enterotoxiemică, dizenteria bacilară la tineret, enterita hemoragică la miei şi iezi, hepatita necrotică, edem malign, gangrena gazoasă şi tetanosul), cu evoluţie extrem de rapidă şi gravă, provocând pierderi însemnate. Aceste bacterii pot afecta sistemul nervos, digestiv şi renal, adesea cu sfârşit letal. Tratamentul trebuie aplicat precoce, însă de cele mai multe ori este ineficient. Vaccinarea turmelor de capre oferă rezultate optime. Vaccinarea caprelor gestante în lunile 1-3 asigură imunizarea pasivă a iezilor împotriva dizenteriei anaerobe determinate de Clostridium perfringens. Există diferite preparate destinate imunizării contra diferitelor tipuri de bacterii din genul Clostridium, în funcţie de firma producătoare: Rompervac ABCD (Farmavet), Heptavac (Intervet), Coglavac (CEVA).

Pleuropneumonia contagioasă a caprelor este o boală contagioasă caracterizată prin sindrom de febră, afecţiuni pulmonare (tuse, jetaj), datorate unor leziuni specifice pulmonare cu aspect fibrinos, determinate de Mycoplasma mycoides subsp. mycoides. Are adesea o evoluţie cronică la tineretul caprin, ceea ce duce la slăbire progresivă, până la cahexie. Tratamentul este în general ineficient, dar se pot încerca derivaţi de streptomicină. Prevenirea bolii se realizează prin măsurile nespecifice asociate alimentaţiei şi condiţiilor de întreţinere a caprelor.

Pasteureloza este o boală manifestată prin bronhopneumonie ca simptom principal, produsă de Pasteurella multocida, şi care afectează toate categoriile de caprine. La iezi apar mai ales formele acute, respiraţie dispneică, jetaj, tuse, rigiditate, în timp ce la adulţi, pe lângă semenele respiratorii, apar artrite, mamite, avorturi, edeme, abcese. Măsurile generale de prevenţie vizează respectarea regulilor de igienă, alimentaţie raţională, evitarea supraaglomerărilor. În cazul apariţiei îmbolnăvirilor, se izolează animalele bolnave şi se instituie tratament cu antibiotice de tipul penicilinelor.

Actinobaciloza are ca agent etiologic un germen infecţios numit Actinobacillus ligniersii, care determină apariţia unor abcese în ţesutul conjunctiv subcutanat, mai ales în zona capului şi a gâtului. De asemenea, poate apărea o mastită actinobacilară, cu prezenţa de abcese moi, fluctuante, ce conţin puroi alb-gălbui. Această boală poate fi confundată cu limfadenita cazeoasă (Corynebacterium pseudotuberculosis), care afectează şi sistemul limfonodal, iar nodulii au conţinut cazeos şi nu fluid-purulent. Tratamentul în ambele cazuri constă în aplicaţii locale de soluţii iodate şi tratament general cu antibiotice (peniciline). Profilactic, se recomadă evitarea factorilor ce pot cauza leziuni la nivel bucal şi cutanat.

Campylobacteriozele sunt
provocate de Campylobacter fetus sau C. jejuni, întâlnit mai mult la oi decât la capre. Ca semne, la peste 30 la sută din iezii avortaţi se pot observa necroze ale ficatului. Placenta este adesea edemaţiată şi se produce necroza cotiledoanelor. În unele cazuri poate să apară şi diareea. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor din grupa antibioticelor cu spectru larg, din grupa tetraciclinelor.


De preferat - Între 20 nov şi 15 dec se vaccinează împotriva a 8 anaerobioze (inclusiv Tetanosul) cu rapel după 4-6 săptămâni (la animalele nevaccinate anterior) apoi anual.

Recomandat - Între 15 dec şi 15 ian, vaccinarea împotriva agalaxiei contagioase ovine (răsfugul alb) cu AGALAXIN Romvac ( urmat de rapel după 15 zile la animalele nevaccinate anterior), 1ml/animal subcutanat indiferet de talia animalului.
Între 01 ian şi 15 ian se face vaccinarea împotriva mamitei gangrenoase (răsfugul negru) cu AGALAXIN FORTE (vaccin contra ambelor forme de răsfug: agalaxia contagioasă si mamita gangrenoasă - va fi lansat în viitorul apropiat)

Vaccinarea contra antraxului se face de obicei primăvara (aprilie) cu CARBOROMVAC-I (caprine peste 2 luni 0,1ml, ovine peste 2 luni 0,2ml, subcutanat). Se poatre încerca mutarea în toamnă a vaccinării, pentru a limita scăderea lactaţiei postvaccinal.
Opţional se mai poate face şi vaccinarea împotriva avortului salmonelic, mai ales în efectivele unde a evoluat boala.

Deparazitări

La intrarea în stabulaţie, toamna, în timpul gestaţiei se face deparazitarea internă cu derivaţi de benzimidazoli: ROMBENDAZOL 10% (1ml/10 kg greutate vie repeta după 24 de ore) sau ROMFENBENDAZOL (2,5ml/50 kg greutate vie) sau injectabil cu LEVAMISOL, 1ml/10 kg, subcutanat.
La ieşirea din stabulaţie, după fătare, se administrează ROMAVERMECTIN PLUS – 1ml/50 kg greutate vie, subcutanat.

Pe timpul păşunatului deparazitarea internă la oile şi caprele adulte se face la nevoie, dictată de rezultatele examenului coproparazitologic, cu recomandarea ca intervalul dintre deparazitări succesive să nu depăşească 3 luni. În cazul apariţiei fasciolozei (gălbează) se recomandă administrarea produsului FASCIOCID - 1ml/10 kg greutate vie, (triclabendazol, singurul produs care are efect trematodocid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a fasciolelor: ouă, forma tânără, forma adultă). În cazul infestaţiilor masive se recomandă repetarea după 48 de ore.

Deparazitarea externă la oi (tratamentul pentru râie) se poate face prin îmbăiere, aplicaţii de soluţii Pour-on sau injectabil). Tratamentul se face între 15 mai şi 15 iunie. În cazul îmbăierilor se fac obligatoriu două îmbăieri la interval de 7 zile cu ROMPARASECT FORTE. Dacă se face injectabil, tratamentul se poate face cu IVERMECTINE - (ROMIVERMECTINĂ :1ml/50 kg greutate vie, subcutanat, cu repetare la 7 zile).
Tratamente efectuate la miei şi iezi

După fătare, în primele două săptămâni se admi­nistrează preventiv VITAMINA E şi SELENIU (ROMSELEVIT injectabil - 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat sau alte produse buvabile).

Deparazitarea internă se face pentru moniezioză (panglică) cu albendazol (ROMBENDAZOL‑10%, ROMBENDAZOL PLUS) sau fenbendazol (ROMFENBENDAZOL) la vârsta de 6-8 săptămâni, minim două administrări, la interval de 4 săptămâni. La nevoie deparazitările menţionate mai sus pot fi urmate de vitaminoterapie cu VITAMINA AD3E injectabil (2-5ml/miel sau buvabil 2-3ml /miel) sau COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1ml/10 kg greutate vie/zi, 3-5 zile periodic). [modifică]

factori nocivi periculosi pentru capre-UMEZEALA si CURENTUL.Este necesar un termometru in fiecare adapost ,cand temperature scade sub 7 grade C,interveniti cu un ventilator de aer cald mai ales in perioada fatarilor,ganditiva ca iezii vin din mediu umed de 38 grade C,uzi in 5 grade-va dati seama ce soc primesc?eu dupa ce ii linge capra un pic ii sterg cu un prosop curat apoi cu o aeroterma mica de baie [sant in comert la 20-35 lei] ii usuc bine si ii dau la supt,nu am avut problem cu iezii din acest punct de vedere-frigu[[marcos]]

Bolile infecţioase de natură virală

Ectima contagioasă este o boală infectocontagioasă de natură virală (virus din familia Poxviridae) ce afectează tineretul caprin, producând pierderi, prin nerealizarea sporului în greutate, prin mortalitate. Boala are caracter sezonier, fiind mai frecvent semnalată la sfârşitul verii (lunile iulie-august). Clinic, se poate observa erupţia, pe tegumentul buzelor, a unor vezicule care se sparg rapid, lăsând în loc cruste maronii-negricioase, care se rup uşor şi care sângerează, erupţii pe tegumentul mamelonar, care prin suprainfecţii produc mamite, şi la extremităţile membrelor (pot apărea pododermatite). Tratamentul în erupţiile peribucale, mamare şi podale constă în aplicaţii locale de soluţii antiseptice (albastrul de metil 1%), unguente cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile bacteriene. Există şi un vaccin (viu liofilizat) care poate fi folosit pentru prevenirea apariţiei bolii la iezii sănătoşi.

Artrita encefalita caprină este o boală virală produsă de un lentivirus din familia Retroviridae, cu o evoluţie cronică şi ireversibilă. Afecţiunea se transmite prin colostru, lapte, aerosoli şi sânge. Morbiditatea este crescută, putând ajunge până la 85%, în timp ce mortalitatea este redusă la 2-5% din efectivul afectat. Manifestarea bolii constă în inflamaţii articulare, durere, rigiditate, postură anormală, pierdere în greutate, pareze, paralizii, mai ales la tineret. În general, în România se aplică măsuri de profilaxie nespecifică, ce vizează dezinfecţia aparatelor de muls şi igiena mulsului, în timp ce în ţările cu incidenţă crescută a acestei boli se practică imunoprofilaxia specifică. Boala limbii albastre (Blue-tongue) sau febra catarală malignă este o maladie virală necontagioasă, produsă de virusul Bluetongue din genul Orbivirus, transmisă de insectele din genul Culicoides. Semnele bolii constă în hipersalivaţie, edem bucal şi cianoza limbii, de unde şi aspectul de „limbă albastră”, respiraţie stertoroasă. Nu există un tratament eficient care să combată această boală, singurele măsuri fiind carantina şi vaccinarea de necesitate cu tulpini virale specifice. Măsurile nespecifice de prevenire se bazează pe controlul vectorilor (ţânţarii), care au un rol foarte important în transmiterea acestei boli.

Febra aftoasă este cea mai contagioasă maladie virală întâlnită în general la rumegătoare. Este produsă de un virus din familia Picornaviridae, care acţionează prin ARN-ul viral asupra codului genetic celular. Se transmite prin contactul cu secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus. Simptomatologia bolii este reprezentată de stare febrilă, inapetenţă, ptialism, inflamaţia mucoasei bucale, cu apariţia de vezicule şi ulterior a unor ulceraţii caracteristice. Aceste leziuni pot fi prezente şi la nivelul ugerului şi în regiunea copitei. În funcţie de forma evolutivă a bolii (supraacut, acut, subacut), precum şi de categoria de vârstă afectată de starea de întreţinere, mortalitatea poate varia de la 5 la 85-90%. În România, această boală este carantinabilă de gradul I, din cauza caracterului foarte crescut de răspândire a bolii şi a pierderilor consecutive, iar măsurile care se pot lua în caz de apariţie a bolii vizează eliminarea întregului efectiv afectat (culling).

Bolile parazitare interne

Coccidioza iezilor este o protozooză, provocată de sporozoare din genul Eimeria. Afectează iezii de 1-4 luni, la care apare diareea hemoragică, lipsa poftei de mâncare, adinamie, deshidratare. Evoluţia este spre hipotrepsie şi anemie. Curativ, tratamentul se bazează pe sulfonamide (Sulfaquinoxalina), iar chimioprofilactic, cu anticoccidiostatice.

Toxoplasmoza este o zoonoză cu o mare putere de răspândire, produsă de protozorul numit Toxoplasma gondii. Semnele clinice sunt şterse, caprele comportându-se normal înainte de avort. Fetuşii sunt mumificaţi. După o invazie iniţială în intestinul subţire, organismul T. gondii ajunge în muşchi, în creier şi în ficat, prin sânge, unde parazitul rămâne închistat câteva luni sau pentru toată viaţa animalului. Un mare rol în transmitere îl au pisicile, care se infestează de la păsări sau de la rozătoare şi ulterior elimină oocite prin fecale, contaminând hrana sau apa consumată de capre. Administrarea profilactică a preparatelor gen Toxovax înainte de montă limitează avorturile şi reduce pierderea mieilor datorată toxoplasmozei. Vaccinarea se realizează la 3 săptămâni de la inseminarea artificială sau ovulaţie şi în unele cazuri la femelele gestante.

Helmintozele sunt boli produse de trematode (Fascioloza sau gălbeaza mare, Dicrocelioza, Paramfistomonoza), cestode (Moniezioza, Cenuroza sau capiala, echinococcoza) şi nematode (strongilatoze gastrointestinale, dictiocauloza). Toate aceste parazitoze apar în general în vară-toamnă şi au în comun consecinţe precum anemia, adinamia, slăbire. Fiecare dintre paraziţii enumeraţi au localizări în diverse ţesuturi şi organe, tabloul clinic fiind polimorf.

Cea mai mare incidenţă o au:
- Fascioloza (Fasciola hepatică) apare după consum de furaje mucegăite, după păşunatul pe terenuri umede cu biotopi de gasteropode şi evolează adesea cronic, cu sindrom de miastenie, slăbire, edeme. Certitudinea acestei parazitoze se face prin examen ovohelmintoscopic al fecalelor, iar pentru tratament se utilizează Douvistome.
- Dicrocelioza (Dicrocelium lanceolatum) se manifestă prin slăbire, scăderea producţiei de lapte, leziuni interne hepatice, iar confirmarea diagnosticului se face prin examen helmintoscopic al fecalelor. Profilactic, se fac dehelmintizări periodice, mai ales primăvara, înainte de ieşirea la păşune, şi toamna, înainte de intrarea în stabulaţie, cu produse specifice. Curativ, se utilizează derivaţii benzimidazolici (Albendazol).
- Moniezioza (Moniezia expansa) sau panglica iezilor afectează mai ales tineretul până la 1 an şi provoacă tulburări intestinale şi nervoase. Are o evoluţie lungă, ceea ce duce la cahexia animalului. Profilaxia constă în dehelmintizarea caprelor adulte, purtătoare de tenii, atât primăvara, cât şi toamna.
- Gastroenterita vierminoasă sau trichostrongiloidoza caprelor este o parazitoză produsă de Haemonchus contortus, Ostertagia circumcincta, Trichostrongylus axei, T. Colubriformis, Nematodirus spathiger. Tulburările digestive cu diaree urât mirositoare sunt semne ale parazitozei, însă examenul coproscopic confirmă diagnosticul. Terapia constă în medicaţie antidiareică şi antihelmintică cu spectru larg (ivermectine).
- Strongiloza pulmonară produsă de viermi rotunzi denumiţi Dyctiocaulus apare mai ales în anii ploioşi. Semnele clinice sunt evidente la tineret, şi anume: diaree urât mirositoare, sete exagerată, urmată de tuse chintoasă seacă şi respiraţie accelerată. Tratamentul se bazează pe derivaţii benzimidazolici la tot efectivul de capre.

Boli parazitare externe

Parazitozele externe sunt reprezentate de scabie, miază, malofagoză, ectoparazitismul cu pulicide. Scabia sau râia poate fi sarcoptică (Sarcoptes scabiei) sau râia capului, râia psoroptică sau râia corpului (Psoroptes communis) şi râia corioptică sau râia picioarelor (Chorioptes ovis). Semnele comune sunt pruritul, depilaţiile zonale, papule şi vezile locale şi cruste. Pentru prevenire şi terapie se fac îmbăieri cu soluţii antiscabioase de genul Diazinolului.

Miaza cutanată apare mai ales vara şi toamna şi se manifestă prin eroziuni şi plăgi cutanate produse de formele larvare ale unor diptere din familia Tachinidae. Are evoluţie enzootică, mai ales la tineret după codotomie şi afectează mai ales rasele ameliorate. Pielea prezintă plăgi, cu secreţii abundente în care se pot observa larvele mobile. Tratamentul constă în aspersarea plagilor cu Diazinon 0,2- 0,5% spray-uri cu antibiotice timp de 3-4 zile. În miazele prepuţiale şi vulvo-vaginale se fac spălături locale cu soluţii de Neguvon, apoi unguent sulfamidat. Profilactic, se recomandă igienizarea spaţiilor şi a saivanelor.

Ectoparazitoza dată de purici se combate prin aspersiuni în adăposturi cu soluţii gen Lindavet, Clorofos, şi bineînţeles deparazitarea animalelor.

Boli de nutriţie şi metabolism

Alcaloza ruminală este determinată de furajele bogate în proteine din raţia caprelor, care conduc la creşterea pH-ului ruminal şi hipermotricitate intestinală, diaree, tetanii. Terapia constă în reechilibrarea raţiilor şi scoaterea furajelor bogate în proteine, acidifierea ruminală cu soluţie de acid acetic, acid propionic, metionină.

Acidoza ruminală este o indigestie acută a prestomacelor, care apare după administrarea unei raţii hiperglucidice. Simptomatologia este de natură nervoasă (bruxism, tremurături), deshidratare, scăderea producţiei de lapte, cetoză. Spre deosebire de alcaloză, acidoza este o urgenţă medicală, moartea survenind în 24 de ore de la debutul bolii în stadiul acut. Tratamentul constă în administrarea orală de substanţe antiacide (bicarbonat de sodiu) şi antibiotice.

Toxiemia de gestaţie, denumită şi acetonemia caprelor, are o pluralitate de manifestări anatomo-clinice ca urmare a complexităţii factorilor etiologici care induc această afecţiune. Apare mai ales la caprele peste 4 ani şi la rase ameliorate, la gestaţiile duble sau triple. De asemenea, boala nu apare la păşune, ci este mai ales o afecţiune a stabulaţiei şi apare în cea de-a doua parte a perioadei gestaţionale. Se manifestă prin paralizii sau pareze, eclamsia antepartum, imobilitate, bruxism, opistotonus (capul pe spate). Tratamentul este dietetic, cu administrarea de fierturi de sfeclă, morcovi, melasă etc., şi injectabil, cu seruri glucozate hipertonice şi vitamina E şi A.

Ataxia enzootică a iezilor reprezintă o afecţiune cauzată de hipocuproză şi lipsa de fier, mangan, iod. Iezii sunt slabi, mici, cu semne nervoase şi hidrocefalie. Cu cât tratamentele sunt aplicate mai precoce, cu atât recuperarea poate fi posibilă.

Avorturile secundare unor afecţiuni cu etiologie diversă: alimentaţie dezechilibrată energetic şi proteic; tratamente cu albendazol, cu lavamisol, cu steroizi, cu prostaglandine etc.; parazitism; stres indus de îngheţ, de câini, de supraaglomerare etc.; deficienţe în asigurarea unor minerale, precum iodul, manganul şi cuprul (sursele de apă şi de hrană pot conţine în exces sulf, fier, zinc sau molibden, acestea reducând disponibilitatea absorbţiei cuprului). Alţi factori de natură noninfecţioasă sunt generaţi de neasigurarea bulgărilor de sare pentru lins, de hrănirea cu plante care au acumulat substanţe toxice (nitraţi şi nitriţi) şi de suprafertilizarea în perioada vegetativă (fân de trifoi sau paie de ovăz, sorg, floarea-soarelui etc.).

Sfatul medicului

Principalele acţiuni sanitar-veterinare de profilaxie specifică la capre în România:
•Vaccinarea anticărbunoasă (contra antraxului) se efectuează primăvara, înainte de ieşirea la păşunat, o singură dată pe an sau cu rapel la 6 luni.
•Vaccinarea antiagalactică la caprele gestante în ultimele 3 luni de gestaţie (nu în ultima lună), iar în cazul evoluţiei bolii în teritoriu se vaccinează şi tineretul, şi masculii.
•Tratamente profilactice coccidiostatice la iezii tineri de 1-4 luni, cu administrarea în furaj a unor preparate pe bază de sulfonamide (Sulfacoccidin).
•Dehelmintizarea pentru combaterea parazitozelor se face de două ori pe an, înainte de scoaterea la păşune şi înainte de intrarea în stabulaţie. Se recomandă soluţii gen Rombendazol 2,5% sau cu ivermectine.
•Îmbăierea antiscabioasă se efectuează de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi are efect şi asupra miazelor şi insectelor diverse. Se foloseste Romparasect, Scabizol.
CAPRIROM-dr IRINA TOPOLEANU
Comments
Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii, mesaje pentru acest album:
Nume:

Mesaj:Acesta este un comentariu public care va fi afişat pe această pagină. Pentru a trimite un mesaj privat, foloseşte funcţia "Trimite Mesaj" din partea de sus a paginii.Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate

anonim
dana barbu (acum 1 zi)  
Sunt foarte necajita .Ieri mi-a murit o capra saanen dupa ce a fatat trei iezi din care doi morti.Dupa fatare nu s-a mai ridicat si a doua zi murit si nimeni nu stie de ce.Acum incercam sa salvam iedutul cu lapte de vaca.Am o caprita si trei tapi cu care nu stiu ce o sa facem pentru ca nu putem sa-i taiem
Le cresteam pentru placerea noastra si acum suferim ingrozitor
Răspunde   Raportează
anonim
daniel (acum 1 zi)  
Buna.Am 30 de capre 20 normale si 10 anglo.Sunt fatate aproape toate,cele anglo au fatat mai tarziu,de cand au fatat ele am o problema foarte grava cu iezi au facut un fel de ciperca pe gingie si sa unflat rau partea de jos maxilarului si nu stiu ce sa le mai dau.Leam dat cu albastru de metilen 5 zile leam facut chiar antibiotic PANDROM 5 zile nimic poate chiar mai rau asi zice.Datim un sfat.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 zi)  
Nu am avut astfel de probleme si nu va pot da un sfat cautati un medic veterinar.
Răspunde   Raportează
anonim
cristina (acum 4 zile)  
Am un iedut pe care il hranesc cu biberonul,ii dau lapte praf luat de la farmacia veterinara si mai maninca si de pe cimp ,azinoape sa unflat,de ce si daca pot sa ii mai fac ceva.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 zile)  
probleme cu rumenul,a mancat multa verdeata,important este sa rumege,
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 1 săptămână)  
am scris ceva mesaje ieri pe nr de vodafon cind eram pe cimp, nu stiu daca le-ai primit. da, da, ce faci la capitolul incrucisari e bine, cantitate de la sannen si calitate de la anglonubian. de la anglonubian poate primesti si ceva rezistenta la boli, nu stiu daca doar la F1. inca odata da, cred ca mi-ai dat o tema. ce pot spune este ca murcieni mei sunt ok dar nu suporta ploaia deloc, orice ploicica cit de mica le pune pe tipat si e musai sa le adapostesc. inca nu am stina stabila pt a face adapost linga terenul da pasunat, asa ca e o problema daca ma apuca ploaia pe cimp. te salut cu drag.
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 1 săptămână)  
laptele inca nu sa zaurdit, dar aproape ca a intrcat, din 2-3 litri pe care ii luam anul trecut abia mai are juma de litru si asta la 3 saptamini de la fatare. ce i-mi poti spune si de rasa SHAMII
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
HABAR NU AM ,NICI NU AM INTILNIT ASA CEVA EU MERG DE ACUM PE SANNEN CU ANGLONUBIAN METISI DE PRIMA INCRUCISARE SI ATAT
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 1 săptămână)  
sa traiesti taicuta, am inceput sa string capre pentru a creea o stina (sa-mi cresc putin veniturile) caprele sunt din sat. una dintre capre are sfircurile invinetite si aproape ca a ramas fara lapte si capra dar si iedul au diaree. le-am dat enteroguard m dar fara rezultat. ce recomanzi taicuta?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
sfircuri ,tari invinetite fara lapte,dureroase pt capra la palpare,e posibil sa aiba rasfug negru-forma pacatoasa in care ii cad tatele si face puroi,trebuie izolata urgent iar iedu il dai la alta capra,totusi mai cere o parere,laptele muls este aproape ca zerul nu ?sa nu mulgi pe jos ca este periculos.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 săptămână)  
diaree-ceai de menta la greu de 3 ori/zi cate 1 cana pe gat
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
DIM FARM VETER ,TRECE DOAR PE LUCERNA O SAPT FARA CEREALE
Răspunde   Raportează
anonim
valerica (acum 2 săptămâni)  
pai cred ca iam dat mai mult de 300 gr, oricum nu rumega!
As putea sai dau vreun medicament care sa remedieze situatia? sau nu mai am ce ii face?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
PLIMBO USOR SI DAI CEIUL DE MENTA
Răspunde   Raportează
anonim
Valerica (acum 2 săptămâni)  
Multumesc
Răspunde   Raportează
anonim
Valerica (acum 2 săptămâni)  
am pus din nou mana pe burta ei si tind sa cred ca inca misca iedul, dar putin!
Ii dadeam graunte si fan zilnic, si ma gandesc ca grauntele or fi cauza, acum nu mai mananca nimic.
Oare o sa isi revina?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
DACA O VEDETI CA SE INTINDE FACETI URGENR UN CEAI DE MENTA DE 3 ORI PE ZI,MAINE LA FARMACIE VET -INDIGEST LUATI
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
DACA NU RUMEGA S-AR PUTEA SA FIE O PROBLEMA DE HRANA ULTIMA LUNA DE GESTATIE NU AVEM VOIE SA DAM MAI MULT DE 300 GR CEREALE/ZI DE IADA GESTANTA SI 400 GR CEREALE DE CAPRA FATARE2-6
Răspunde   Raportează
anonim
valerica (acum 2 săptămâni)  
Buna seara domnu Marcos, am o capra este la prima fatare pana astazi misca iedul in ea, astazi insa de dimineata nu se mai putea tine pe picioare, nu mananca, este slabita, i sa umflat putin burta si pieptul(nu prea tare) iar in burta ei nu se mai simte nici o miscare.
Ce ar putea avea?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
nu ii mai da decat fin ,apa calduta si urmaresteo,nu ai ce face..
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 2 săptămâni)  
buna seara domnu marcos am inca o intrebare la dv dak puteti da ami da un rasp am o capra de i sa umflat fata e posibil sa aiba limba albastra dak stiti cum se manifesta de mancat mananca
]
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
posibil de la curent ,se mai umfla si la mine cate un pic uneori-faceti un antibiotic cateva zile
Răspunde   Raportează
anonim
radu (acum 2 săptămâni)  
Scuze sunt tot eu capra a fata ieri pe la ora 17 si a supt iezi noapte de la capra dar ieduta cea mica tot nu se ridica pe picioare
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
important este sa o tii la caldurica si sa suga des la mama-sa pana prinde putere
Răspunde   Raportează
anonim
radu (acum 2 săptămâni)  
Am o capra alba si a fatat 2 iezi dar cea de a doua inca nu sta pe picioare .Ce sa fac
Răspunde   Raportează
anonim
Roxana (acum 2 săptămâni)  
Buna seara .Am o capra la prima fatare cu doi iezi ,dar am descoperit ca jumatate din uger e tare si nu iese nimic.Am chemat veterinarul, a incercat sa desfunde dar nu a avut ce. Mi-a zis ca nu ar avea deloc canal mamar( o anomalie genetica zice el ) .Exista asa ceva? Cum pot rezolva problema asta?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 2 săptămâni)  
Poate fi o malformatie daca a confirmat-o un om cu studii medicale e clar,ale mele sunt doar tehnice si economice si nicidecum veterinare
Răspunde   Raportează
anonim
cata (acum 3 săptămâni)  
sa traiti am o problema cu caprele. inainte cu 5-7 zile de fatare incepa sa nu mai manance si si fata iezii mortii si acestii sunt umflatii, la altele mumifiati, sa sectionarea pieelii prezinta un fel de gelatina pee toata suprafata ei
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 3 săptămâni)  
sa traiesti ticuta. sunt din scornicesti olt, deja m-ai bagat in ceata ( MURCIANO NU RASA DE AMELIRAT). din nou ma spovedesc cu o istorie mica, am plecat in spania fierar betonist si am coborat din autocar caprar, (de aici dragostea mea pt rasa asta). problema este ca ce am eu si ce am vazut si la alti care au aceasta rasa e ca nu au pulpa (uger)asa ca cele de acolo. capritele mele (a doua fatare)nu sar de 2 litri la mulsoare, recunosc foarte gras, dar pina la 4-5 litri e cale lunga. asa ca de aici vine ideea ca daca bag un tap cu origini bune si gene de campioni produsi vor fi de calitate. da, dumneata poate i-mi vei spune ca selectia se va face in timp, ma gindeam la o accelerare. oricum astept si ma bazez pe sfaturile dumitale. multumesc si sa te tina seful cel mare sanatos, eu unul am mare nevoie de dumneata
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
Fane nu spun eu asta ,o spun specialistii ,doctorii in capre trei rase sunt cunoscute pt ameliorare,anglonubian,sannen si alpin frcz,adica vin cu surplus de lapte in descendenti.
Răspunde   Raportează
anonim
dani (acum 3 săptămâni)  
buna seara domu marcos ,am si io o rugaminte la dumneavoastra daca ma puteti ajuta si pe mine sa imi dati un sfat ce sa fac:am o capra trebuia sa fete pe data de 02.03.2015,astazi suntem in04.03.2015 am mers la ia sa vad daca nu a fatat era jos culcata si gemea de dureri si ulgeru era foarte incordat un era inflamat cand am pus mana pe el era pe cel inflamat ,capra a zbierat de dureri ,am mulso si a iesit cheaguri de lapte si avea un miros urat am muls de la ia 1,300de g si i-am administrat mastiject forte .ce ar fi bine sa fac in continuare pentru ea .astept sfatul dumneavoastra va multumesc foarte mult Dani
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 3 săptămâni)  
buna seara domnu marcos de acum cateva zile am probleme cu caprele au inceput sa slabiasca nu le mai tin picioarele le dor si nu mai mananca in 3 4 zile mor miau murit doua ce as putea sa le fac sa nu mai moara
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
Cel mai in masura este doctorul veterinar sa va dea un diagnostic dupa ce le va consulta ,eventual sa ia probe de fecale sau urina pt laborator,pot fi multe probleme incepand de la CAEV,pina la un microb puteric,sau o boala declansata din lipsa tratamentelot obligatorii,nimeni in lume nu va poate da un diagnostic de la distanta.
Răspunde   Raportează
anonim
florin (acum 3 săptămâni)  
bunaseara ,am un miel cu genunchi unflat spunetimi va rog ce sai dau.
Răspunde   Raportează
anonim
Boris (acum 3 săptămâni)  
Florine si eu am patit cu niste iezi tot asa si leam facut penstrep
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
PAI DACA NU STIM CE ARE EU CE SA VA SPUN?PE DEASUPRA NICI NU SUNT MEDIC DOAR AUTODIDACT IN CAPRE,CE VARTA ARE,IL DOARE NU IL DOARE CAND IL APASATI?DACA ESTE O ENTORSA SAU O RUPTURA,POATE FI O INFLAMATIE DE ALTA NATURA
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 3 săptămâni)  
multumesc din suflet pentru sfaturi, nu pot aprecia exact cind fata restul de capre, iedutele sunt oricum tarzii iar monta nu a putut fi controlata (incidentul cu tapul care a murit). au fost in ele 2 tapui dar ba ei mici si fara experienta, ba concurenta, ca mai multa lupta decat dragoste. am 30 de caprite acum sper sa nu mai fac FOAMEA de anul trecut si sa si pot aduce ceva mai bun in ele. o sa te intreb unde gasesc un tap bun, bun (o elita) de murcian dar sa fac 500 de euro ca eu cred ca unul adevarat sub bani astia nu gasesc. inca odata multumesc
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
FANE DE UNDE ESTI?PUNE NISTE POZE CU,CAPRELE TALE,RASA MURCIANO NU ESTE RASA DE AMELIORAT
Răspunde   Raportează
anonim
fane (acum 3 săptămâni)  
Sa traiesti taicuta, revin cu inca o solicitare in a ma indruma si a-mi da ceva sfaturi. acum ceva timp am intrebat care este intervalul de asteptare intre doua vaccinuri, nu mi-ai raspuns asa ca tacerea dumitale am traduso ca sa spun asa in trimeterea la rubrica tratamente. a rezultat o luna de zile, ok, azi se implinesc cele 30 de zile de la reapelul cu agalaxin forte. intrbare pot face COGLAVAX? o alta problema este ca unele au fatat, altele sunt in ultima faza. o sa ramin fara lapte daca fac vaccinul si la cele fatate? daca discutia ar fi fost intima (recunosteam) din prima, dar i-mi fac curaj si scriu chiar daca e public. nu am putut respecta strict calendarul cu tratamente petru ca dragul meu domn am trait anul trecut de din bani produsi de 15 capre, adica abia am existat financiar. am facut aceasta (spovedanie) in speranta ca vei fi mai blind cu mine. multumesc pentru intelegere
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
Fane,scuze an fost plecat dupa capre,au crescut solicitarile in ultimul timp asa ca am dat o tura pe AUSTRIA,COGLAVAXUL IL POTI FACE SI IN ULTIMA luna de gestatie dar se face o imunizare pasiva a iezilor daca ai stii fatarile ai face cu 2 sapt inainte de fatare ca sa imunizezi si iezii,la caprele fatate fa la 3 sapt de la fatare sa faci si la iezi
Răspunde   Raportează
anonim
adela (acum 4 săptămâni)  
Buna ziua ,am o oaie tigae sirbeasca, a fatat acum 2 zile si o parte de uger era infundata de tot .Sotul meu a bagat un ac sa desfunde ,dar laptele picura incontinu azi dimineata avea laptele brinzit in tita cu problema cealalta parte de pulpa este ok .2 zile i-am facut antibiotic .Oare pot salva ugerul?AJUTATI-MA VA ROG.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 3 săptămâni)  
mamita pe tata,ce mulgeti in ceva spaecial aruncati la wc,bacterii periculoase,mamita apare pt ca nu ati facut calendarul de vaccinari si nu mai merge asa .UNGETI CU MIBAZOL masaj sor de 3 ori pe zi cate 4-5 min,apoi mergeti si luati injectii de bagat pe tata,dupa ce puneti antibioticul in tata trageti de jos in su sa il inpingeti spre glanda mamara,deobicei se vindeca dar ramane o tata mai mica,acum mulgeti des tata sa o fortam un pic
Răspunde   Raportează
anonim
adela (acum 3 săptămâni)  
multumesc mult pentru ajutor
Răspunde   Raportează
anonim
bobes alexandru (acum 4 săptămâni)  
Dar ce are capra cand nu mananca si are diaree
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
sunt multiple cauze care duc spre diaree,cititi si dvs rubrica tratamente..
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
Caprirom Ancc a distribuit postarea publicată de Lapte de Capra.
8 ore ·

Lapte de Capra
Laptele de capră este un elixir pentru sănătatea copiilor și adulților, deopotrivă. Laptele de capră are gustul și compoziția cea mai apropiată de laptele matern, de aceea este preferat de copii, în defavoarea laptelui praf și a laptelui de vacă. Laptele de capră este dulce, gras și hrănitor și are proprietăți miraculoase pentru sănătatea noastră, poate și din cauză că aceste animale consumă foarte multă scoarță de copaci, sare, cătină, măceșe, în principiu, nu refuză nimic. Laptele de capră este mult mai sănătos și hrănitor față de laptele de vacă, având efecte din cele mai diverse. În primul rând, consumul de lapte de capră vă face mai optimiști, vă scapă de depresie, vă protejează organismul de boli, întărește sistemul imunitar, și este un aliat redutabil împotriva cancerului.

Cura cu lapte de capră

Puteți ține o cură cu lapte de capră fie preventiv, fie pentru tratarea sau stagnarea unor afecțiuni. O cură cu lapte de capră ține între 14 și 90 de zile. Beți zilnic câte două căni din acest elixir alb, laptele de capră, cât se poate de proaspăt. Copiii pot bea și ei zilnic lapte de capră, însă diluat cu lapte de vacă. Laptele de capră prezintă un risc mult mai scăzut pentru copiii ce nu au împlinit vârsta de 3 ani să facă alergii, în comparație cu laptele de vacă. De asemenea, pentru a fi mai plăcut la gust și mai benefic pentru sănătate, îl puteți amesteca cu miere de albine. Mai mult, laptele de capră rezistă până la trei zile în oale de lut. Și chiar dacă se prinde, își păstrează din calitățile și proprietățile tămăduitoare. Puteți consuma laptele crud, dacă știți sigur că acesta este de țară, de la animale sănătoase, sau pasteurizat, pentru a preveni eventualele infecții cu diverse bacterii. Laptele de capră conține foarte mult calciu, vitamina D, fosfor, riboflavină, potasiu, triptofan și proteine.

Ce putem preveni si trata consumând lapte de capră?

O mulțime de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave pot fi tratate prin cura cu lapte de capră. Laptele de capră fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în cazul anemiei, combate stările depresive, ajută la vindecarea organismului de TBC, stagnează cancerul în formă incipientă şi reglează nivelul hormonilor din organism.

Stagnează evoluția cancerului

Laptele de capră se poate consuma zilnic de către bolnavii de cancer, până la un litru în fiecare zi, în reprize scurte de până la trei zile, urmate de pauză.

Combate sterilitatea

Laptele de capră combate sterilitatea atât la femei cât și la bărbați. Se ține o cură de 49 de zile și se consumă câte o cană dimineața și una seara de lapte de capră în care se adaugă două linguri cu suc de năpraznic.

Tratează astmul

Laptele de capră elimină durerile de cap, reduce simptomele sindromului premenstrual și combate eficient depresia.

Stimulează imunitatea

Laptele de capră consumat împreună cu o linguriță de miere, în cure de câte o lună, stimulează imunitatea și protejează organismul de răceli și infecții ale aparatului respirator, precum și de bolile de plămâni.

Laptele de capră previne osteoporoza, hipertensiunea arterială și cancerul de colon.

De asemenea, este eficient în cure și diete de slăbit deoarece are un conținut scăzut de calorii.

Înainte de a urma o cură cu lapte de capră trebuie să consultați medicul dumneavoastră și să îi urmați sfaturile întocmai. Laptele de capră trebuie consumat cu prudență de către persoanele obeze, hipertensive sau care au probleme hepatice.
Răspunde   Raportează
Lauren (acum 4 săptămâni)  
Buna ziua , am niște oi si or început să moara din miei , aku 3 zile le am facut coglavax la miei 2 ml si la oi de o sapt si am facut agavac. Mieii la fătare au fost vaccinati cu selevit si aku sintomele lor au fost umflați la burta unii cu matele pline cu apa sau lichid,Altu cu ele pline de aer si roșii , fapt care stiu ca i din cauza anarobeozei, altu cu pieptul plin de apa ,mancarea este buna lucerna ținută la scut, le dau măcinat porumb ovaz un pic de soia si floare si f putina sare in amestec, apa proaspăta in fiecare zi, si asternut bun, nu au umezeala.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
LA OI INSPECIAL LA MIELUTE SE FACE UN SALVOMEL PRIN LUNA 2-3 DE GESTATIE,COGLAVAXUL PT 8 ANAEROBIOZE SE FACE CU RAPEL UNUL LA 6 SAT INAINTE DE FATARE APOI LA 2 SAPT PANA A FATA,E GREU SA VE DEA CINEVA UN VERDICT FARA SA VADA CADAVRU,DOCTORU CE SPUNE?
Răspunde   Raportează
Lauren (acum 4 săptămâni)  
Am facut la toate oile fatatoare toamna in Noiembrie salmovin dar fără repetare pt ca asa le fac in fiecare an.si doctoru spune ca s-ar putea să fie reacțiile adverse de la vaccin coglavax
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
Nici pe departe unde a citit el asa ceva,e prima oara cand aud asta si am stat de vorba cu multi specialisti
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 4 săptămâni)  
va multumesc mult sanatate multa domnule marcos
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
Asemenea va doresc.
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 4 săptămâni)  
60 de capre si injur de 40 de iezi k nu au fatat toate
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
CUMPARATI BOTUX SOL STICLA BAGATI IN APA ,PRINDETI O ZI FRUMOASA SI LE DATI CU O POMPITA DE LA PICIOARE IN SUS VEDETI CA SE PUN SI PE UGER
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 4 săptămâni)  
buna seara domnule marcos ce ziceti sa le fc de capuse si paduchi k au aparut pe camp capusele e bine de fc baie acuma as rasp
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
cite capre aveti?
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 4 săptămâni)  
va multumesc ptr sfaturi si mai tinem legatura nu puteti sa ami recomandati o crema buna va rog k stiti cum sunt astia recomanda ce au ei la farmacie
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
MIBAZOL,DACA AU FEBRA PE UGER,PAMANT GALBEN CU OTET
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 4 săptămâni)  
buna seara va multumesc ptr raspuns dar va mai intrb ceva nu va suparati are ceva dak le fc acum agalaxinu forte le am fc agavacu le am aproape toate fatate unele au lapte iar altele nau sunt aproape pe intarcate va rog frumos sa kare sunt ale trei tratamente va multumesc sanatate multa
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
NU E RECOMANDAT ACUM,CELE CU UGERUL TARE SA PRIMEASCA MASAJ DE 2-3 ORI PE ZI CU O CREMA ANTIBIOTICA
Răspunde   Raportează
anonim
stefania (acum 4 săptămâni)  
Buna ziua!am o capra care a fata de o luna nu prea are lapte.a facut 3 iezi.nu stiu de ce ii cade parul de pe cap.ea mananca bine este linistita.ii dau boabe de porumb,tarate de grau,trifoi si furaj combinat de la Purina.de ce ii cade parul?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
LIPSA MINERALE SI VITAMINE -SPER CA ATI FACUT O DEPARAZITARE EXTERNA.-BOTUX IN APA CALDUTA SI FRECATA BINE CAND E MAI CALD AFARA,APOI UN EVOMEC,DUPA 7 ZILE MULTIVITAMIN-7 ZILE CATE 7 ML/SUBCUTANAT,BLOCUL DE MINERALE SA NU LIPSEASCA
Răspunde   Raportează
anonim
ramona (acum 1 lună)  
buna ziua domnulr marcos am o nelamurire cu caprele knd fata li se inpietresc ugeru nu le am avut bolnave dar acu dupa fatare ce sa le fac de mamita as raspuns de la dv
Răspunde   Raportează
marcos (acum 4 săptămâni)  
Ramona trebuia sa Faci vreo 3 tratamente pana la mamita,eu ce sa va fac mai dragilor daca voi nu vreti sa va faceti timp 10 min pe luna sa cititi rubrica tratamente?atunci cand ai un animal ai si responsabilitati-ai mamita DACA AI UGERU PIETROI PT ca nu ai facut agalaxinu forte conform calendarului
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
sa traiti domnule marcos ce au iezi k ami mor dupa ce ai fata dupa o zi doua nu mai mamanca si zbeara incet
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
ionut ai facut vaccinurile?cele obligatorii?uitate pe tratamente,e greu sa iti dea cineva un verdict du unu la laborator DSV-insa trebuiesc facute tratamentele obligatorii
Răspunde   Raportează
anonim
robert (acum 1 lună)  
Sa traiti domnule Marcos,am o nelamurire,am niste iezi care hrie in piept si am mai auzit la capre ca le forfote in burta,au ceva?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
hiriit-raceala puternica,injectabil tilozina
Răspunde   Raportează
anonim
madalina (acum 1 lună)  
Pot sa le dau lapte praf de copii?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
nu stiu...
Răspunde   Raportează
anonim
madalina (acum 1 lună)  
Va roq frumos sa imi spuneti ce sa le dau la ieduti de mincare pentru ca nu au caprele lapte.de ce oare nu au?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
incercati sa le mulgeti pe uscat,1-2 min de 4-5 ori pe zi,dupa cateva zile va apare si laptele
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
primele 5 zile la un litru lapte,3 lingurite miere,un galbenus ou si 2 ml ad3e
Răspunde   Raportează
anonim
madalina (acum 1 lună)  
Mi-au fatat toate caprele pot sa le fac agalaxinul forte si ivermectinul?
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Pai acum le faci Madalina?cand trebuia facut?ia spune sa vad daca ai citit rubrica tratamente?faci coglavaxul acum cand fac iezii 3 sapt sa le faci si lor,agalaxinul la 8 zile dupa coglavax
Răspunde   Raportează
anonim
Ciprian (acum 1 lună)  
DL.Marcos spunetimi va rog ce sa fac am pana acu undeva la 170 fatate,dar aproximativ 10/15 capre sau montat din nou ce sa le fac sa nu se mai monteze multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
PAI Cipi CE MAI CAUTA TAPII IN CAPRE LA ORA ASTA?ESTI AMATOR?Lucrurile sunt clare dupa monta de toamna tapii se separa pt ca,creaza disconfort caprelor,apoi cum eviti consagvinizarea cu capre si iede la un loc cu tapii vechi?Cresterea caprei devine si la noi ca si afara o arta,daca nu, muncesti degeaba,ce efective de capre ai si cat lapte mulgi?
Răspunde   Raportează
anonim
stefania (acum 1 lună)  
Buna seara!Va multumesc pentru raspuns.noi suntem crescatori de animle dar la capre nu prea ne pricepem.va multumesc.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Murcienele nu merg la noi,incercati sa scapati de ele
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
va multumesc pt rasp si ce ziceti ce sa le fc ptr sa ai vina lapte sa le mai fc agalaxin forte dupa ce fata dati nr de tel dak vreti k eu va sun va salut
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
domnu marcos ami dati si mie un sfat bun unele capre nu au lapte la fatare ,iar altele sunt mai slabute le am fc agavacu la una ia albit ochi pe timpul toamnei miau intarcat de o tata ce boala ar avea va rog frumos ajutatima
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
IONUT AIA CU ALBITU OCHILOR ESTE O FORMA USOARA DE AGALAXIE-TREBUIE SA AI RABDARE ,VA TREBUI SA CITESTI CATALOGUL DE VACCINARE DE MAI SUS ACOLO ESTE TOTUL PE ETAPE,DACA NU AI FACUT VACCINURILE E GROASA,INAINTE DE A LUA CAPRELE TREBUIA SA TE DOCUMENTEZI,DACA MI-AI FI DAT UN TELEFON TI-AS FI PUTUT DA UNELE SFATURI...ACUM E TIRZIU...E POSIBIL SA AI CAPRE CU PROBLEME PE CARE PROBABIL VANZATORUL LE-A STIUT...
Răspunde   Raportează
anonim
stefania (acum 1 lună)  
Am inca o capra murciano granadina care atuncicand amcumparat caprele au spus ca este gestanta dar nu a fost.ugerul f mare atingea de jos.are o secretie incolora lipicioasa inloc de lapte.i_am administrat nantibiotic pe canal si am muls mai multe zile dar tot nu vine lapte.o tata este mare si una a ramas mai mica.se poate face ceva? Va multumesc .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Probabil are mamita pt ca nu s-au faut vaccinurile obligatorii in speta AGALAXINUL FORTE.Secretie este f periculoasa mulgati si aruncati la gunoi,ar trebui sa arate ca un zer usor imbrinzit,laptele s-ar putea sa vina in lactatia urmatoare,vedeti ca se mai foloseste tilozina injectabil
Răspunde   Raportează
anonim
stefania (acum 1 lună)  
Buna ziua!am o capra rasa murciano granadina care a fatat 3 iezi a avut 3 zile lapte dupa care nu mai are lapte.iezii ii hranesc cu lapte praf.ea mananca bine,o masez zilnic pe uger dar tot nu are lapte.
Răspunde   Raportează
anonim
stefania (acum 1 lună)  
Buna ziua! Medicul spune ca are un blocaj.a facut 2 injectii dup fatare,plus masaj la uger iar dupa o saptamna l_am chemat iar dupa ca amcitit la dumneavoastra despre bolile la capre si a facut injectii 2 zile .mai trebuie sa mai faca o zi dar nu stiu ce ii administreaza.are acum putin lapte.iezii au aproape 3 saptamani si mananca injur de 4 litri de lapte praf.
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Ce spune medicul veterinar?
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
salut te rog frumos poti sa ami zici si mie ce au caprele mele k ami fata si nu au lapte si cu ce pot sa le tratezi astept urgent raspuns
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
cum este ugerul?mic?mare?moale?tare?da detalii,ce rasa ai caprele?ai facut agalaxinul forte conta rasfulg alb si negru?
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
capre normale le am facut agavacu au ugeru mic unele au pulpa tare si unele moale le dau si boabe lucerna si fan nustiu ce sa ma mai fc cu ele domnule marcos ajutatine va rugam k aicia nustiu doctori ce au
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
IONUT DACA AU UGERUL MIC AI 2 PROBLEME-rasa este slaba probabil sunt capre la 1-2 milioane lei vechi si nu ai ce face sau sunt date de mici la tap,sub greutatea de min 32 kg.CELE FATATE CU PULPA TARE AU AGALAXIE PT CA NU AI FACUT AGALAXINUL FORTE,DACA AI FI AVUT TIMP SA CITESTI RUBRICA -TRATAMENTE CAPRE -....
Răspunde   Raportează
anonim
ionut (acum 1 lună)  
domnule spunetimi ce sa le fc k ue anu trecut in vara le am cumparat si aveau lapte sub 2 l nu avea vnici una aveau si iezi frumosi nu sunt sub 40 kg nici una si asta toamna au inceput sa ami intarce de o tata ce tratament ami trb si cum sa le fc va multumesc pt rasp si sfaturi sanatate multa
Răspunde   Raportează
anonim
CIPRIAN (acum 1 lună)  
Dl.MARCOS SPUNETIMI VA ROG DACA E BINE SA LE FAC LA IEZI DUPA FATARE UN SELEVIT INJECTABIL,SAU LE FAC DEGEABA.MULTUMESC .
Răspunde   Raportează
marcos (acum 1 lună)  
Da e bine de facut la 1-3 zile dupa fatare,1 ML SELEVIT SI 0,5-1 ML FIER
Răspunde   Raportează
Către: marcos

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.